Недостигът на сестри е по-сериозен от този на лекари

На много места започват да липсват и лични предпазни средства
26 окт 2020 14:40, Ния Христова
25
Недостигът на сестри е по-сериозен от този на лекари
Снимка: БГНЕС
Ситуацията с недостига на медицински сестри е доста по-сериозна и трагична от тази с лекарите, тъй като лекарите са подкрепени от специализанти. Това каза пред БНР Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти. 
 
"Ако в Бургас една медицинска сестра обслужва 17 болни, то на много места в провинцията обслужва по 30 болни", обясни тя.
 
Относно призивите за помощ от студенти по медицина шести курс Мая Илиева отбеляза, че "тези студенти отдавна работят и попълват липсите в системата".
 
"Ако те бъдат командировани в инфекциозните звена, ще бъдат оголени други сектори, където те полагат труд. Тези студенти полагат труд на мястото на медицински сестри, но се назначават като болногледачи и всичко това е известно на управляващите, включително на ръководителите на болниците и те през годините не взеха никакви мерки", заяви Илиева.
 
След като вътрешните звена в инфекциозни се трансформират, медицинските сестри са принудени да работят с пациенти с COVID-19, независимо дали са обучени да го правят, подчерта още Мая Илиева. Тя изтъкна и това, че на много места отново започват да липсват лични предпазни средства.
 
Мая Илиева е на мнение, че при нарастване на броя на заразените, болниците няма да издържат и то не поради липсата на легла и апаратура, а заради недостиг на хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Георги Анев преди 3 години
Бити,обиждани,ругани,унижавани и още и още и още. А сега няма ги. Ами повечето са в Германия. Опитай да набиеш мед сестра в Германия. Опитай!!!!!
18
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ако се замислите логично е права. Всеки ден се заразяват/разболяват медицински лица, които в последствие се карантинират за по 2 седмици минимум. С това темпо до месец-два всички специалисти ще са или под карантина, или лекуващи се, или по-лошо
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали не е защото се подиграхте с тях преди 2 лета като поискаха по-достойно заплащане и никой не ги подкрепи от обществото ? Сигурно пак ковида ви е виновен сега виждаш ли ..
16
0
 
21
 
! Отговори
братко преди 3 години
Когато ви бяха в ръцете ги изгонихте с ниски заплати, унижения , биехте си лекарите. Сега от къде ще внасяте хора за тези дейности ? От м.йната си . Има поговорка - като имаш нещо , пази го.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Кой смятате, че лъжете със съществуването на тези болници: хората или персонала? При всяко заболяване по-сериозно от ангина, местните търсят помощ в областните болници. А това за пенсионерите и фиктивните лекари по документи - съгласен съм! Но аз не съм съгласен да ме лекуват в отделение, в което лекаря е само "по документи"!
14
1
 
24
 
! Отговори
До 13-провинцията преди 3 години
Ти кога последно си стъпвал в малка общинска болница,а?! Там лекарите и сестрите са почти на 2/3пенсионери, има такива които се водят само по документи,за да може болницата да съществува. Персоналът изнемогва, заплатите мизерни, а хората болни и бедни- не могат да ходят до големия град. Ако вземете оттам лекари , какво ще правят хората от района-просто ще *** , но не от Ковид19.Покажете си носа извън София, а в реална България.Сега ни вземете и малкото останали лекари и Св.Петър ни е сигурен
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
анонимен 8 дадох ти минус защото не позна , в служебния паркинг на Пирогов кола под 100 бона няма ..
12
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
е нали тиквата се тупаше в гърдите, че могат да работят в ес?!
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Резерва е в малките общински болници. Там парсоналът на 80% бездейства. Командироване на мед.персонал от тях в здравните заведения, където има нужда. Нали заплащането е еднаква стартова заплата и се плаща от ЗК.
10
0
 
22
 
! Отговори
Сега Дариткова преди 3 години
Да ходи да работи като сестра.Нали тя ги нарече"психически лабилни " жени.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 но виж кой ги кара тези автомобили, докторите а сестрите с метрото.Виж и дрехите които носят.Неправилно се разпределят заплащанията и на никой не му пука.
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В сл. паркинг на пирогов няма по евтина кола от 30 000лв
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 не е подбор а крадене.Парите на здравната каса се крадат вместо да се даде достойно заплащане на мед.специалисти, отделно се закриха сестринските институти заради медицинските университети-кой да лапне обучението.Но това не е нищо да знаете след 5-6години какво ни чака.
6
2
 
24
 
! Отговори
мак преди 3 години
Да помогнат тези, които осмиваха протеста на сестрите и ги наричаха терористки. Проблемът с кадрите не е от вчера, и какво прави баце и шайката? Нищо. Но те са осигурени, дори и хеликоптер има за тях, другите да му мислят.
5
1
 
23
 
! Отговори
Пи Ле преди 3 години
Няма лекари, няма сестри, няма техника, леглата малко... да се чудиш и маеш къде тогава потъват тези милиарди всяка година в това здравеопазване, като няма реално на кой да ги дават? :)))
4
1
 
30
 
! Отговори
Крал Артур преди 3 години
От години е ясно,че сериозен недостиг на сестри и лекари,от години е ясно,че огромна част заминават за западна Европа заради по-доброта заплата,от години е ясно,че тук взимат смешни(МИЗЕРНИ ) пари и от години никой не си мръдна пръста да им увеличи заплатата.Ами няма да има кадри и занапред
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо. Няма да им вдигнат заплатите, защото няма да дадат значително количество гласове на ГЕРБ.
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма сестри да наемат братя.
1
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално едрите риби да са по-малко от дребните риби.Нарича се естествен подбор.