България близо до прототип на ваксина срещу коронавируса

Нужни са милиони от държавата, предстоят изпитания върху животни
27 окт 2020 10:58, Петя Славова
13

Теоретичната част на българска ваксина срещу коронавируса в голяма степен е завършена. Много скоро България ще има прототип на ваксина и предстоят предклинични изпитвания върху животни. След това ще бъде необходима ангажираност от държавата и фирма, която да произвежда ваксината. За целта ще трябва да бъдат отделени няколко милиона.

Това стана ясно от думите на ръководителя на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН доц. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

"Всеки лев, евро или долар, даден за ваксини, впоследствие се връща в икономиката като много по-големи печалби. Не мисля, че държавата не знае какво се случва, има достатъчно популярност на нашите усилия. Ще очакваме адекватност като поведение", заяви той.

Още по темата

Доц. Чорбанов не е сигурен, че ваксината на фармацевтичната компания "Астра Зенека" ще бъде за масово ползване, тъй като имало редица тестове, които трябва да се направят. Ако първа и втора фаза са по-бързи, то в крайния етап, когато се тества колко от 100 ваксинирани ще се разболеят, това бил ефективният тест.

"Продуктът ще е толкова безопасен, колкото и нова генерация грипни ваксини, които за съжаление не са ефективни. Ваксината е специфичното средство, което би направило превантивна защита на цялото население. Всичко останало е терапия, когато хората са болни и вирусът е проникнал в тях. Няма нито едно лекарство, което може да бъде сложено като "златен" стандарт за лекуване", обясни ученият в студиото на "България сутрин".

По думите му задаващите се зимни вируси биха имали негативен ефект. На пазара има PCR китове, които разграничават грипните вируси и коронавируса, отбеляза той.

Според доц. Чорбанов няма никаква ползва от препоръчваните антигенни тестове. Те могат да покажат дали човек е развил инфекция, само че имаме близка среща с коронавирусите и всеки ги прекарва. Това щяло да доведе до жестоко объркване.

"Огромният брой от хората, прекарали вируса, изобщо не образуват антитела. Ще има фалшиво позитивни и фалшиво негативни. Проблемът е, че тестването на Т-клетъчен имунитет е скъпо", поясни ученият от БАН.

От Националния оперативен щаб призоваха да добавим витамин Д към вече добре познатите ни три Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина.

"Тук вече ще се съглася с Щаба. Витамин Д наистина е много важен фактор. Той е проблем на съвременното общество, прекарваме страшно много време затворени в офиси. Имаме дефицит на витамин Д, който води до списък с усложнения в имунната система. Но това не е безвреден витамин, трябва да бъде ползван при консултация с лекар. Не е нещо, което човек сам да си купува", коментира доц. Чорбанов.

"Вирусът показа много добре, че обществото ни никак не е функционално добре по отношение на здраве. Много от заболяванията, които наричахме хронични, когато проникна вирусът, разбрахме, че тези групи са страшно уязвими", каза още той.


13
Още от Страната
И пожарникарите на протест, обидени за заплатите си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
3
 
! Отговори
Самюел Бекет преди 1 месец
Защо не отидат некъде тези *** . . . да се гръмнат !?
САЩ, Великобритания,Германия и други колоси във фармацевтиката
не могат да открият ваксина, та ние ли поплювковците ще го направим
с "килийното" си образование !
Или това е изпитан метод да се крадат пари от държавата . . .
11
1
 
3
 
! Отговори
Тривалентна ваксина преди 1 месец
Ракия,вино и чесън!....родена през вековете.
10
6
 
4
 
! Отговори
Бугари преди 1 месец
Българската циганя край няма
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тъй де - одете на слънце да хванете рак или стойте в офиса да ва тръшне ковид
8
1
 
4
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
разбира се, че им трябват милиони ...
7
2
 
4
 
! Отговори
Добра новина преди 1 месец
Да им пожелаем успех и в близките 5-10 години да имаме собствена ваксина за Ковид-19 и реално към 2030г.да почнем да я продаваме.Разбира се,ако до тогава вируса не се прибере в матрицата,която Господ е създал.
6
4
 
4
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 1 месец
Те хората вече гласят пускане на първите ваксини след Коледа, тоя кукундрел още прототип ще прави.

Така е то, Чорбанов, наука не се прави докато бъркаш джибрито и правиш ракията в мазето вкъщи.

Хайде по-бързо се хващай на работа с българската ваксина, че ей го - иде бидона с киселото зеле, требе да те чакаме до Коледа да го претакаш.

Пак ще си зает.
5
3
 
4
 
! Отговори
Батман преди 1 месец
Нищо не са открили стига сте баламосвали хората...!!!!!! Ама даже не са и близко хаххаа Смехории.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки лев, евро или долар, даден за ваксини, впоследствие се връща в икономиката като много по-големи печалби...
----
Мда, ще ядем ваксини, скоро.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О,майкооооооооооооооооооооооооооо.....
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То не било ваксина против вируси, ами било вакса за кожени чепици. И не била изобретена ами копирана.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е най близо до новините от радио Ереван!