Лични лекари искат по-малко критерии за PCR тест

Здравната каса иска да става само при наличие на 5 симптома
5 ное 2020 22:51, Петя Славова
15

Да бъдат намалени критериите, при които да се издават направления за PCR тестове, настояват личните лекари. Предложението на Здравната каса е това да става при наличието на поне пет симптома, предава Bulgaria ON AIR. Според общопрактикуващите лекари обаче, изискванията в този им вид са неизпълними.

Температура, кашлица, отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане, кислородно насищане по-малко от 92%. При тези 5 симптома личният лекар ще може да издава направление за PCR тест.

Здравният министър обяви, че предложението на Здравната каса е било съобразено с исканията на общопрактикуващите лекари. И цитира входирано от тях писмо на 15 октомври.

Още по темата

"Първоначален тест се провежда на пациент с поне 4 от изброените критерии. Подлежи на обсъждане. Казах по начина, който е даден от тях, да се направи копи-пейст и да се заложи в проекта на националния рамков договор", заяви Костадин Ангелов.

Личните лекари обаче казват, че са имали друга идея - симптомите да са четири, като се вземе предвид епидемичната обстановка.

"За да предложим това, бяхме в друга ситуация. Каква – много по-малко заразени", коментира д-р Любомир Киров от сдружението на общопрактикуващите лекари.

Според специалистите в повечето случаи коронавирусната инфекция протича с по-малко от пет симптома.

"Може да не са всичките. Не е нужно да се фиксират така 5 симптома. Може да бъде леко, по-стеснено и да бъде по презумпция на GP-то. Заболяването освен безсимптомно, може да протече и с малко симптоми", каза д-р Христо Метев, специалист по белодробни болести.

Затова предлагат промяна на критериите – направлението да важи за антигенен тест и да се издава при наличие на по-малко от 5 симптома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
До 5В Дания е незаконно да казваш каквото и да е за коронавирус ако не е удобрено от правителството.... Едно момче от моя офис има блог и го глобиха!Аз смятам да се върна в българия защото тези тук са побъркаха вече......
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам чувството че всичко се прави да се умори народа. Колкото повече толкова по добре. Но уважаеми политици кой тога ще ви плаща заплатите и скъпите коли.
10
1
 
1
 
! Отговори
Зеленоок преди 3 години
До Ужасна тъпотияИди се скрий под леглото с няколко рола тоалетна хартия!
9
1
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Познавам поне 6 човека с по 3 симптома. Личния лекар им е зал че това е Ковид и ги лекува за Ковид. Те са попитали за тест, но той не може да назначи и им е казал по тяхно желание да дадат по 120 лева и да си направят. Е, познайте, никой не си е направил, пият си хаповете, двама от тях дори ходят на работа и си мълчат. Ха сега да познаем колко са заразените в тая държава! Хора, страшно е!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лехата с тикви която ни управлява, трябва да намерят пари за десет пъти повече тестове, а не да се държат като скъперници. Дори и с един единствен симптом трябва да прави безплатен тест. Само така при разпищолените мерки въведени от лехата тикви наречена правителство могат да пресече пандемията у нас. Докато чака да се появят 5 симтома болния ще зарази поне 10 човека двама от които ще влезнат в болница е ще похарчат пари за 100 теста за тяхното лечение.
7
1
 
14
 
! Отговори
Ужасна тъпотия преди 3 години
Оставят хората да го разнесат (без безплатни тестове и болнични) за да не убият икономиката. После има много жертви. Налага се пълна карантина и освен хората умира и икономиката. Там където хората имат лична отговорност и ВЪЗМОЖНОСТ да се тестват безплатно и да си останат вкъщи без да гладуват, епидемията се спира и не се налага да затварят. Но тук се чака ножа да опре до кокала за да може да се убедят малка част от нискоинтелигентното население че проблем всъщност ИМА.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги слушайте какво говорят, гледайте ги какво вършат!Здравеопазването става все по-недостъпно за простосмъртните. На тест и лечение личният лекар ще те праща преди да напише смъртния акт. Подлеци!
5
1
 
6
 
! Отговори
до5 преди 3 години
да ама хората имат акъл. не си завират главата в пясъка защото видиш ли вирус няма и дай да ходим по кръчмите. А тука всеки се прави на тарикат. Накрая всички страдат, включително и най много "тариката".
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Дания малко или мнго, това че тестовете са безплатни и излизат за един ден помогна много. Доста често има - един заразен в офиса, но от целият състав са заразени само 2-3ма, от 20-30. Преди трябваше да се чака по 2 седмици. Сега има хора, които ходейки на редовни тестове, сами установяват че са заразени и спират да одят на работа, преди да са предали вируса нататък. Така не се налага и да се спира цялата икономика.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега можеше да са започнали държавно производство на подобни тестове, за 1/10 от цената и можеше да са безпланти, но ...
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия много добре са го измислили бе! Чак като закъса човек, тогава тест. А до тогава да си ходи да заразява, щото като няма положителен тест няма и карантина. А не сме като Вълчев да можем да се самоизолираме! На нормалните хора им трябва болничен, за да отсъстват от работа! Ама иначе: "взимаме мерки бе, епидемията е овладяна!".....
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с оксиметъра, сериозно ли ?? Това е спънка.