Недостигът на сестри е по-сериозен от този на лекари

На много места започват да липсват и лични предпазни средства
26 окт 2020 14:40, Ния Христова
25
Недостигът на сестри е по-сериозен от този на лекари
Снимка: БГНЕС
Ситуацията с недостига на медицински сестри е доста по-сериозна и трагична от тази с лекарите, тъй като лекарите са подкрепени от специализанти. Това каза пред БНР Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти. 
 
"Ако в Бургас една медицинска сестра обслужва 17 болни, то на много места в провинцията обслужва по 30 болни", обясни тя.
 
Относно призивите за помощ от студенти по медицина шести курс Мая Илиева отбеляза, че "тези студенти отдавна работят и попълват липсите в системата".
 
"Ако те бъдат командировани в инфекциозните звена, ще бъдат оголени други сектори, където те полагат труд. Тези студенти полагат труд на мястото на медицински сестри, но се назначават като болногледачи и всичко това е известно на управляващите, включително на ръководителите на болниците и те през годините не взеха никакви мерки", заяви Илиева.
 
След като вътрешните звена в инфекциозни се трансформират, медицинските сестри са принудени да работят с пациенти с COVID-19, независимо дали са обучени да го правят, подчерта още Мая Илиева. Тя изтъкна и това, че на много места отново започват да липсват лични предпазни средства.
 
Мая Илиева е на мнение, че при нарастване на броя на заразените, болниците няма да издържат и то не поради липсата на легла и апаратура, а заради недостиг на хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари