Предстои топла зима, градусите през ноември ще са по-високи

Първият сняг идва в началото на следващия месец, обясни проф. Георги Рачев
21 окт 2020 09:10, Ния Христова
27
 
Циганското лято продължава, въпреки че слънцето не топли особено, то ни дава надежда за още няколко дни без тежки студове. 
 
Топло време можем да очакваме до края на октомври. 3 до 5 градуса е затоплянето над нормата, което е сериозно откъм числа. За валежите прогнозата се осъществи за Западна България. Валежите, паднали в яз. "Камчия", ще дадат възможност нивото му да се задържи. Това каза за Bulgaria ON AIR климатологът проф. Георги Рачев.
 
Според него засега няма проблем с водоподаването, а този язовир захранва всички селища по морето до Черноморец.
 
Климатологът прогнозира, че ноември се очертава да е по-топъл с около 1 градус, а валежите ще са по-малко от нормалното.
 
"Зимата ще е с една идея по-хладна от миналата година, която беше много топла. Тоест ще е по-топла от предходните години. Ще бъде снежна и бяла във високата планина, над 1500 метра. Ще се редуват сняг, дъжд, киша, кал. Не е чудно, ако се задържат 4-5 дни снежна покривка", допълни проф. Рачев. 
 
Той е на мнение, че едва дългосрочните прогнози около март давали шанс за повече валежи. Съществува и възможност за образуване на мъгли. А замърсителите действали върху горните дихателни пътища и прониквали по-лесно.
 
"В планината или парка е хиляди пъти по-безопасно отколкото дискотеката - що се касае до заразяване с коронавирус. Слънцето ще бъде във високата планина и по-възможност отивайте там. Планината е здраве", каза климатологът.
 
Денят става все по-малък, затова трябвало да използваме слънцето при всяка възможност.
 
"Относно зимните резервации - може отсега да се правят такива и ако нещо се случи, агенциите имат готовност да връщат пари. Всяването на страх е недопустимо, връща ме в едни други години", посочи още събеседникът. 
 
Първият снеговалеж, според американския модел, се очаквал около 2 ноември, а около 8 декември ще има възможност и за ски.
 
Проф. Рачев допълни, че трябва да живеем в хармония с природата, защото сме част от нея.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари