Зам. министър: Не сме против майките и децата с увреждания

Какво доведе до недоволството пред министерството?
27 окт 2020 15:27, Петя Славова
25
Зам. министър: Не сме против майките и децата с увреждания
Снимка: БГНЕС

След като вчера майките от "Системата ни убива" протестираха пред Социалното министерство, идва и коментарът от държавното ведомство за промените.

"С промените доказваме, че не сме против майките на децата с увреждания, целта ни е да ги подкрепим". Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова.

"Важно е да няма внушения, че ние сме против тях, а напротив заедно сме в мисията да подобрим качеството на живот на децата със специални потребности", подчерта тя и добави, че хората, които получават помощ до момента, ще могат да я получават и занапред.

Още по темата

Заместник-министър Стоименова посочи, че 40% от ползвателите са лица над 65 години, а около 8% са децата, ползващи личен асистент.

"Това, с което се сблъскахме в Закона за личната помощ, е, че има проблем по отношение на намиране на лични асистенти извън семейния кръг на хората ползващи такъв тип услуга", обясни тя пред "Монитор".

Адриана Стоименова коментира и основните промени в Закона. "Даваме право на лица със 70,01% до 89,99% увреждания или така наречената втора група с изрично вписани в ТЕЛК чужда помощ, също да могат да ползват личен асистент от 1 януари следващата година… Това са хора, които според вида и тежестта на заболяването си също ще получат помощ. При нас постъпиха запитвания от граждани в тази категория и всъщност си дадохме сметка, че за тях е важна подкрепата. Това прави самия закон по-справедлив за хората с уреждания", обясни заместник-министърът на социалната политика.

Около 80 000 души имат право за ползват личен асистент. Толкова ще останат и след 1 януари 2020 г., обещават от министерството, въпреки че именно това доведе до недоволството на майките.

Трябваше от следващата година броят на личен асистент да нарасне в пъти до 670 000 заради закона, който дава право на всечки човек с увреждане да кандидатства за личен асистент. Промените на социалното министерство ще избегне именно това да се случи.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Деца с увреждания, т.е. повредени деца. Звучи много грозно. Защо не използват традиционното инвалиди или сакати?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...да подобрим качеството на живот на децата със специални потребности", подчерта тя и добави, че хората, които получават помощ до момента, ще могат да я получават и занапред. Заместник-министър Стоименова посочи, че 40% от ползвателите са лица над 65 години*Децата над 65 години ....
8
0
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
80000 и 670000 са числа, а не цифри. Тези числа показват нещо. Ти за какво пишеш?
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До този по-долу,Ако работещите имат възрастни родители, които се нуждаят от сравнително малко помощ, като да им се напазарува, изчисти, тогава не виждам проблем в това, децата да поемат тези грижи. Държавата няма да губи от това, а и децата ще си върнат дълга към родителите си. Ако обаче тези грижи се превърнат в целодневни, тогава добре е да има достатъчно места в домовете за възрастни, а не лични асистенти.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80 000 са твърде много инвалиди, реално онези които са в безпомощно състояние са 3-4 пъти по-малко, останали са хора които се възползват от ситуацията - това е жалката истина. В край на сметка, обществото не може и не трябва да поема цялата отговорност за отглеждането на инвалидите, не може семействата и бизките да абдикират тотално. Отделно тежките случай трябва да се настаняват в специализира заведения, а не да се харчат огромни средства, за да се обгрижват по домовете им.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези цифри 80 000, камо ли 670 000. Вие знаете ли това колко са работещи? В България дали има 2 милиона работещи, а те искат половин милион да се превърнат в администрация, защото личните асистенти са на гърба на държавата. Накрая да не се превърнете във "Вие убивате системата". Бяхте решени да свалите правителството, яхнати от бивши политически лица. Срамно е.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ама ние сме против майките с увреждания, а не децата с увреждания !
3
19
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
герб ни водят към дъното ДЪРЖАВАТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО не им пука за ХОРАТА в неравностойно полжение
2
8
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Тъз яката мацка иска да каже, че не са лично против хората с увреждания, а са против всички, така че геноцидът от герП няма личностен елемент !!!
1
4
 
17
 
! Отговори
Заразен с корона преди 3 години
Онзи ден ходих на протеста на протестиращите майки, скоро няма да викат и да мърсят протстранството.