В Пловдив ще лекуват с кръвна плазма след няколко месеца

Необходимата апаратура за това вече е поръчана
4 ное 2020 00:00, Ния Христова
7
В Пловдив ще лекуват с кръвна плазма след няколко месеца
Снимка: БГНЕС
В Пловдив се подготвят след няколко месеца да започнат за извършват лечение на болни от коронавирус с вливане на антитела от кръвна плазма. Необходимата апаратура вече е поръчана, а средствата са събрани от членовете на сдружението "Бизнесът за Пловдив". Тя ще бъде предоставена на Районния център по трансфузионна хематология, където специалистите ще подготвят нужния препарат, предаде БНР. 
 
"До доставката на оборудването ще бъде извършена и необходимата подготовка на екипа за работа с кръвна плазма. Но вече има притеснения, свързани с пандемията и в Районния център по трансфузионна хематология", съобщи директорът на центъра д-р Соня Джевизова:
 
"За тази седмица отпаднаха всички предвидени по график ангажименти на подвижните екипи за кръвонабиране, които трябваше да посетят различни предприятия на територията на Пловдив и региона, както и  някои от университетите. Аз не обвинявам никога, но дано не се влошат нещата".
 
Д-р Джевизоваизтъкна, че в центъра е създадена организация и всички необходими предпазни средства за служителите са подсигурени.
 
"Не мога да кажа ще има ли криза за кръвни продукти. Ако с мерките от 14 дни се ограничи заболеваемостта, и кръводарителите ще се върнат". 
 
Д-р Джевизова определя смята, че лечението на болни от коронавирус с вливане на антитела от кръвна плазма е добра перспектива. Тя подчерта, че от сдружение "Бизнесът за Пловдив" са организирали вече доставката на техническото оборудване на центъра:
 
"Ще дойде рециклиран апарат до края на годината, а нов ще дойде до февруари догодина  – търсенето на такива апарати е голямо в цяла Европа. Досега не сме произвеждали такава плазма. Тъкмо ще се подготвим. И ще създадем условия да поемем и тази дейност, има много неизвестни около ефекта на кръвната плазма, заради стабилността на антителата, но явно на някои пациенти помага, смятаме, че ще е полезно и ние да го приложим," завърши д-р Джевизова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще лекуват, ама след неколко месеца, като мине пандемията :)
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакал, ти колко пари дари?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пролетта всички роми ще са го прекарали и ще даряват плазма.
3
2
 
5
 
! Отговори
Чакал преди 3 години
От пролетта до сега кво чакахте? Че ще ни подмине ли?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко? Не.
1
3
 
3
 
! Отговори
1234 преди 3 години
а останалите градове кучета ги яли!!!! герб са българоубийци