Цените на имотите не паднаха заради епидемията, скъпите се харчат

Какво показват данни на експертите
4 ное 2020 19:30, Петя Славова
119
Цените на имотите не паднаха заради епидемията, скъпите се харчат
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Cpeднoтo пoĸaчвaнe нa цeнитe нa имoтитe в Coфия пpeз изминaлaтa 2019 г. e билo 5,03%, a броят на сделките в по-високия ценови сегмент – над 100 000 евро, продължава да расте и през 2020 г., пoĸaзвaт дaннитe нa голяма aгeнция зa нeдвижими имoти.

Все по-широк профил на купувачите на жилища и дигитализиране на имотния пазар - това са промените, които се наблюдават у нас в резултат на COVID кризата. Ценовите нива се запазват без съществена промяна и към момента няма индикации за понижение. Стабилен е и обемът на сключените сделки от началото на годината, съобщава "Монитор".

"Епицентърът на днешната криза не е близо до имотите, както през 2008 г. В конкретния случай този пазар ще бъде дотолкова засегнат, доколкото е функция на общата икономическа картина. Измененията в резултат от събитията тази година са по-скоро в профила на клиентите, техните мотиви и начините, по които се сключват сделки", посочва Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

По думите ѝ, вече има сделки, при които страните се срещат физически едва на етап изповядване. "Виртуални разходки, онлайн огледи и депозити, предварителни договори с електронен подпис – тази картина вече е факт при нас. Стремим се да предложим дигитална услуга на този иначе консервативен пазар. Логично, това обогатява и профила на клиентите, чиято възрастова граница пада", казва Атанасова.

Според нея, представителите на милениал поколението отдавна са сред ключовите купувачи на жилища в големите градове. Днес вече виждаме и хора от т.нар. Z поколение – хора около 25-годишна възраст.

"Това са много млади хора, IT специалисти, програмисти, софтуерни инженери, анализатори на данни. Обичайно работят за чуждестранни клиенти или в международни компании. Тези професии не са пряко зависи от т.нар. lockdown, което ги прави нискорискови и предпочитани клиенти на банките. Традиционно ползват и помощ от родителите си. Постепенно се утвърждават като значим процент от купувачите на жилищни имоти", допълва още Атанасова.

Според нея, промени се наблюдават и в поведението на купувачите по отношение на времето, за което правят покупката.

"През последните месеци наблюдаваме по-динамично поведение от страна на купувачите. Те избират имот и скоро след това сключват сделка. Около 45% от тях купуват имота, за който първоначално са се обадили. Вземат бързи решения и избягват отлагане", казва Атанасова.

Цените по райони в София

С около 4% расте цената на двустаен апартамент през първите 9 месеца на 2020 година в сравнение със същия период за 2019 г. При тристайните жилища покачването е със 7%, показват данните. Броят на сделките в по-високия ценови сегмент – над 100 000 евро, продължава да расте и през 2020 г. те още по-уверено доминират пазара. Делът им към момента е 38% от всички, следвани от покупките между 70 000 и 100 000 евро, които през 2018 г. представляваха най-същественият процент. Устойчив остава делът на покупките под 50 000 евро.

Ценови нива на сделките /евро/

"Цената на сделките расте не толкова поради покачване в цената на квадратен метър, а поради измененито в профила на желания имот”, казва Юлияна Шехерова-Димитрова, мениджър в агенцията. "При нас купувачите се интересуват предимно от тристайни и многостайни жилища за собствено ползване. Двустайните имоти се купуват с инвестиционна цел, поради което търсенето при тях е концентрирано в централната градска част. Когато купуват за живеене обаче, клиентите стават по-взискателни по отношение на разпределението и пространството", пояснява Шехерова.

По думите ѝ, партерни жилища със собствен двор при новото строителство и апартаменти с големи тераси при старото са хитът сред купувачите. Повишен интерес има и към градски къщи.

"Пандемията безспорно събуди у купувачите идеята да се сдобият с имот, който да им дава възможност за собствено пространство на открито. Тенденция за част от инвеститорите, още преди COVID периода, беше изграждането на проекти с партерни апартаменти с английски двор, вместо традиционните гаражи или малки търговски помещения. В общия случай клиентите купуват имоти с възможно най-обширни тераси. През последните месеци отчитаме и ръст не само в запитванията, но и в реалния брой сключени сделки за къщи", допълва Шехерова-Димитрова.

 Мотиви за покупка и продажба

Сигурно вложение на парите в нестабилни времена остава ключов мотив на купувачите да се сдобият с имот, извън нуждата от дом. Дори онези от тях, които нямат амбицията да го отдават под наем, считат, че в дългосрочен план това е позната и сигурна инвестиция.

