Липсата на медици продължава, няма и акушери

Ще липсват още медицински сестри, ако са с тези заплати
29 окт 2020 11:15, Петя Славова
37
Липсата на медици продължава, няма и акушери
Снимка: БГНЕС

За остър недостиг на медицински сестри предупреди проф. д-р Христина Милчева от Тракийския университет. Тя заяви, че в условията на пандемия рискът от липса на медицински работници се увеличава.

"По последни данни в здравната ни система не достигат около 30 000 медицински сестри и 4 000 акушерки. Не можем да постигнем европейското съотношение между лекар – сестра", посочи пред Нова тв проф. Милчева.

Тя беше категорична, че в условията на пандемия този недостиг се усеща най-осезаемо.

"Средната възраст на медицинските сестри е 53-55 г. По-голяма част работят и след пенсиониране. Настоящите условия налагат те да се включат в грижата за пациентите", добави още професорът.  

Според нея кризата за медицински сестри ще се задълбочава в бъдеще, ако не се предприемат адекватни мерки, сред които и увеличение на заплатите.

Днес в Стара Загора здравни работници се срещат на международна конференция онлайн, за да обсъдят дефицита на медицински сестри и как да бъдат привлечени млади хора в професията. Ще бъдат представени над 80 доклада. Основната идея на конференцията е да повиши вниманието на обществото към сериозния и актуален проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
12
 
! Отговори
Лили Иванова преди 3 години
До Анонимен"не виждам как ще ги задържите в държавните болници с невероятните 900 лева."Стартовата заплата на сестра е 750лв :)
9
2
 
11
 
! Отговори
Хора преди 3 години
Официално са регистрирани 340 болници и 55 000 легла?! грабеж е гигански, болници и легла фантоми...
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частните болници нямат проблем с медицинските сестри - защо ли? Даже има списък с желаещи медицински сестри да почнат там.Обаче виж, в държавните болници е точно обратното. Докато в Германия предлагат между 4к и 6к лева месечно на медицинска сестра, не виждам как ще ги задържите в държавните болници с невероятните 900 лева. И нови да обучите - и те ще избягат.
7
1
 
14
 
! Отговори
проста кърджалийска. преди 3 години
Значи аз не разбиракм, ЗАЩО противоречите на слънцето на България на човека без който Българич като държава ще предстане да съществува!? А именно бойко борисов! ТОЙ не ви ли каза, че е върнал толкова много българи в българия! ТОЙ е направил всичко за да върне поне 1 милион българи в българия и е успял! Аааа много ме нервирате напоследък!!!
6
2
 
17
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 3 години
5 идеалното решение - на лекаря и на медицинската сестра ако им е лесно да избягат в чужбина, на програмиста му е 3 пъти по-лесно.Ама споко - работи се по въпроса. То вече не достигат и програмисти.Решението е по-малко да се краде, ама българското общество бавно узрява за такива работи.
5
1
 
22
 
! Отговори
как се точи здравнат преди 3 години
Ето как се точи здравната каса и се пълнят чекмеджета:Частните болници ,заразлика от държавните не са длъжни да обявяват търгове при покупка на консумативи и лекарства.Но пък могат да лекуват пациенти през здравната каса и да го калулират като разход.И почват да поръчват лекарства на 7-8 пъти по-високи цени - нещо което ние плащаме.Схемата е отработена от сина на дядо Ананиев докато той беше министър на здравеопазването.Уж щяха да я запушат тая пробойна ,ама Бойко натисна да остане.
4
8
 
15
 
! Отговори
решението преди 3 години
решението е да се вдигнат данъците на програмистите.не че толкова пари ще влязат в здравеопазването от това ,но медиците няма да се чувстват толкова немотивирани от това ,че някакви очилатковци взимат 5 пъти повече от тях и ги изместват като професия която жените намират за привлекателна при мъжете
3
1
 
17
 
! Отговори
Tusk преди 3 години
давай заплати и нормални условия хората сами ще дойдат.
2
4
 
8
 
! Отговори
частни клиники преди 3 години
Стимулирайте и издърпайте медицити от частните клиники! Разкрийте нови ковид отдлелния! Лесно е да заключваш хората!
1
2
 
12
 
! Отговори
селянин преди 3 години
ами пазарна икономика паръта праи борбъта