Ниски заплати, липса на кадри - проблемите на малките болници

А кой ще лекува хората в по-малките общини?
6 ное 2020 20:30, Петя Славова
105
Ниски заплати, липса на кадри - проблемите на малките болници
Снимка: БГНЕС

Леглата за заразени с COVID-19 в лечебните заведения се увеличават. Остава въпросът кой ще лекува и ще се грижи за болните, особено в болниците в по-малките населени места. Много лечебни заведения вече подадоха заявления и за осигуряване на медицински персонал и за доброволци, които да помагат.

Лекар в болницата в Ловеч получава основна заплата 840 лева, сестрите получават между 660 и 700. Почти една трета от болницата е заета от пациенти с коронавирус. Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска търси персонал. Необходими са поне две сестри доброволци, а млади специалисти така и не идват.

Общинските болници в областта също изпитват глад за медицински специалисти. Основните заплати на сестрите са 770, лекарите получават малко повече, обяснява пред БНР и управителят на общинската болница в Луковит д-р Иван Иванов.

Още по темата
"Повечето от лекарите работят на две места – работят не само в болницата, работят в извънболничната помощ и там изкарват също някакви пари."

Всеки един, който рискува живота си, трябва да получи възнаграждение, категоричен е болничният управител и прилага това на практика, за да привлече желаещи да работят в COVID секторите.

Това обаче е смешно възнаграждение, коментира д-р Иванов, според когото е нормално заплатите на лекарите да бъдат от 1500 до 2000 лева, а на медицинските специалисти между 1200-1400 лева.

Според управителя на общинската болница в Тетевен д-р Невелина Ганева въпреки трудностите лечебното заведение е в стабилно финансово състояние. Медицинските специалисти предпочитат да отидат в детски градини и училища, отчита тя.

"Не може да се сравнява работата на една сестра в детски градини, в детски ясли, в училища. Не може да се сравнява работата на една сестра в тежко отделение за 750 лева и на една сестра, която ще е в детската градина. Това са абсурдите. Ние сме търговски дружества. Ние не можем да увеличим заплатите при положение, че нашите заплати се определят от това, което е влязло в болницата, от пациентите. Те намаляват, пациентите. По-евтините пътеки в малките болници...", очертава картината д-р Ганева.  

Управителят на белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска твърди, че въпреки по-високите заплати там, лекарите в момента не работят за пари, но са ужасно уморени. "Искат да си свършат коректно работата и се надяват потокът с пациенти да понамалее", разказва д-р Дудевска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Пуснете свестна новина със снимката на Бойко или Цвета, че под тая статия не мога да вия като хората.
14
4
 
13
 
! Отговори
Луд селтак. преди 3 години
Работиш в Германия в макдоналдс или в бъргър кинг. Чисти наймалко 1100 ?. Да ви се,.ра на парите е българия чакате хората да мрът за вас? Че защо? Да ви е честит Боко Тиквата и на следващите избори..... ***.!!!!!!
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ купи АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ пари няма за лекари и сестри това е положението,има спортни зали отивайте да спортувате в всеки град и село има спорт.тъй тъй тъй
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Остава въпросът кой ще лекува и ще се грижи за болните" Как кой бе,естествено че Нарцистично-крадливото същество Борисов е насреща, евентуално може да включим като санитар и неандерталеца с Каскетя - Гешев
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10, здравната система я няма от 2000 година, тогава се създадоха Търговски Дружества с цел източване на Здравната Каса!Плащаш здравни осигуровки и пак плащаш на търговците-лекари при нужда от медицинска помощ.Двойно здравно осигуряване узаконено от Държавата?!
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
един корона болен може да снесе поне 1000 лв.по 4000 = 4млн за здравеопазването на ден!повече болни и умрели - по-сигурни приходи!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усещам как здравната система се разпада.
8
3
 
18
 
! Отговори
ГРОБ , GRAVE преди 3 години
Ниски заплати, липса на кадри - проблемите на малките болници ....ГАТАНТИРАНО ОТ ГРОБ
7
4
 
7
 
! Отговори
TONKO i GOVEDOTO преди 3 години
Г А Р А Н Т И Р А Н О от ГРОБ!!!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки средно статистически българин може да се досети че, създадената 2000 година Здравна Каса е основния виновник за тоталния разпад на здравната система в България!!!!Парите за здраве на данъкплатеца бяха прахосани за *** без осигуровки и прибрани по някакви неведоми клинични пътеки и измислени джи-пи-та.
5
2
 
18
 
! Отговори
klod_si преди 3 години
Навсякъде е така. Ниски заплати и робски труд.
4
0
 
10
 
! Отговори
aaa преди 3 години
е как кой, журналистите.наскоро броих повече от 70 канала на български език.знете ли колко търтея са това, тъмън ще запълните бройката.след като ви се плаща да маате глупости и лъжи по цял ден да свършите и малко работа
3
3
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Това не е ли проблемът на цялата гербава дупко-държава
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как кой,Ц'ървулите от Гроб начело с крадливият им гуру!
1
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Празник е братя българи, не само на 10 Ноември трябва да празнуваме, а през целия Ноември трябва да празнуваме. Това е най-светлия месец в 1300-годишната ни история- оосвободихме се от най-тежкото робство! Празнувайте братя!