Проф. Ангелов: Не изключвам възможността за полеви болници, но лекари?

Прогнози за коронавируса са трудни, обясни той
Обновена: 28 окт 2020 10:43 | 28 окт 2020 10:33, Петя Славова
149
Проф. Ангелов: Не изключвам възможността за полеви болници, но лекари?
Снимка: БГНЕС

"Прогнозите около коронавируса са много трудни за правене, защото все още има много неизвестни. Към момента разполагаме с достатъчно легла. Не изключваме възможността за създаване на полеви болници. За тези места обаче трябва да намерим лекари, сестри и санитари. Те обаче в момента са недостатъчно". Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред Нова тв.

Проф. Ангелов посочи, че вниманието и усилията сега са насочени към лечебните заведения и в тяхното преструктуриране.

"Издадохме заповеди за спиране на плановия прием и операции. Нека кажа, че това не е самоцел на министъра. Изказаха се твърдения, че спираме лечението на българските граждани. Категорично държа да подчертая, че не спираме нито едно лечение. Няма да има човек, който да не се лекува навреме. Спешните състояния могат да получат помощ", каза здравният министър.

Още по темата

Проф. Костадин Ангелов коментира последните въведени мерки и дали те са достатъчни.

"В момента, в който главният държавен здравен инспектор входира мерките в Министерството на здравеопазването, същия ден моята заповед беше факт. Имахме обсъждания с множество експертни съвети, лекари и директори на болници. Мерките трябваше да бъдат изпипани в детайл", каза той.

Министърът е на мнение, че мерките не са закъснели и подчерта, че никой политик не се е опитвал да му повлияе при вземането на решение.

"Влияят ми професионалистите и от първия ден, в който съм седнал в стола на здравния министър, съм казал, че хората, които аз слушам, са доказалите се професионалисти", допълни проф. Ангелов.

Ресорният министър заяви, че карантината е валидна за всички български граждани и нейната продължителност е десет дни след контакта с инфектиран. Относно вдигнатата карантина на президента, Ангелов обяви, че това е грешка.

"Ако в последните 10 дни президентът е имал контакт с положителен, той трябва да е под карантина. Подчертавам, че министърът на здравеопазването дава рамката. Органите на РЗИ са тези, които я поставят и вдигат със съответните предписания. Не мога да кажа дали Радев е под карантина", заяви още той.

Относно оставката на директора на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, проф. Ангелов обясни, че тя подадена по лични причини и няма общо с вдигнатата карантината на политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Соца бил недоносче?!Няма как да го върнем, СССР го няма, кой ще е големия брат който да ни защитава от лошия капитализъм ?
67
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Близо до мааалите,близо до избирателите.
66
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен"Няма да го хейтя много"Недей колега, щото доскоро беше друг министъра - Кирето Ананиев!За Кирето само цитирам без да коментирам:"Навремето Киро Ананиев замиташе следите от кражбите на Иван Костов, после тези на "царя". При Борисов не знам защо се прави че разбира от медицина и превенции на инфекции, ами не си подаде оставката, че да може да се назначи някой дето наистина разбира от тези неща"
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нито соца нито капитализма са недоносчета , баарббаа гааннюс е недоносчето в случая.
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се промени от преди 5 месеца, когато нямаше епидемия? Единствената разлика е че пуснаха 5G мрежата в 27 града в България и хората почнаха да се изпоразяват. Точно както стана в Италия и Испания. Престъпниците пожертваха здравето на хората.
63
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До ДзивкоАко тестваш и семейството 130 х 3, 4 или 5 си е сума!
62
1
 
8
 
! Отговори
Соца бил недоносче?! преди 3 години
Капитализма тук е недоносче.Ковид го показа, НО на бай *** му е дебела ... много дебела главата да разбере !
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..но лекари?Може да се обучат. Притеснението очаквам да е:- ако се забелязва не-ефективност към новите лекари, да може да се освободят- ако се забелязва не-ефективност към старите болници, ще е неудобна ситуация. Ако някой инжинер, програмист препоръча по-ефективна работа когато е на полевата болница, как ще се възприеме от леко-закостенялата медицинска система- полевите болници ще са с ограничен период от време. Как да се освободят хората след това? Да няма конкуренция?
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Беларус в Украйна все държави извън нато и ЕС няма проблеми.Защо ли?Много просто защото там няма Ковид пропаганда.
59
0
 
7
 
! Отговори
EL TURQO преди 3 години
Ами като сте умрели като народ и чакате все някой да ви помага и по 200 лв. ще плащате за тест.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха ей шмекер, я изчезвай ве, ***
57
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Белорус защо не подготват полеви болници, и здравеопазването си работи ефективно без въвеждане на мерки, и животът си тече нормално?
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко Борисов в началото си на управление заяви, че като сме нямали какво да изнасяме друго, ще изнасяме лекари. Питайте го сега него лекари от къде ще се вземат. Търсете си ги от него.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да го хейтя много защото виждам, че се опитва да стъпи на здрава почва. Обаче, Ангелов, след като пропиляхте времето през лятото, сега ще трябва да започнете да анализирате проблемите в здравната система и един по един да ги решавате. До където стигнете. Все ще е повече от нищо.
54
6
 
3
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Ооо неразумний професоре,поради что се срамуваш,да си признаеш,че си ПРО....СТОВАТ?!
53
4
 
19
 
! Отговори
EL TURQO преди 3 години
За изтребители се харчат милиярди, а за болнична апаратура събирате капачки. Колко сте жалки. И сте тръгнали света да оправяте.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пошегувах се с професор Ангелов като му сбърках фамилията, но последните години са трагични за можещите в медицинската сфера. :) Харесвам го за разлика от Мутафчийски, но той най добре знае защо няма лекари, всеки търси добро заплащане, без характерния по нашите ширини "бизнес". Честните и можещи лекари и хирурзи си търсят щастието другаде.
51
3
 
9
 
! Отговори
EL TURQO преди 3 години
Ами чакайте помощ от прехвалените си братя от ЕС и САЩ, може и да ви помогнат. Колкото са ви помогнали до сега, как ви зарязаха като скъсани петолевки? Ха ха ха
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...Т.е. заразяват с тампоните, с които взимат секрет или после при обработката на пробите е проблемът? Щото да ти бъркат в гърлото с тампон, на който вече има вирус си е умишлено заразяване...
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми работи за без пари бе като си толко умен.