Умира ли коронавирусът при среща с микровълнова фурна?

Темата повдигна проф. Кантарджиев
31 окт 2020 19:41, Петя Славова
53


Можем ли да се заразим с коронавирус от храна и убива ли микровълновата фурна вируса? Темата повдигна професор Кантарджиев по време на брифинг за ситуацията с COVID у нас.

От началото на пандемията изникват нови и нови въпроси относно COVID-19. Последният от тях е можем ли да се заразим с инфекцията чрез приема на храна. Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, можем да избегнем подобна среща със заразата по начин, който изненада повечето хора.

Ръководителят на департамента по имунология към БАН проф. Андрей Чорбанов потвърди, че коронавирусът няма шанс в микровълновата фурна.

Според него обаче е излишно да претопляме храната си, защото риск да се заразим от нея по принцип няма, предава Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че микровълновата фурна играе важна роля във всякакъв вид лабораторни изследвания.

Чорбанов предупреди, че, за да запази храната ни здравословните си свойства, не трябва да прекаляваме с употребата на микровълнова фурна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Фурната дава крилааа!Можете да го пробвате и със ДДТ,радиация,пестициди,хлороформ-все отнякъде трябва да се започне.
43
9
 
1
 
! Отговори
инженер преди 3 години
До: 45Бе вие големи философи тук се оказахте.Хегел и Кант ги слагате в малкото си джобче!Кога и как ще умреш има знапение, да. От коронавируса умират предимно възрастни и болни хора.Нормално е старите да умрат преди младите, не съм ли прав?Ама умирали и млади... да умират.И какво? Не сме богове. Имам леля която не познавам, защото е починала от левкемия като дете.Много малко дете, не знам точно, но не е стигнала до училище.Виждал съм само нейни снимки, около 5 годишна.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски ц'ървулНе си открил топлата вода...Проблемът не е в умирането, а кога и как...ще умре един човек и как е живял до края на живота си.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавируса умира в много случаи за разлика отПростотията ,която е безсмъртна.
40
1
 
1
 
! Отговори
инженер преди 3 години
До: Ямболски цървулТака е, подкрепям те!!!Всички които някога са пили или пият вода ще умрат някога, освен тези, които вече са умрели, които също са пили вода!Хора, ако искате да сте безсмъртни, спрете да пиете вода! Дихидрогенният оксид е вреден за вашето здраве!!!
39
0
 
0
 
! Отговори
инженер преди 3 години
До: 40Питай баба си от какво правят домашния са*ун на село!Моята поне така го правеше!
38
0
 
1
 
! Отговори
нженер преди 3 години
До: 38Казах ли аз че не мога с 500 символа да обясня всичко на пъпчиви пубертети които не са си научили уроците по физика?!UV радиация която убива вирусите е във високочестотната му част, например с дължина на вълната 250nm, която се блокира от озонния слой на атмосферата, иначе всички ние ще умрем барабар с коронавируса!Абе трябва ли да ви изнасям лекции по РЕМВ тука бе???!!!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Dobrin Brant Викат му скорост Добрине!!! Това е улеснението на микровълновата - не че прави нещо повече, а просто го прави по-бързо. Като решиш да си стоплиш храната от хладилника, пробвай колко време ще ти отнеме да го направиш на колона или фурната, и колко на микровълновата. Особености на поведението на водните молекули под въздействие на микровълните.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До инженер Хахаха, не знам кой ти е дал дипломата, но UV не е йонизиращо лъчение!!!!!!! И страшно много си противоречиш!!!!! Хем UV според теб разрушава нуклеиновите киселини, хем солариумите(UV) не ``убивали вируса`` директно! И още нещо да те светна - под въздействието на UV, витамин Д се СИНТЕЗИРА в организма(черен дроб-кожа) , а не се УСВОЯВА!!!!! Пиши по инжинерни въпроси и не се занимавай с медицина!!!!!!!!!!!!
35
1
 
4
 
! Отговори
Dobrin Brant преди 3 години
Интересни занимания на псевдопрофесори в страната на ***! Не микровълновото излъчване убива вирусите, а температурата. В този смисъл, ако вируса не е в някаква среда, по скоро ще счупите микровълновата печка, отколкото да го убиете. Отделно, ако санитанизирате маски, трябва да извадите желязото. Изобщо за какъв дявол тия *** се занимат с микровълнова печка, когато може да загреете вода с котлон
34
2
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 31 и другият,който ми е писал,че ми подхождало името Все някога ще умрем.Умирайте един път.А не всеки ден от страх.И така да ви мине живота.В страх от смъртта.Тя е неизбежна,просто не се влияйте от пропагандата,а мислете!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Инжинер - Инжинерчето, доста глупости си напляскал покрай полуистините които си снесъл! Най-добре ще е да се занимаваш с неща от твоята област, вместо да се изказваш непоготвен или полуподготвен!
32
8
 
1
 
! Отговори
инженер преди 3 години
Не предвидих че средствата за дезинфекция са pyгатни.Затова се налага да поясня: Мийте си винаги ръцете преди ядене със дезинфектант изготвен на базата на сода каустик, или натриева основа, която е достатъчно мощна да унищожава бактерии и вируси от всякакъв вид!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НянгоАми значи "пресича". Ама "преципитира" звучи по-така.
30
5
 
2
 
! Отговори
инженер преди 3 години
Последни проучвания показват че при нагряване над 56 градуса по Целзий коронавирусът отслабва (не съм убеден дали се унищожава).Обаче да дезинфекцираш маска в микровълнова е пълна глупост, защото електромагнитните вълни не я нагряват изобщо. Пробвайте!Може да се "свари" ако е във вода, но това става и на обикновен котлон в тенджера.Но не бих разчитал на такава "дезинфекция". Мийте си често ръцете със ***!
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулПродължава ти животът, викаш... Докога ли?
28
2
 
5
 
! Отговори
инженер преди 3 години
Солариумът е добра идея.Но не защото светлината ще "убие" коронавируса, а чрез нея през зимата ще можете по-добре да усвоявате витамин D.
27
3
 
1
 
! Отговори
инженер преди 3 години
До: 24Да повторя: РНК е киселина, а не белтък - има разлика.Освен това вирусът не е яйце за да го свариш, та да не може да се излюпи. Има протеинова обвивка. Дали и как тя се уврежда от топлината не знам, но молекулата РНК (виждал ли си "жива" молекула?) не може да се увреди от топлина. Само йонизираща радиация (ултравиолетова, 250nm) разрушава РНК молекулата.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходете на солариум!
25
0
 
1
 
! Отговори
Нянго преди 3 години
До О хо хоБе по-ввжно да не се е *** на храната ти.