БАБХ спря над 512 т плодове и зеленчуци с пестициди през октомври

Спрени са мандарини, нар, портокали, пипер
4 ное 2020 05:00, Анисия Иванова
2
БАБХ спря над 512 т плодове и зеленчуци с пестициди през октомври
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна внос от трети страни на 512 205 кг плодове и зеленчуци с констатирано наднормено съдържание на пестициди.

Количествата са задържани в обхвата на официалния контрол на граничните пунктове през месец октомври, съобщиха от Агенцията.

Възбранените плодове са 374 582 кг мандарини, 56 735 кг нар и 20 424 кг портокали. Задържани са също и 60 464 кг сладък пипер.

Всички храни, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на Република България и ЕС. Спазени са европейските регламенти и законодателството на България, а продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените продукти, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF), са били сигнализирани незабавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
тулуп преди 3 години
от кои държави са тия плодове?
1
3
 
12
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Офффф жив да не бях. Тия пак симулират дейност - поредната нищо правеща агенция, направена за некадърни познати и роднини, които иначе не могат да си намерят работа. БаБХ ако бяха толкова загрижени за храната ни то половината вносни вериги LIDL, Billa и т.н щяха да са полупразни. Ясно е, че ядем вносни ***, а тоя дето е внасял тия 500т явно не си е платил, където и на когото трябва.