С или без вечерен час: Ресторанти и кафенета празни

На места оборотът е спаднал с 90%
35
С или без вечерен час: Ресторанти и кафенета празни
Снимка: БГНЕС

В столицата ресторанти и кафенета са полупразни и без вечерния час, който беше обявен на 1 ноември и трябва да продължи до утре. Такова е положението в цялата страна. Тъй като решенията за крайния час, в който заведенията трябва да затворят, се вземат от местните щабове срещу COVID-19, той е различен – в Добрич примерно е 23 часа, а във Варна ресторантите имат право да работят до полунощ, пише вестник "Монитор".

По отношение на частните партита пък има разнобой в институциите. На места от РЗИ смятат, че не са оторизирани да следят дали след вечерния час се организират празненства, както е във Велико Търново, a на други, в Кюстендил например, са отменени разрешителните за удължено работно време за заведенията и това стриктно се следи.

Още по темата

Въпреки принципното решение на Националния противоепидемичен щаб мерките да се вземат на локално ниво, най-вероятно ще се въведе вечерен час за работата на заведенията на територията на цялата страна. Към момента се ориентираме към час 23.00-23.30 часа, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Нощните заведения пък ще преустановят дейността си поне за още 2 седмици.

Мярката от столичния кмет Йорданка Фандъкова беше щадяща за заведенията за хранене и кафенетата, които не са пуснали кепенци. Оказва се обаче, че София е с най-голям спад на посещаемост на публични места и най-голям процент на хора, които си остават вкъщи. Общо с една трета е намаляло посещението на ресторанти и търговски обекти, сочи международно проучване на Google, направено на база позиционирането на телефоните. С 12 на сто се е увеличил делът на хората, които си стоят вкъщи, не посещават заведения и са ограничили социалните си контакти, сочи още изследването на Google, като данните са сравнени с тези през януари тази година.

Подобно е положението и в страната. До 12 ноември включително в Кюстендил се отменят разрешителните за удължено работно време за заведенията. Мярката се прилага със заповед на кмета на община Кюстендил Петър Паунов. Заповедта се отнася за всички заведения за хранене и развлечение, игрални домове, компютърни зали на територията на общината. До изтичането на срока работното време на всички е от 7 до полунощ.

"Имаме анонс от здравния министър, че вероятно работното време на заведенията ще стане до 23.30 часа от четвъртък. Дали ще стане това обаче не мога да кажа. Ние няма да налагаме вечерен час, тъй като заразяването става основно през деня, а не като се разхождаме вечер", коментира кметът Паунов.

Високият ръст на заболели през последната седмица в Кюстендил доведе и до изключителен спад в оборота на заведенията. "През деня не влизат повече от 4-5 човека. Ние не можем да изкараме заплати за персонала, да си платим сметките", коментират от заведения на алеята в областния град.

Според някои от работещите по заведенията е по-добре да ги затворят и да бъдат пуснати в отпуск, като се разчита на мярката 60/40 или на други мерки, въведени от правителството.

Всички заведения във Варна, без тези за бързо хранене, работят с вечерен час до полунощ. Това решение бе взето по време на заседание на Областния кризисен щаб в морската столица в края на октомври и е със срок до 13 ноември. При промяна на епидемичната обстановка мерките ще бъдат своевременно сменени, съобщиха от областна администрация. Решението е на база на предложение на Сдружението на собственици на заведения във Варна, входирано до областния управител Стоян Пасев. Присъстващите на сватби и кръщенета са ограничени до 10 души, но при спазване на дистанция от 1,5 метра. В заведенията за обществено хранене е създадена организация за осигуряване на дистанция от 1,5 метра между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси и недопускане на повече от 6 души на маса. Това ограничение важи и за частните партита. За изпълнението на противоепидемичните мерки в града следят служителите на здравната инспекция в града. От бранша поискаха държавата да плати заплатите на служителите от затворените заведения, а на по-късен етап ще търсят и компенсация за бизнеса, който вече е на ръба, коментира Марин Сотиров от Сдружението на заведенията във Варна. Спадът в оборота достига вече 70%.

Към настоящия момент в нито една от общините на Великотърновска област няма въведен вечерен час за заведенията и не се обмисля на този етап въвеждането на такъв. От РЗИ отговориха, че не е в тяхната компетенция да извършват проверки за частни партита. Ако все пак бъдела въведена подобна мярка, проверките трябвало да се извършват от служители на полицията.

В 22 часа хлопват кепенци ресторантите в Шуменско. "Вечерният час" е наложен със заповед на кметовете по места, но и без него от средата на октомври заведенията в Шумен и околностите са полупразни. 90 процента отлив на клиенти отбелязва един от най-популярните ресторанти в Шуменско – преславският "Панорама". "Тъй като имаме условия да предложим безопасна среда за клиентите, а постоянните ни посетители го знаят, в събота и неделя имаме гости, но в останалите дни е празно", обяснява собственичката на "Панорама" Цветанка Кюркчиева. Спрели са почти напълно и масовите посещения за семейни поводи и тържества. "Предлагаме пакетирани прибори, оливерниците се сменят и дезинфекцират след всеки клиент, както и масите, но хората се страхуват и с основание", обяснява Кюркчиева. В Шумен собственици на заведения също разчитат предимно на обедната кухня, а вечерите в ресторантите са тихи или самотно похапват командировани в града.

