COVID кризата затрива и такситата, не искат да возят болни

Шофьорите споделят, че работата им е намаляла драстично
9 ное 2020 14:12,
35
COVID кризата затрива и такситата, не искат да возят болни
Снимка: БГНЕС

Таксиметровите шофьори в Благоевград не са съгласни да превозват хора, заразени с коронавирус. Масови фалити застрашават таксиметровите фирми в областния град. От началото на извънредното положение клиенти почти няма, а работата е паднала драстично.

Крум Руйков кара такси от няколко години. Работи като частно лице и наскоро е преборил коварната зараза. Казва, че спазва всички предписани мерки и гледа да се пази.

Още по темата

"Имаме маска, имаме и дезинфектанти, а на всеки клиент, който се качи в автомобила, казваме да си сложи маска", разказва той пред БНТ.

Мъжът признава, че откакто е настъпила пандемията, среща трудности да изхранва семейството си.

"Работата не е наполовина, а направо намаля тотално. Преди да падне отново забраната, имаше раздвижване някакво, но сега не зная как ще се оправим. Не ми се мисли", споделя шофьорът.

Въпреки, че постоянно са изложени на риск, таксиметровите шофьори ежедневно изпълняват своите задължения.

"Ако се страхуваме, няма да работим. В края на краищата трябва нещо да се работи", казва един от тях.

"Трябва да ядем нещо, трябва да си купуваме храна, трябва да пращаме децата си на училище, трябва да съществуваме", коментира друг.

Казват обаче, че не са съгласни да се превръщат в шофьори, които превозват болни от коронавирус.

"Условията трябва много внимателно да се обмислят, трябва да има много повече предпазни средства. Мисля, че една маска, едни ръкавици и един дезинфектант не биха свършили работа", споделят шофьорите.

"Не, не, като гледам линейките как ходят, когато е за COVID, те са като роботи – с костюми. На нас просто не ни е възможно да работим с такава екипировка. Не ме е страх за мен, но може да го занеса вкъщи при семейството", допълват те.

От бранша смятат, че трябва да има промяна в цената на таксиметровите услуги, за да може бизнесът да се спаси.

Ако цените на услугите не се повишат, таксиметровите фирми ще поискат от общината в Благоевград облекчения от данъците, които плащат в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Ееееее преди 2 години
90 % процента от писачите сте хорица. Не хора! Злобата ви трови, защото сте неудовлетворен и от нещо в живота. Мене ако питате без таксита не може, но без половината от чиновниците може!Който желае да заповяда, който не желае да не ползва. Аз карам такси и съм много доволен!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И таксиметровите шофьори са хора като всички останали. Освен разхода за гориво често плащат и наеми за колата. Много от тях работят нощем или рано сутрин. Хората полагат усилия. Не бъдете злобни и не поставяйте всички под общ знаменател. А относно доходите, те паднаха в почти всички сфери заради пандемията, не само при тях.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Треперете бакшиши.Защо не слагате маски
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да не ви е възможно да работите с такива екипи?С какво сте по- специални???Дори маски не си купувате всеки ден.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Субсидиите да се раздават срещу ,, реформи,,.Нали така скандираха , когато общински болници се бореха с фалитите си.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шофьор професия ли е?Не.Това е квалификация.Може да правят доставки по домовете. Това сега се търси?Дали собствениците на каруци са ползвали субсидии след изобретяването на автомобила , на трамвая и т.н.?
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Uber може да работи в Европа, в България го забраняват?!Нооо, съдът още не се е произнесъл по жалбата им. Ако я отхвърли - Страстните и или България ще плаща яко, или ще ги пусне. Да чуя тогава бакшиша тук, при цени 2-3пъти по евтино за същото разстояние!
25
2
 
2
 
! Отговори
са преди 3 години
До Анонименна село е безплатно и не боли, къш до кокошките
24
2
 
2
 
! Отговори
да преди 3 години
До Анонименайде бегай на каруцата на село до ***, там е безплатно
23
3
 
1
 
! Отговори
Як бакшиш преди 3 години
Че пък аз съм изхвърлял с юмруци мирищещи клиенти. На първите 100 метра ми лъхват. Аре яж тоя юмрук и марш от колата ми!
22
2
 
4
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Познавам много таксиметрови шофьори. Близки, колко да са ми близки, ползвам ги по телефон.Е, нито един от тях не е милионер.
21
3
 
3
 
! Отговори
Бакшиша преди 3 години
Ах, че сладури в коментарника, а как иначе се молите при дъжд и сняг "Ама може ли, ама ако обичате" :)
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това и заслужават. За всички откази, които са ми давали и на мен, като на хората по-долу. Много близко било, айде не и по какъв ли не още начин са ми отговаряли. В чужбина, за две преки те качват без проблем, даже ти е кеф да им оставиш бакшиш. Колите чисти, шофьорите с униформи, учтиви, цените нормални. А тия CiGаньори тук сега и ковид тестове ще ми искат. Ами, автобусът минава пред нас на 5 минути, ще го изчакам, а те да се задават с алчността си.
19
4
 
2
 
! Отговори
Бакшиш преди 3 години
Нещо, не помня в живота ми някой да съм гонил някой по тротоарите, че да го вкарам в таксито си.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В живота си съм попадала едва на 3-4ма съвместни и културни шофьори, които не са ми отказвали курс за близко разстояние, не са ме гледали накриво, за парите, в края на курса и са се държали адекватно. Всички останали, са такава ***, че не ми е жал за това, което им се случва. Елементарен пример, са онези които седят на терминали те и чакат да ошушкат, който се обърка поне с 30 лева, иначе не возят. И масовата са мургAVелковци, със съмнително съдебно минало
17
1
 
4
 
! Отговори
в едно такси ... преди 3 години
- Извините за странната миризма, но обработвам таблото на таксито с препарат против Ковид.- А няма проблем, аз от два дни нямам никакво обоняние ...
16
2
 
11
 
! Отговори
не мога да ги трая, преди 3 години
откакто през март тази година в проливен, леден дъжд и без чадър спрях един и го помолих да ме откара до вкъщи, на 2-3 км от мястото, на двойна цена. "На такива разстояния не возим", отговори и затръшна вратата. Да гладуват или да ходят да копат!
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо закъсват таксисата? - Защото народът изпълнява заповедта на Цвета Караянчева - Оди, пеш, бе!
14
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова не качват за кратък курс, понеже нямат сили от изтощение и глад. Никога, никога, никога няма да простя на тези неандерталци за всичките случаи, когато аз или мои приятелки сме се прибирали и не са искали да ни качат, защото им е малко разстоянието.Що за животни си, че да оставиш момиче да се прибира само по тъмно, понеже на теб не ти се занимава?!
13
0
 
39
 
! Отговори
ГНЕВЕН! преди 3 години
Значи, шофьорите да не се оплакват - оня ден трябваше да ида до КАТ да си взема книжката. И понеже го правя в работно време, отивам до нас, до стоянката и го питам - до КАТ? Получавам отговор - не ми се занимава. Ми като не ти се занимава, айде ходи на борсата. Д---- и племето нагло. Не сега да ми се жалват.