Общини организират храна по домовете за нуждаещите се

Практиката е възобновена
9 ное 2020 13:52, Петя Славова
1
Общини организират храна по домовете за нуждаещите се
Снимка: БГНЕС

Общините възобновиха практиката си да осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.

Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.

На сайта на НСОРБ още през пролетта са били публикувани телефони за връзка на нуждаещите се с общинските структури. Сега такива телефони са обявени в 238 общини, или за 90 на сто от общините у нас. Информацията се обновява в края на всеки работен ден, увери пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Звената за патронажна грижа предоставят и медицински услуги по домовете, например поставяне на инжекции или транспорт до лекар. Това е осигурено в над 150 общини.

Фонд "Общинска солидарност" по замисъла си е за първа помощ при природни бедствия. Ресурсът в него засега е доста малък и не е планирано да се използва в настоящата ситуация, посочи още Силвия Георгиева.

Общинските болници са в изключително трудна ситуация. Тази криза показа колко трудно функционират те, заяви Силвия Георгиева.

"Предстоят ни трудни разговори за това как ще продължат да функционират общинските лечебни заведения", прогнозира тя. Общините в момента са собственици на 122 лечебни заведения. В 79 от тях са открити структури за лечение на неусложнени пациенти с коронавирус, а в част от тях има разкрити и интензивни легла.

НСОРБ приключва голям анализ на всички общински лечебни заведения, което ще бъде огласено до две седмици.

Общинските служители не са разпознати като такива на първа линия в нито една от програмите за т.нар. 1000 лева. Сред общинските служители засега няма включени категории, които да получават такива възнаграждения, отбеляза изпълнителният директор на НСОРБ. В бюджет 2021 обаче има добър ръст на средствата за възнаграждения, съобщи Георгиева.

Общините продължават да работят по осигуряването на оптимален обем електронни услуги като антикризисна мярка, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари