Таксито поскъпва, ще "цъка" от 1.54 лв.?

Промените ще влязат в сила от началото на 2021 г.
3 ное 2020 08:40,
55
Таксито поскъпва, ще "цъка" от 1.54 лв.?
Снимка: БГНЕС

Цените на таксиметровите услуги поскъпват. Броячът на таксито в София ще започва от 1,54 лв. Първоначалната му цена се увеличава от два до три пъти, предвиждат поправки в наредбата за таксиметрови превози на Министерство на транспорта. Проектът е публикуван за обществено обсъждане и предстои да влезе в сила от началото на следващата година.

Браншът настоява за увеличението от година. Една от основните причини са кратките курсове, които били голяма част от работата на таксиметровите шофьори, но не са толкова изгодни.

"Едвам смогваме да си плащаме лизинга, как да ги съберем с тия 70 стотинки, има амортизация на автомобила, гориво…  ние возим в момента по-евтино и от градския транспорт", твърди шофьорът Димитър пред Нова тв.

"Всеки би желал да кара само далечни курсове и да не кара в града", включва се и колегата му Диян Йонков.

Ако промените бъдат приети,  първоначалната цена преди още да започне да работи броячът,  може да бъде от два до три пъти от минималната тарифа за км в населеното място. В София тя е 77 стотинки на км през деня и 88 ст. през нощта. Така, ако си хванем такси в столицата, сметката  може да започне минимум от 1,54 лева по светло и 1,76 лева по тъмно.  Тези, които се качват в жълтите коли обаче не приемат увеличението.

Още по темата

"Не сме съгласни, цените на бензина не скачат, на какво основание. И ние искаме по-големи заплати, ама никой не ни ги дава. Имам деца, при които ходя с такси и абсолютно не ме устройва на заплатата, която получаваме", категорична е Траяна.

"Не е нормално и не е редно така, народът обедня и е болен и не е редно цената на таксито да се вдига" заявява и Дочка. От браншовата организация на таксиметровите водачи казват, че повечето от тях в столицата ще се съобразят с долния праг на увеличението.

"Почти всички превозвачи се страхуват от нелоялна конкуренция и най-вероятно ще си направят началната такса два пъти от цената, която е определена от Столична община. Не вярвам клиентите да направят отлив за някакви 84 стотинки на курс, точно това ще се получи в София", посочва Спас Атанасов  - председател на Браншова камара на таксиметровите водачи.

На фона на цялата страна - най-голямо се очаква да бъде увеличението във Варна, заради по-високите минимални тарифи. "Обещанието на бранша е, че няма да се отказват късите курсове, дали ще си го спазят, ще видим", заяви Бойко Рановски от  Автомобилна администрация.

Наредбата поставя таван и за цената на извънградските превози. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от началото на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре у лево, бакшиши - ще вдигате началната такса 3 пъти и после ще мрънкате, че имате още по-малко клиенти. Средно курсовете в София са по 6-7лв. Никой не ви иска да ги карате за 500м (вие си отказвате такива курсове), така че не се обяснявайте, че било заради кратките курсове. Сега, като сте ***, да ви видя. За 1лв. сами се *******
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово карат на метан и им излиза добра печалбата.Никой от тах не работи по 8 часа на воланаКакво да кажат тия от Градския транспорт ?!
30
0
 
18
 
! Отговори
Варненец преди 3 години
От години ползвам само таксита, но от редовни фирми във Варна.Доволен съм.Но доста от таксиджиите казват, че за 4-5 часа си докарват добър надник с катане в града.А ние работим по 8-10 часа!Кафенето на Джеймс Баучер 3 - там по цял ден седят едни и същи таксиджии, а уж нямали пари и клиенти :))))
29
1
 
19
 
! Отговори
Добри преди 3 години
Първо да им сложат 100лв глоба ако не качват пътници и който ползва газ да кара на 2 пъти по ниски цени(99% от бакшишите) и после да почват да искат нещо друго
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tе и сега нямат клиенти, сами си го слагат XD
27
0
 
