Обществото ни е разделено за противоепидемичните мерки

Хората се страхуват, че капацитетът на здравната система е налице, обясни той
4 ное 2020 10:11, Петя Славова
16
 Обществото ни е разделено за противоепидемичните мерки
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви оценки дава обществото за мерките и склонни ли сме да понесем по-строги мерки, обяснява изследване, направено между 28 октомври до 1 ноември.

"Има поляризация, по някои критерии има разделяне поравно. В общи линии обществото е объркано, това е нормално на фона на видимите ръстове на случаите на коронавирус. Няма ясно мнозинство дали да са по-стриктни мерките", обясни пред Нова тв социологът Първан Симеонов за последното изследване на "Галъп".

Още по темата

Според него в момента няма причина за по-строги мерки. Има и известно свикване с мисълта за по-строги мерки, но ако това запитване е било направено през лятото 60% биха били против налагането на строги противоепидемични мерки, докато сега вече са 50 на 50, обясни социологът.

"Що се отнася до оценките как се справя властта – там нещата също изглеждат някак разделени. Все пак повече са тези, които смятат, че правителството не се справя. Назад във времето имаше по-високи нива на оценка за справянето на правителството. Те бяха продиктувани от по-малкия брой случай, от страха на обществото, както и от факта, че България действа бързо", обясни още Първан Симеонов.

Той е на мнение, че влияние оказва и политическия контекст от лятото насам. По отношение на коронавируса обаче, оценката на работата на правителството е по-висока, отколкото оценяването на цялостната му работа.

"Това, което се откроява от лятото насам, е, че българите биха искали да получат възможността да разчитат на личната си отговорност. Друг е въпросът колко е голяма и сериозна тя. По отношение на носенето на маски няма голямо мнозинство. И там нещата са на кантар", добави Симеонов и подчерта, че недоверие има и в правенето на тестове за коронавирус. Хората не виждат в тях крайна надеждност. "Най-голямото притеснение е, че няма разчитане на здравната система. Страхът за капацитета на здравната система е налице", заяви той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във България няма общество,има сбирка от болно мислещи хора.
10
3
 
9
 
! Отговори
прокурора преди 3 години
Обществото ни е разделено не само за епидемиологичните мерки. То е разделено на всякакви теми, независимо за какво иде реч. Обединени сме само в мрънкането и в трагедиите, та дори и в последните има хора, които се пресмиват. Жалки станахме! Много жалки!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ, които винаги избира смотани управници, позволява презастрояване, работи за жълти стотинки, оставя бабите му да бъдат изнасилвани, децата му неграмотни, а бъдещите поколения - чалганизирани, не трябва да бъде питан за мнение!Очеизвадно тук разумен живот няма. Затова и "ден година храни" и "стринката на лелята на съседката на продавачката ми каза" и "души мЪ маската" са мото за всеки.
8
5
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
Значи толупите хем не искат мерки, хем ги е страх какво ще стане ако претоварим здравната система?Гиди гьостерица неокастрена.
7
1
 
4
 
! Отговори
То не е разделено преди 3 години
само за тях.Разделението е навсякъде.Демокрацията по дефиниция е власт нанарода.Мнението на мнозинството е било задължително за малцинството.Койтоне е бил съгласен,или е приемал решенията,или е напускал страната.Какво имамесега?Кресливи маргинали от всякакъв вид налагат мненията си на толерантнитевласти,тоест имаме диктатура на маргиналите,изпълнявана от притисканите отНПО-та и псевдодемократични чужди сили български власти,страхуващи се даналожат волята на мнозинството,за да запазят мира.
6
7
 
7
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Всичко е много елементарно!Който е за затягане на мерките, значи е за Бойко Борисов!Който е против мерките и изобщо против Ковид19 занчи е за Румен Радев, Корнелия Нинова и Отровното трио!
5
3
 
10
 
! Отговори
м,да преди 3 години
30% са зомбирани от ковида, другите не им пука!
4
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бих казал, че много повече са срещу мерките, но си мълчат. с познати с които говоря, млади майки с деца, стари хора и тн, които никога няма да протестират или да си изразят публично мнението, преобладава отрицателното мнение към мерките. повечето са на мнение, че има някакъв вирус, но не е опасен, и не заслужава локдаун и маски и както сме живели с грипа, така и трябва да живеем с корона. а аз дори съм още-по радикален - военен трибунал за мошениците които създадоха ковид-диктатурата.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без бой и отрязани тикви тая "епидемия" няма да свърши.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От някой дето прави сложни ДНК тестове по някакви изсипани фургони здравеопазване не щем, утре направо ще почнат по каруци да ни лекуват от тия катунарските.
1
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да разделено е: разумните искат да се затворят училищата и животът да си върви до колкото е възможно нормално, а другите искат децата да учат присъствено, за да могат родителите да работят, въпреки, че вече и те виждат, че по този начин отиваме към локдаун и скоро няма да могат да работят... Значи обществото е разделено на мислещи в перспектива и мислещи само от днес за утре...