Лекар от КНСБ: Липсата на персонал не е от вчера

Начинът на финансиране в здравеопазването да се промени, иска д-р Кокалов
23 окт 2020 10:18, Петя Славова
13
Лекар от КНСБ: Липсата на персонал не е от вчера
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всекидневно нараства броя на новозаразените с коронавирус у нас, а много от болничните заведения отбелязват, че не само нямат свободни легла, но и персонал, който да се грижи за пациентите.

"И пари, и легла, и болници ще има, защото е въпрос на организация. Липсата на персонал не е от вчера", заяви пред БНТ д-р Иван Кокалов от КНСБ.

Още по темата

По думите му COVID показа тази липса, както и че държавата трябва да се намеси активно в здравеопазването.

Държавата по принцип би трябвало в такива моменти да се намесва. Има и такъв текст в новия проектобюджет за касата, в който държавата може да превежда пари и субсидии при условия, че има необходимост във връзка с COVID-19, изтъкна д-р Кокалов.

"Вноската трябва да се увеличава, но тя е свързана с доходите на населението. Тя е свързана с приходи, които са необходими на държавата. Но няма как, ако не се вдигат доходите, да се вдига вноската, защото това е натоварване за всеки – работодател, работник, служител. Няма как доходите да не нарастват“, подчерта синдикалистът.

Сега всеки отчита, че в здравеопазването – и лекари, и сестри, и друг персонал, е уморен, защото е пренатоварен. В същото време говорихме как трябва да се увеличават доходи, за да има мотивация да не напускат лекари и сестри България, допълни д-р Кокалов.

Той е убеден, че начинът на финансиране в здравеопазването трябва да се промени. За съжаление разликите в заплащането не само между София и провинцията, но и в отделните болници на един и същи персонал, са огромни, каза още д-р Иван Кокалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИванНе би ли трябвало управляващите от ГЕРБ (ГЕРБ,МГЕРБ, ЖГЕРБ) и питомците на Шкембе войвода и В.С. да дадат в помощ на лекарите по 10% от състава си поне за срок от 2-3 седмици. А и държавната и общинската администрация са 430 хил.души - и те да се отчетат. Гледам кметицата на София демонстрира медицински познания - и тя в купа.
11
0
 
3
 
! Отговори
МЕД СЕСТРА преди 3 години
Има разлика в заплатите на работещите пенсионери и не пенсионерите!А те работят наравно с тях,на същият график и същото натоварване-Пример-Общ.Б-ца Горна оряховица основна заплата на пенсионер-700лв,на не пенсиенер 750 лв.
10
0
 
6
 
! Отговори
дрина преди 3 години
Викайте на помощ най-облагодетелстваните в държавата - всеки да помогне както и с каквото може. Започвам с изброяването - футболисти, политици, богати бизнесмени, сред тях и немалко доктори, администрация, и т. н. Като за Априлско въстание е ситуацията, бой по коронавируса до пълна победа!
9
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Системата на капитализна, т.е. канибализма не струва ! Оглозгване и законно ограбване на масата от хората за сметка на шепа други. А тук е още по-лошо, див капитализъм ! Ето го резултата !
8
0
 
10
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Политиците прогониха кадърните лекари, разориха болниците, сега ще ни карат да носим маск!
7
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До КНСБ/1Държавата може да си ги сменя спокойно, ако не беше мутренска по немски образец.Нали затова от берлин пазят тиквата, за разлика от Виденов, който се опитваше да кара нефтохим да си внася печалбата в бюджета?!
6
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Що не реваха га тиквата казваше, че всеки може да иде назапад?Що не реваха пролетта га тиквата спасяваше кръчмите, вместо да обнови болници?
5
0
 
7
 
! Отговори
булиобулио преди 3 години
да така е а 20 години и отгоре какво направихте за да не стигне до моментното състояние ...или просот си го казват за си набират гласоподаватели
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КНСБЗащо говориш глупости?!!!! Голяма част, и най-вече големите болници, са държавна и общинска собственост!!!!!! Това че търговски дружества не променя факта, че техен върховен принципал е държавата или съответната община!!!! Постоянно ставаме свидетели как министъра сменя този или ози управител на болница!!! Всичко идва откъм главата - нас.ланите ни политици!!!!!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кога стачкуваха сестрите се правихте на ощипани , сега викайте даскалите да ви лекуват и администрациите на тях им вдигахте заплатите
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, добро утро.Само дето, от хвалене на стабилността, сме пропуснали този факт.
1
2
 
15
 
! Отговори
КНСБ преди 3 години
запознати ли са с данъчните декларации на няколко ръководителя на болници с по 1-2 милиона годишни приходи, които нямат пари да плащат за сестри и санитари в поверените им заведения? Болноците са търговски дружества и там държавата няма механизми за намеса - единствено прокуратурата.