България близо до прототип на ваксина срещу коронавируса

Нужни са милиони от държавата, предстоят изпитания върху животни
27 окт 2020 10:58, Петя Славова
13

Теоретичната част на българска ваксина срещу коронавируса в голяма степен е завършена. Много скоро България ще има прототип на ваксина и предстоят предклинични изпитвания върху животни. След това ще бъде необходима ангажираност от държавата и фирма, която да произвежда ваксината. За целта ще трябва да бъдат отделени няколко милиона.

Това стана ясно от думите на ръководителя на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН доц. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

"Всеки лев, евро или долар, даден за ваксини, впоследствие се връща в икономиката като много по-големи печалби. Не мисля, че държавата не знае какво се случва, има достатъчно популярност на нашите усилия. Ще очакваме адекватност като поведение", заяви той.

Още по темата

Доц. Чорбанов не е сигурен, че ваксината на фармацевтичната компания "Астра Зенека" ще бъде за масово ползване, тъй като имало редица тестове, които трябва да се направят. Ако първа и втора фаза са по-бързи, то в крайния етап, когато се тества колко от 100 ваксинирани ще се разболеят, това бил ефективният тест.

"Продуктът ще е толкова безопасен, колкото и нова генерация грипни ваксини, които за съжаление не са ефективни. Ваксината е специфичното средство, което би направило превантивна защита на цялото население. Всичко останало е терапия, когато хората са болни и вирусът е проникнал в тях. Няма нито едно лекарство, което може да бъде сложено като "златен" стандарт за лекуване", обясни ученият в студиото на "България сутрин".

По думите му задаващите се зимни вируси биха имали негативен ефект. На пазара има PCR китове, които разграничават грипните вируси и коронавируса, отбеляза той.

Според доц. Чорбанов няма никаква ползва от препоръчваните антигенни тестове. Те могат да покажат дали човек е развил инфекция, само че имаме близка среща с коронавирусите и всеки ги прекарва. Това щяло да доведе до жестоко объркване.

"Огромният брой от хората, прекарали вируса, изобщо не образуват антитела. Ще има фалшиво позитивни и фалшиво негативни. Проблемът е, че тестването на Т-клетъчен имунитет е скъпо", поясни ученият от БАН.

От Националния оперативен щаб призоваха да добавим витамин Д към вече добре познатите ни три Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина.

"Тук вече ще се съглася с Щаба. Витамин Д наистина е много важен фактор. Той е проблем на съвременното общество, прекарваме страшно много време затворени в офиси. Имаме дефицит на витамин Д, който води до списък с усложнения в имунната система. Но това не е безвреден витамин, трябва да бъде ползван при консултация с лекар. Не е нещо, което човек сам да си купува", коментира доц. Чорбанов.

"Вирусът показа много добре, че обществото ни никак не е функционално добре по отношение на здраве. Много от заболяванията, които наричахме хронични, когато проникна вирусът, разбрахме, че тези групи са страшно уязвими", каза още той.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
3
 
! Отговори
Самюел Бекет преди 1 месец
Защо не отидат некъде тези *** . . . да се гръмнат !?
САЩ, Великобритания,Германия и други колоси във фармацевтиката
не могат да открият ваксина, та ние ли поплювковците ще го направим
с "килийното" си образование !
Или това е изпитан метод да се крадат пари от държавата . . .
11
1
 
3
 
! Отговори
Тривалентна ваксина преди 1 месец
Ракия,вино и чесън!....родена през вековете.
10
6
 
4
 
! Отговори
Бугари преди 1 месец
Българската циганя край няма
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тъй де - одете на слънце да хванете рак или стойте в офиса да ва тръшне ковид
8
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
разбира се, че им трябват милиони ...
7
2
 
4
 
! Отговори
Добра новина преди 1 месец
Да им пожелаем успех и в близките 5-10 години да имаме собствена ваксина за Ковид-19 и реално към 2030г.да почнем да я продаваме.Разбира се,ако до тогава вируса не се прибере в матрицата,която Господ е създал.
6
4
 
4
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 1 месец
Те хората вече гласят пускане на първите ваксини след Коледа, тоя кукундрел още прототип ще прави.

Така е то, Чорбанов, наука не се прави докато бъркаш джибрито и правиш ракията в мазето вкъщи.

Хайде по-бързо се хващай на работа с българската ваксина, че ей го - иде бидона с киселото зеле, требе да те чакаме до Коледа да го претакаш.

Пак ще си зает.
5
3
 
4
 
! Отговори
Батман преди 1 месец
Нищо не са открили стига сте баламосвали хората...!!!!!! Ама даже не са и близко хаххаа Смехории.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки лев, евро или долар, даден за ваксини, впоследствие се връща в икономиката като много по-големи печалби...
----
Мда, ще ядем ваксини, скоро.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О,майкооооооооооооооооооооооооооо.....
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То не било ваксина против вируси, ами било вакса за кожени чепици. И не била изобретена ами копирана.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е най близо до новините от радио Ереван!