Студентски град в София - най-рисков за дрогирани шофьори

МВР увеличава тестовете за наркотици при шофьорите
29 окт 2020 10:12, Ния Христова
24
Студентски град в София - най-рисков за дрогирани шофьори
Снимка: БГНЕС
МВР увеличава тестовете за дрогираните шофьори на пътя. От следващата година ще бъдат закупени в пъти повече тестове за проверка на наркотици сред шофьорите, съобщава Нова ТВ.
 
Кои са модерните коктейли от субстанции, които тестовете отчитат при водачите, и как влияят върху поведението им на пътя? 
 
"Студентски град" в столицата е един от най-рисковите райони по отношение на дрогирани водачи. От началото на годината досега над 1700 шофьори след употреба на наркотици са били хванати при проверки на пътя. Контролът ще се затегне и от следващата година в битката с дрогираните водачи влизат 44 хил. полеви теста. За сравнение до октомври т.г. са закупени 28 хиляди теста, а през 2019 г. – са били едва около 9 хиляди.
 
За последния месец тестовете са отчели положителни проби за наркотици при над 200 шофьори. Повечето от пробите, които пътните полицаи вземат край морето, се оказват положителни.
 
"Повечето са млади водачи – на около 20-25 до 30 години. За последните 10 дена имаме около 13 такива случая с положителни проби. Повечето са със забавени реакции, очите им не реагират на светлина, някои са с много разширени зеници, по-нервни са, по-превъзбудени", каза Димо Аспарухов от "Пътна полиция" – Бургас.
Още по темата
 
Най-често тестовете показват наличие на канабис и метаамфетамин. Излизат и положителни проби за хероин, но по-рядко, разказват от екипа на Аспарухов. Дрогираните шофьори излизат не само през нощта, когато употребата на наркотици е най-голяма, но и през деня.
 
"Проверки се правят на места с голям брой нощни заведения, също така в курортните комплекси, тъй като там вероятността от употреба на наркотици е по-голяма – струпването на млади хора е по-голямо, а те са една от основните групи водачи, които употребяват наркотични вещества. Спират се скъпите коли и младите водачи", обясни Николай Крушарски от "Национална пътна полиция".
 
Пътните полицаи уточняват, че в зависимост от вида наркотик всеки тест средно връща до 48 часа назад. Но при системна и в големи количества употреба, тестовете могат да отчетат и наркотици, които са били приети с дни назад. При някои от проверките съмнителните водачи отказват тест. Но санкциите не падат:
 
"Отнема му се книжката за 2 години и глоба от 2 хил. лв. при отказ – много често се случва и да отказват тези, които се чувстват несигурни. Ако е негова собственост автомобила – веднага се свалят регистрационните табели", разясни още Димо Аспарухов.
 
"От липсата на реакции до еуфория и агресия. Това най-общо е ефектът от дрогата", разказва психологът от Центъра по обществено здраве д-р Владимир Наков.
 
"При използването на депресанти (алкохол, канабис и бензодиазепин) хората са със забавени реакции, влошена им е цялостната представа за трасето. Тези, които активират централната нервна система, променят поведението ни по отношение на активацията – т.е. ние ставаме по-агресивни, по-груби, по-невъздържани и с по-непрогнозируеми реакци"”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 16Ти май си г-н Нюню - голямо хвалене падна - карам еди, каква си кола, много съм умен, изглеждам еди, как си - ***! Само ще те светна, че не взимам нищо *** такъв и ти може да ми завидиш на това аз, как изглеждам. На мен ми е чудно, как може да те съдят за нещо от преди дни няма логика. Същото е, като излекуваните от Ковид, на които теста им показвал по двайсет дена след това, че са положителни.
18
0
 
0
 
! Отговори
panelen sofianec преди 3 години
Студ. град си пропадна доста. От място за учене и развитие, сега е полу жилищен квартал с няколко университета, които ще фалират ако държавата се вземе в ръце и преструктурира субсидирането на образованието. Отделно че основното там са дискотеките и баровете.
17
0
 