Посещенията в заведения за хранене и развлечения в Добрич са забранени след 23:00 ч. Забраната се отнася и за всякакви частни партита. Със заповед на директора на РЗИ се забранява провеждането на организираните обществени мероприятия на закрито за срок до 30.11.20 г. Въвежда се ограничаване на лицата, участващи в групови празненства до 30 души при строго спазване на противоепидемичните мерки до 30.11.20 г. От РЗИ са категорични, че нямат правомощията да разрешават провеждането на каквито и да са "частни партита", пак не тази институция указва т.нар. вечерен час, има заповед на министъра или на областния щаб, която те просто проверяват дали се спазва

Междувременно в петък стана ясно, че на фона на изключителното разпространение на COVID-19 в областта, удължават работата на заведенията в Благоевград с два часа. Това се случи след заседание на Общинския кризисен щаб. С решение на същата институция от 28 октомври работното време бе ограничено до 21 часа.

Ясни и категорични протоколи, в които да са описани мерките за спазване, поискаха от ресторантьорския бранш. "За да не тълкуваме разпоредби, да се опише кога и при какви ситуации могат или не могат да бъдат ползвани помещенията. Щеше да е детайлно ясно от колко до колко е работното време – министърът на здравеопазването да се произнася извън това работно време да не могат или да могат да бъдат организирани частни партита, мероприятия и пр. Тоест той трябва да заложи в заповедта и протоколите си какво да правим, иначе останалото е тълкуване", каза Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).


35
Още от Страната
Звънене, COVID, деца - един ден с общопрактикуващ лекар при пандемия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
COVID-19 преди 2 седмици
някои хора вироса ги е хванал от както са се родили,пак тия сега които не излизат,е благодарение на МЕДИИТЕ,които само за това обсъждат колко е страшен COVID-19
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В кафета и ресторанти по пет на маса без маски,а до общината да си платиш данък или друго с маска ,обсурни заповеди,по добре затваряйте всичко и край ,като в някой държави в ЕС
30
0
 
3
 
! Отговори
... преди 2 седмици
...и балъци за милиони...,се пееше в една песен на Войвода Стоянов:)))
29
0
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 седмици
"Ако си ресторантьор - по-добре да те затворят санитарните, отколкото данъчните."
Стара народна мъдрост.
28
9
 
10
 
! Отговори
м,да преди 2 седмици
Медиите побъркаха от страх хорицата! За съд са!
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия не се ли усетиха вече 1 година ще стане, че трябва да се преориентират към друг бизнес? Отдавна трабваше да са разпродали всички активи и да започнат нещо наистина печелившо. Ситуацията няма да се промени в близките години и те сами се фалират, като не искат промяна.
26
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
До оня с дългата коса

Ще пускам ако ми покажат те колко смс пускаха в предната криза когато фалираха също много бизнеси.
25
8
 
30
 
! Отговори
Комодоро-Ривадавия преди 2 седмици
Празни са, ами. На хората им е ясно, че има реална заплаха за тях и за близките им. Има и малобройна, но шумна групичка мангърци, дето си мислят, че това е "грипче". Колко са на брой може да се прецени от палчетата в коментарите.
А пропо, и Мангъра се включи в борбата срещу "грипчето", че колегите му пооредяха нещо. Сигурно не са имали аспиринчета и чайчета, че да се излекуват.
24
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
щом и без ограничения, хората не ходят по кръчми, има надежда да се справим!
23
5
 
25
 
! Отговори
Ксенон преди 2 седмици
Разбирам да става въпрос за 20 годишни студенти... Но човек на 35-45-55 да не може да си позволи да си стои вкъщи месец-два, когато става въпрос за човешки животи. На такива не им е попречила криза, пандения, система, за да се реализират. Те са си непрокопсаници по рождение и призвание.
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
най-важно е да подпомогнем медиците, кръчмите и ресторантите не са от жизненоважно значение, дори полицаите, които п/з месец искат да ги уважат с по-висока заплата, не са на линията на лекарите... щото и легла да има, като няма кой да те погледне...
21
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"През деня Вирусъ спи и си почива, а вечерта тръгва по барове, кафета,чалготеки и ресторанти"

Хората на такива места в късен час обикновено пият алкохол, заприказват се, заседяват се, падат им задръжки и дистанции. Кажи ми, че още не си схванал целта на мярката.
20
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То па едни ресторанти - стари меса , някви буламачи несиедобни ,менте алкохол, менте сирена, де що има старо и мухлясало е там . и без ковид Не им стъпвам !
една пицария е що годе ,другите са пълна отврат Всички !
19
6
 
21
 
! Отговори
кк преди 2 седмици
Затворете училищата!!!Всичко тръгна от там!!!
18
1
 
26
 
! Отговори
до 15 преди 2 седмици
До Анонимен
"Защо цялото лято нямаше никакви мерки никъде? Ковида е бил във ваканция на Луната сигурно........"
- - - - - - - - - - - - - - - -
Защото първо - отвориха училищата и заразата гръмна хилядократно. Второ - бяхме на открито, по-лесно се пазеше дистанция и трудно можеше да те "налази" нещо.
17
4
 
17
 
! Отговори
оня с дългата коса преди 2 седмици
пускайте СМС _и в подкрепа на кръчмарите , един СМС минимум 50лв. , се едно сте консумирали нещо !
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен
"и тия хора семейства хранят..."

Не ги хранят те, а клиентите им.
15
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо цялото лято нямаше никакви мерки никъде? Ковида е бил във ваканция на Луната сигурно........
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бас държа че продължава да има заведения, в които има, няма хора, оборота под двеста бона на ден, не пада.
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи от цялата тая история разбирам това: ще принудим заведенията да затварят по-рано, но това не е проблем тъй като и без друго няма клиенти вътре.

Че тогава за чии *** ще ги затваря министъра? Бавноразвиващ се ли е или само така си изглежда?