Таксито поскъпва, ще "цъка" от 1.54 лв.?

Промените ще влязат в сила от началото на 2021 г.
3 ное 2020 08:40,
55
Таксито поскъпва, ще "цъка" от 1.54 лв.?
Снимка: БГНЕС

Цените на таксиметровите услуги поскъпват. Броячът на таксито в София ще започва от 1,54 лв. Първоначалната му цена се увеличава от два до три пъти, предвиждат поправки в наредбата за таксиметрови превози на Министерство на транспорта. Проектът е публикуван за обществено обсъждане и предстои да влезе в сила от началото на следващата година.

Браншът настоява за увеличението от година. Една от основните причини са кратките курсове, които били голяма част от работата на таксиметровите шофьори, но не са толкова изгодни.

"Едвам смогваме да си плащаме лизинга, как да ги съберем с тия 70 стотинки, има амортизация на автомобила, гориво…  ние возим в момента по-евтино и от градския транспорт", твърди шофьорът Димитър пред Нова тв.

"Всеки би желал да кара само далечни курсове и да не кара в града", включва се и колегата му Диян Йонков.

Ако промените бъдат приети,  първоначалната цена преди още да започне да работи броячът,  може да бъде от два до три пъти от минималната тарифа за км в населеното място. В София тя е 77 стотинки на км през деня и 88 ст. през нощта. Така, ако си хванем такси в столицата, сметката  може да започне минимум от 1,54 лева по светло и 1,76 лева по тъмно.  Тези, които се качват в жълтите коли обаче не приемат увеличението.

Още по темата

"Не сме съгласни, цените на бензина не скачат, на какво основание. И ние искаме по-големи заплати, ама никой не ни ги дава. Имам деца, при които ходя с такси и абсолютно не ме устройва на заплатата, която получаваме", категорична е Траяна.

"Не е нормално и не е редно така, народът обедня и е болен и не е редно цената на таксито да се вдига" заявява и Дочка. От браншовата организация на таксиметровите водачи казват, че повечето от тях в столицата ще се съобразят с долния праг на увеличението.

"Почти всички превозвачи се страхуват от нелоялна конкуренция и най-вероятно ще си направят началната такса два пъти от цената, която е определена от Столична община. Не вярвам клиентите да направят отлив за някакви 84 стотинки на курс, точно това ще се получи в София", посочва Спас Атанасов  - председател на Браншова камара на таксиметровите водачи.

На фона на цялата страна - най-голямо се очаква да бъде увеличението във Варна, заради по-високите минимални тарифи. "Обещанието на бранша е, че няма да се отказват късите курсове, дали ще си го спазят, ще видим", заяви Бойко Рановски от  Автомобилна администрация.

Наредбата поставя таван и за цената на извънградските превози. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от началото на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
21
 
! Отговори
Абу Халиб Ал Абди преди 3 години
А изискване за хигиената на шофьорите и колите и проверки за това?!?!?Таксиджия умрял от глад не съм видял, всеки се хвали как има 2-3 коли (много са важни личните им БМВ-та) апартаменти, вили а все пари нямат ?!?!?! Една от най мързеливите професии, нареждат се веднага след портиерите по мързел и претенции
11
4
 
19
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Не съм съгласен. Бакшишите са гадна порода по цял свят, не само тук. Хората си ги мразят и по другите страни, няма общо с озлобяване на народа ;)
10
5
 
19
 
! Отговори
Хахахахахахахахаха преди 3 години
Не мога да разбера защо тоя озлобял и ocкотял народ така неистово мрази таксиметровите шофьори?Не казвам, че са много хубави и безгрешни, но не са по-лоши от шофьорите в градския транспорт, например или от другите бачкатори в страната.Каквато ни е държавата, такива са ни и лекарите, управниците и таксиметровите шофьори.Защо очаквате цялата държава да живее в Ориента, а само таксиметровите шофьори да са като в Швейцария, примерно?
9
4
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Do 9Ти си толкова ***, че няма накъде повече
8
4
 
13
 
! Отговори
Ами преди 3 години
аз не чух нещо в тази дупка Боколенд нещо да поевтинее. Абсурдна държава
7
5
 
22
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Мислех, че само аз го правя това с вървенето, но явно не. Пълен бойкот на алчните бакшиши!Курс от 10 км то такауват над 10 лева, горивото им излиза под лев на газчица, 1лв амортизация макс, 1 лв за труд и 1 лв за раксини глупости - всичко друго е обир.
6
0
 
8
 
! Отговори
Ник преди 3 години
А после защо се возим на Максим, ???
5
1
 
16
 
! Отговори
Майко мила преди 3 години
"Не вярвам клиентите да направят отлив за някакви 84 стотинки на курс..."Градският транспорт излиза по-евтино от 2 курса на ден с такси за месец.За българина да увеличиш цените е равносилно на това да те направят беден по-бързо.Това покачване от някакви си 84 стотинки могат да си го турят, където слънце не изгрява.
4
2
 
29
 
! Отговори
Onufrii преди 3 години
Откакто има SPARK, в таксита не съм стъпвал, дори в краткото време когато имаше и нощен транспорт, бакшишите бяха посвили опашки.Дал съм си дума че ако трябва пеша ще прекосявам София (правил съм го два или три пъти, даже е полезно), но в такси няма да се кача
3
0
 
21
 
! Отговори
Разпран редактор преди 3 години
мръсните таксиметристи искат увеличение, а че 95% от смърдят на ***, пушат цигарки, отворили са прозореца и са надънили някое скапано радио (вероника или хоризонт) и чак като си изпуши се обръща да те пита дали ти пречи цигарата и дали ти духа от прозореца. За това нещо бауша от камарата няма ли да каже
2
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега не ползвах таксита попти никога, отсега нататък - абсолютно никога! Бакшишите са мpъсна и3мет безполезна.
1
1
 
20
 
! Отговори
Момо преди 3 години
А бакшиша сметнат ли е или те него не го броят?