2
 
! Отговори
дрогиран шофьор преди 3 години
Много ми е рисково в студ. град. Затова си дрифтя в Люлин като се цъкна.
16
0
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Повярвай ми, за наркотици тестове се правят на неадекватни хора. Как на мене никой за целия ми живот не ми направи един път такъв тест?! Въпреки че карам нов премиум автомобил, а там са най-честите тестове. Просто се вижда, че съм интелигентен човек. Не виждам как можеш да върнеш назад тест за алкохол. Той се е изхвърлил от организма, а наркотикът- не. В ЗДвП ясно е упоменато и квалифицирано всичко. Взимаш наркотици, чакаш седмица, после караш. Айде марш сега, лeкe нeщacтнo!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм ЗА всяка рутинна проверква от КАТ да включва проверка алкохол и наркотици НО с точни дрегери които показват дали шофираш под влиянието на наркотик а не ДАЛИ си употребявал преди 1 месец. На кратко казано закона в този си вид е легализиран рекет.Поздрави
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом теста връща дни назад така трябва да е и за алкохола, доста е тъпо да те осъдят за нещо случило се преди няколко дни, що за простотия?!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ли не се учудвам.
12
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Какви тестове , бе , мърльовци ! Жестоки глоби и затвор , нищо друго не помага ! Даже рязане на глави има другаде ! Вземайте пример ! Защо чакате вашите глави да почнат да режат ???
11
0
 
1
 
! Отговори
Pepi преди 3 години
Всеки селянин да си знае гиола.
10
1
 
1
 
! Отговори
Значи преди 3 години
трябва да е позволено да се кара до 3 промила и до 3 вида наркотици. Дръпнеш си от цигарката, изпиеш 2-3 бирички и си караш като пич даже не усещаш кога си стигнал.
9
1
 
9
 
! Отговори
wtf преди 3 години
Чета и се смея.. По пътищата ни е пълно с водачи, които не са употребявали наркотични вещества, но карат все едно са на хероин + шише уиски. Реакциите са си до човека, а едно много голяма част от имащите книжки как са ги взели/купили само те си знаят. Не са токова наркотиците виновни за ПТП-та колкото са чисто неспособните/млади шофьори, алкохола и липса на елементарна култура във водачите!
8
7
 
10
 
! Отговори
Radi преди 3 години
Ми нормално, в студентски е пълно със селяци, те като видят свободия и давай от всичко дева и миекащите бастуни дева.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като направят безпилотните коли тия ще умрат от глад.Какъв е тоя тест за наркотици който отчита със седмица задна дата има ли тежест в съдът тия показания?Съветвам ви да се консултирате с адвокат винаги когато имате работа с катаджии,полицай и подобни тъмни субекти защото доста често си позволяват да лъжат,манипулират и мамят.Запомнете!Тяхната цел е да ви вземат парите и да ви вкарат в затвора.Може да се правят на добри или страшни и като отидат в съда или имат амнезия или говорят измислици.
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И накрая в БГ останаха само баби,полицаи,роми,и техните ча.вета!
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът се решава само със съдии и прокурори от Сингапур, а полицаи от Филипините и Китай;)Който не вярва може сам да прочете там как се "действа"!
4
1
 
11
 
! Отговори
Луд преди 3 години
За Студентски град решението е само едно-***.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо мислите образованието ни е на това ниво?Защото си имаме студентски грааааад.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този студентски град одавна трябваше да се закрия.Това е свърталище на дрогирани,не желаещи да учат хора,пълно е с дискотеки ,нощни клубове ,където се пие,употребяват се на воля наркотици и дори тези,които искат да учат,не могат от останалите.Всеки университет трябва да бъде затворен кампус,където да се учи,а който иска да купонясва,събота вечер някъде другаде.
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как мразим тревоманчета, Малки .........ца