По-разнообразни са мотивите на продавачите. Част от тях искат да се освободят от имот, който не съвпада с личните им нужди и да вложат парите в друг пасив. Расте и броят на хората, които през последните 9 месеца са продали апартамент, получил през тази година разрешение за ползване. Наблюдават се продавачи, които до момента са били на наемния пазар, но искат да излязат от него.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: цениСофиябанкиимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма сделки, имам позната в такава фирма. Не знам какъв ви е зора да ги пишете тея неща...Ако влезете в имоти бг ше видите, че има апартаменти които вече са две години на пазара и няма продаване. Истината е, че ако имах 120000? нямаше да взема в София, а на брега на Солун. За мен в София един тристаен, не в центъра, нормално трябва да е около 60000-70000?. Не виждам причини за повече. Тоя град няма нищо кой знсе какво интересно.
21
2
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
До 15Само на еврейте не потъна домът след комунистите до 1989Но не значи че проблеми нямат будните антиеврей Напротив На 11 Октомври 2001 година света пожела да дойдат и те на свадба
20
8
 
14
 
! Отговори
Симо преди 3 години
Чувдтвам се като музеен експонат. Вече не познавам нито един останал като мен чист софиянец. Всичко е от РВ, К, РА, СМ, В и какви ли не още нагли провинциалисти. А най- смешното е, че като се засилят в София се изживяват като герои. Много прости и нагли до безумие.
19
0
 
20
 
! Отговори
Между другото преди 3 години
За нищо на света не си купувайте имот в Перник ще се проклинате докато сте живи!
18
1
 
3
 
! Отговори
Един asset преди 3 години
е винаги актив. В счетоводството няма ДМП, а ДМА.
17
4
 
20
 
! Отговори
Мери преди 3 години
Тълпят се от всякъде в София, все по-нагли, безскрупулни и арогантни, с цената на всичко да се докопат до столицато и после тих ужас. Никакъв шанс за оправия.
16
2
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
Уважаеми дами и господаНикога не забравяйтеДа подпишете договор за наем пред адвокат......И свидетели съседите и домсъвета..........За въпросиПри психоложката на улица Егзарх Йосиф '''''. Шипковски '''''
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дързък 7Ако си богат за теб в Бг няма имот който да отговаря на изискванията ти !!!Само гемезарници, мръсен въздух и пълно с бълггараци каскети!!
14
9
 
5
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Скоро няма да паднат. Всички от провинцията се тъпчат в Софията.
13
12
 
7
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Скоро няма да паднат. Всички от провинцията се тъпчат в Софията.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-разнообразни са мотивите на продавачите. Част от тях искат да се освободят от имот, който не съвпада с личните им нужди и да вложат парите в друг пасивДа драги ми съфорумници - имота е ПАСИВ, а не АКТИВ,както много пишман инвеститори го смятат.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Цените на имотите не паднаха заради епидемията"А-ХА-ХА-ХАНе беее, не паднали.Кого лъжете бе БАЛАМУРНИЦИииии?!?!Жилищните имоти са една от лошите инвестиции!!!Доходност НИКАКВА а разходи по амортизация бол.А дойде ли криза първото което потъва са жилищата.
10
3
 
16
 
! Отговори
Пацата преди 3 години
Няма как да паднат заради епидемията, защото няма връзка между двете.Недвижимите цени могат да паднат (евентуално) ако например се вдигнат в пъти лихвите по ипотените кредити.Или има жестока финансова криза.Или всичко, от което да изгорят спекулантите, които надуват цените.
9
1
 
28
 
! Отговори
7,4 преди 3 години
Вие по-добре гледайте да не започнат да падат самите имоти.
8
1
 
28
 
! Отговори
К. Илиев преди 3 години
Алчните наемодатели им утесня около шията и не могат повече да си позволят празни апартаменти. Естествено, вече пускат за продажба. Нормално. Кимизарници в Младост 3/4 по 700 лв. им търсят. Като се им облещите - ами то било в близост до бизнес парка и метро. В калищата на Кръстова Вада и Витоша пак 700-800 лв. за едностайни, обаче. Ха-ха!
7
3
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 3 години
Милен Илиев Минков Трайков Минков Кръстев Петков Гръмодолски родФейсбукМилен Минков. Аз съм фашистки-внукАз съм орденът 26 Март 1913 година....Уважаеми дами и господа....Никога не забравяйте....Да се обадите по телефона си...Когато купувате...Или продавате.............ЛозонгДо сто годиниОще хиляда държави....
6
7
 
18
 
! Отговори
Дързък преди 3 години
Общо взето купувачите са два типа в унисон с кастите в България:-Хора с пари и възможности: Търсят качествено строителство, локация, функционално разпределение, комфорт, естетика в довършителните работи и обзавеждането, професионално управление и поддръжка на общите части и т.н. Много малко имоти отговарят на тези изисквания и затова цените там се качват.- Всички останали: Търсят евтини коптори с надеждата, че един ремонт ще ги направи годни за живеене. Това е реалността.
5
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокрадна се едно твърдение което доскоро беше табу. Последното изречение в статията:"Наблюдават се продавачи, които до момента са били на наемния пазар, но искат да излязат от него."Наемодатели чиито апартаменти седят празни започват да продават. Да ви го преведа на български.
4
5
 
22
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
Имотите се вписват при пасивите в баланса, ама ние смятаме че се водят актив :)
3
2
 
33
 
! Отговори
Брокерче преди 3 години
Бързо на имотите. Разпродадохме ги. Не останаха! :)