25
 
! Отговори
Ст@м@т преди 3 години
А защо не предложат за дълги курсове да отпада първоначална такса? Нека 2лв да я направят, но да се определи до колко км да има такса и ако откажат кратък курс да им се отнема разрешителното, както на бакшиша така и на фирмата към която работи. Тарикати.
26
0
 
26
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
ами да си цъкат колкото искат ще кибичат по стоянките и ще люпят семки
25
1
 
18
 
! Отговори
Владо преди 3 години
На такси се качвам веднъж в годината. Вместо да им давам по 10 лева на курс ми е по-приятно да ги дам за гориво и да стигна, където и когато си искам. От тук нататък ще ползвам и Spark, както и всяка друга алтернатива, която се появи. Бакшишите ги закриваме. Да ходят да бачкат на полето или да научат нещо полезно, за да си намерят работа. Всичките са мързеливи ***.
24
1
 
22
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
До 16Заплата не се вдига със закон или наредба. Ако работодателя реши, че си ценен за бизнеса, носиш ползи за компанията имаш капацитет за по висок пост и отговорности ти вдига заплатата. Таксито е услуга. Ако искаш да печелиш повече, предлагаш по добра услуга. Вярно че са обвързани с минимални и максимални цени но за поискаш промяна трябва и ти да се промениш. Мръсни коли, мърляви шофьори, не работещи колани или липсващи отзад не става така. Качване, сваляне на багаж и т. н..
23
0
 
24
 
! Отговори
все ми е едно преди 3 години
Откакто преди 5-6 години един бaкшиш с вид на току-що излязъл от софийски централен ми открадна портфейла, а диспечерът каза, че не можел да помогне, такси ползвам нанайси!Събрани са буквално от кол и въже.Друг случай - чакам на ъгъла пред къщи, той застанал на следващия. Питам го защо, той "Ми аз не мога да чета табелите"
22
1
 
17
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Нагли арогантни Бакшиши, приличат ми на Тиквата, от една градина ги събират?
21
18
 
3
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 3 години
Таксиметровите щофьори били мръсни и некъпани, щото пък в петък и събота вечер возят само членове на кралското семейство, а? Такъв човешки *** ползва таксита, който принципно трябва да се извозва с талига за тор.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го направят. Може пък някои хора да спрат да ползват таксита, да почнат да ходят и да си спестят я инфаркт, я затлъстяване.Аз съм поддръжник на свободните цени - ако искат и по петдесет лева на километър да вземат.ПП. Не съм ползвал такси последните... поне 7-8 години. Далеч по-оптимално е пеш или с личен автомобил. Таксито е да се ползва инцидентно, а не ежедневно...
19
7
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До OnufriiСупер, все така те искам.Както има мизерници сред бакшишите, така и сред клиентите.Ти си един от тях
18
1
 
8
 
! Отговори
Animal преди 3 години
Пари от мен няма да вземат. Карам си спарка и точка.
17
14
 
14
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
Честно, за толкова години не съм видял бакшиш да ходи и да дърпа хора по тротоара, че да се качат в таксито му. Виж, да се карат пешеходци кой първи да вземе такси съм виждал често. И тук приключва баенето ви за "лошите бакшиши".
16
5
 
20
 
! Отговори
Пиян - залян преди 3 години
При тези цени нека им увиснат каламбаците от висене по стоянките ! И без това почти всички са измамници ! Глад за тях , стига сме се возили на повечето таратайки ...
15
22
 
12
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Ходите ли в магазина, нещастници???Защо не мрънкате, че олиото от 1,60лв. стана 2.60лв.????Вие Г-да мрънкащи, преди 5 години, колко пари вземахте????Сега колко взимате??На "бакшишите", кой им е вдигал заплатата????
14
3
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Твоята заплатка как е - намалява или се покачва във времето? Основният двигател на капитализма е инфлацията, т.е. всичко поскъпва,включително доходите ти, защото ти се увеличават разходите,които се явяват доход за някой друг и така.
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо държавата кляка на всички ***. Да сте виждали нормален таксиджия?