Студено в края на ноември, но без условия за сняг

Минималните температури ще бъдат между 1 и 6 градуса, а максималните - между 9 и 15
Обновена: 5 ное 2020 13:01 | 5 ное 2020 13:01, Ния Христова
2

През ноември ни очаква малко по-нетипично време в сравнение с последните години. След 2000 г. през месец ноември се отчитат доста по-високи температури. Очакванията за тази година са да бъде с минимални температури от между 1 и 6 градуса, а максималните - между 9 и 15. 

Това обяви климатологът доц. Симеон Матев от climateka.bg в ефира на Bulgaria ON AIR. Той добави, че месечната сума на валежите през ноември обикновено е между 40 и 80 мм. Тази година валежите ще бъдат по-малко от тези суми. Условия Главно в Южна България ще има условия за повече валежи.
 
"Първото десетдневие ще бъде с температури около и над нормата, като в последното се очаква застудяване", посочи доц. Матев.
 
По-голямата част от Европа е обхваната от антициклон, който ще ни донесе сравнително спокойно време. Той ще окаже влияние върху времето до средата на следващата седмица. Ще има доста слънчеви часове в планините. В неделя може да се окаже, че ще бъде по-топло в планините в сравнение с равнините.
 
"В средата на месеца температурите над Балканите ще бъдат по-ниски от обичайните с от 3 до 6-7 градуса. Температурите ще бъдат подходящи за сняг. Въпросът е дали това застудяване ще съвпадне с условието за валежи. Ще прехвърчи сняг, но няма да е онзи, който повечето чакат, за да извадят шейните. Трудно е да се осъществи такъв сняг до 20 ноември. През ноември все пак ще има някаква зима", каза още Симеон Матев.
 
"Има глобално затопляне. Това е процес, който обхваща цялата земя. Температурите в момента са по-високи отколкото през миналия век. Повишението на температурите не се е наблюдавало никога до момента", подчерта още климатологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Да бе, ние ще спреме снега що дуцент Симо е казал
1
1
 
10
 
! Отговори
Зори преди 3 години
Сняг няма да има тази година. Лятото идва.