Общини организират храна по домовете за нуждаещите се

Практиката е възобновена
9 ное 2020 13:52, Петя Славова
1
Общини организират храна по домовете за нуждаещите се
Снимка: БГНЕС

Общините възобновиха практиката си да осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете.

Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна.

На сайта на НСОРБ още през пролетта са били публикувани телефони за връзка на нуждаещите се с общинските структури. Сега такива телефони са обявени в 238 общини, или за 90 на сто от общините у нас. Информацията се обновява в края на всеки работен ден, увери пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Звената за патронажна грижа предоставят и медицински услуги по домовете, например поставяне на инжекции или транспорт до лекар. Това е осигурено в над 150 общини.

Фонд "Общинска солидарност" по замисъла си е за първа помощ при природни бедствия. Ресурсът в него засега е доста малък и не е планирано да се използва в настоящата ситуация, посочи още Силвия Георгиева.

Общинските болници са в изключително трудна ситуация. Тази криза показа колко трудно функционират те, заяви Силвия Георгиева.

"Предстоят ни трудни разговори за това как ще продължат да функционират общинските лечебни заведения", прогнозира тя. Общините в момента са собственици на 122 лечебни заведения. В 79 от тях са открити структури за лечение на неусложнени пациенти с коронавирус, а в част от тях има разкрити и интензивни легла.

НСОРБ приключва голям анализ на всички общински лечебни заведения, което ще бъде огласено до две седмици.

Общинските служители не са разпознати като такива на първа линия в нито една от програмите за т.нар. 1000 лева. Сред общинските служители засега няма включени категории, които да получават такива възнаграждения, отбеляза изпълнителният директор на НСОРБ. В бюджет 2021 обаче има добър ръст на средствата за възнаграждения, съобщи Георгиева.

Общините продължават да работят по осигуряването на оптимален обем електронни услуги като антикризисна мярка, допълни тя.


1
Още от Страната
Да има информационна система за свободни COVID легла в реално време
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари