Ниски заплати, липса на кадри - проблемите на малките болници

А кой ще лекува хората в по-малките общини?
6 ное 2020 20:30, Петя Славова
105
Ниски заплати, липса на кадри - проблемите на малките болници
Снимка: БГНЕС

Леглата за заразени с COVID-19 в лечебните заведения се увеличават. Остава въпросът кой ще лекува и ще се грижи за болните, особено в болниците в по-малките населени места. Много лечебни заведения вече подадоха заявления и за осигуряване на медицински персонал и за доброволци, които да помагат.

Лекар в болницата в Ловеч получава основна заплата 840 лева, сестрите получават между 660 и 700. Почти една трета от болницата е заета от пациенти с коронавирус. Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска търси персонал. Необходими са поне две сестри доброволци, а млади специалисти така и не идват.

Общинските болници в областта също изпитват глад за медицински специалисти. Основните заплати на сестрите са 770, лекарите получават малко повече, обяснява пред БНР и управителят на общинската болница в Луковит д-р Иван Иванов.

Още по темата
"Повечето от лекарите работят на две места – работят не само в болницата, работят в извънболничната помощ и там изкарват също някакви пари."

Всеки един, който рискува живота си, трябва да получи възнаграждение, категоричен е болничният управител и прилага това на практика, за да привлече желаещи да работят в COVID секторите.

Това обаче е смешно възнаграждение, коментира д-р Иванов, според когото е нормално заплатите на лекарите да бъдат от 1500 до 2000 лева, а на медицинските специалисти между 1200-1400 лева.

Според управителя на общинската болница в Тетевен д-р Невелина Ганева въпреки трудностите лечебното заведение е в стабилно финансово състояние. Медицинските специалисти предпочитат да отидат в детски градини и училища, отчита тя.

"Не може да се сравнява работата на една сестра в детски градини, в детски ясли, в училища. Не може да се сравнява работата на една сестра в тежко отделение за 750 лева и на една сестра, която ще е в детската градина. Това са абсурдите. Ние сме търговски дружества. Ние не можем да увеличим заплатите при положение, че нашите заплати се определят от това, което е влязло в болницата, от пациентите. Те намаляват, пациентите. По-евтините пътеки в малките болници...", очертава картината д-р Ганева.  

Управителят на белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска твърди, че въпреки по-високите заплати там, лекарите в момента не работят за пари, но са ужасно уморени. "Искат да си свършат коректно работата и се надяват потокът с пациенти да понамалее", разказва д-р Дудевска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За здравеопазване в България плащам по 1000 евро на месец, но получавам едно нищо.дано корона вируса ги направи достатъчно богати, та да почнат да си вършат и рабоптата.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Софиянци помогнете си сами за да ви помогне и господ.Не се събирайте на големи групи и спазвайте правилата на здравните служители.Изгонете Търговците и Отровното трио от Столицата, те не Ви мислят доброто, а мислят само за себе си!
33
4
 
4
 
! Отговори
МАЦА преди 3 години
Здравно осигурен съм в Белгия.Ако ми се наложи операция влизам,оперират ме и излизам от болницата като заплащам много малък процент.Наложи ми се операция в София преди няколко години и трябваше ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да платя за избор на екип.Такъв филм тук НЯМА.Здравеопазването в България е едно от най-скъпите и неефективни в ЕС.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Благодарение" на отровно то трио или аз бих писал тримата глав "протестъри" тарикати в момента град София е в колапс от Ковид19.Софиянци да търсят "отровн то трио" при здравен проблем свързан с Ковид19!!!
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Тодор Живков през социализма здравеопазването не беше безплатно. Всеки гражданин на Народна Република България беше длъжен да работи, имаше работа за всички дори и за тези на които не им се работиеш и допринасяше с труда си за здравеопазването, образованието и развитието на народната република. Здравеопазването и образованието бяха на световно ниво и достъпни за абсолютно всеки гражданин на Народна Република България.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
освен парите от заплатата си им цакам и по 600 лв на месец допълнително здравно, а като не стигат се бъркам и в касата за екипно обслужване.трябва да си доста заможен, за да си болен както се полага.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатното здравеопазване на ТЖ спряхме да го плащаме чак след 2010 година. Безплатен обяд няма комонета.
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Тодор Живков през соца всеки получаваше квалифициарано медицинска помощ колкото и да струваше, на родителите не им се налагапе да просят във фейсбук или по телевизията пари от убийци и крадци които ги бори съвестта да им дават дарения благотворителност кървави крадени пари за да платят операцията на детето си.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
600 лева заплата.И какво искате господа европейци.На Запад това е надницата за деня.И тези които все още работат и те ще избягат.
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Тодор Живков по времето на соца имаше кисело мляко. Беше в стъклени буркани, не в пластмаса, от закваска и с живи бактерии в него и което след 2-3 дни се разваляше ако не се изяде. Младите хора днес никога не са яли кисело мляко в живота си, много е вкусно и полезно. Доставяше се в магазините рано сутрин, преди да са отворили, оставяха палетите с буркани пред магазина. Представята ли си днес при демокрацията и мизерията да оставят стоката пред магазина преди да е отворил!
25
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Тодор Живков през соца целта на здравеопазването беше опазване на здравето на гражданите на Народна Република България. При демокрацията и джипизацията здравеопазването е бизнес, а лекарите и болниците са търговски дружества с цел реализиране на парични печалби чрез предоставяне на здравни услуги на платежоспособни пациенти, а неплатежоспособните да се лекуват с чай.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравните работници няма да забогатеят, защо парите за тях отиват при "търтейте".Парите се разпределят според тарикатите в системата.Лаладжиите които нищо не правят и са на ръководни длъжности, прибират парите на работещите "пчелички".
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Тодор Живков - сред 30те най-развити икономики в света, и всеки се отоплява, може да изплати нов апартамент и нова кола, два пъти на почивка, истинска храна. Американско робство - икономика нула, магазини пълни само вносно, 250 л пенсия, равна на 25лв покупки от соцът. Палмова мас и подсладители. СТУДУВАНЕ. 12% ходят на почивка, 2% имат над 5000 лева в банка, 8% средно 150 лева в банка - и до 1000 лв. Масова пpоституция, и нито един патриотичен филм, порно в главите на децата, нула бъдеще.
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ама във Венецуела при социализма лекарите взимат 2 долара заплата и във Венецуела при социализма хората измират масово по улиците от глад и мизерия, а ние в България при капитализма зимаме заплати по 300 евро и си караме яките западни коли по магистралите.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е сега ако не забогатеят здравните работници,сами ще са си виновни.дифузното заразяване няма спрички.да плащат тогава!
20
3
 
6
 
! Отговори
Нищо ви нема ,бе... преди 3 години
УМИРАЙТЕ , ПЛАНОВО....КАТО ПРИ ТАТО!!!
19
3
 
6
 
! Отговори
видими резултати преди 3 години
До Анонимен 20А при Жан Виденов лекарите получаваха по 4-5000 лв.
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
видимо здравната ни системата е в сивия сектор.не че някога е била другаде.вчера агънце и прасенце, днес - кой колкото има, че ковида иде.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се приемат и изпълняват драконовски мерки, всеки който НЕ е здравно осигурен да не получава дори и неотложна помощ.Не може лица от индий ски произход без здравни да затормозяват в сегашния момент здравната система!
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекар получава основна заплата 840 лева, сестрите получават между 660 и 700.*Видими резултати благодарение на ГЕРБ.