Общинският съвет в Пловдив ще обсъжда COVID проблемите на болници

Болниците в областта се преструктурират
Обновена: 12 ное 2020 14:56 | 12 ное 2020 11:00, Ния Христова
0
Общинският съвет в Пловдив ще обсъжда COVID проблемите на болници
Снимка: БГНЕС
Областния кризисен щаб в Пловдив взе решението за обособяването на общинската болница "Св. Мина" като здравно заведение, в което да се приемат само пациенти с коронавирус. Преструктурирането започна от Първо вътрешно отделение в началото на тази седмица. Тогава бяха заделени нови 22 легла и те бързо започнаха да се запълват с болни. Тогава стана ясно обаче, че разкриването на общо 150 легла не е достатъчно. Бройката беше намалена до 90, за да не се налага да бъдат местени кардиологичното и хирургичното отделения. 60 легла за пациенти с коронавирус ще има в другата общинска болница "Свети Пантелеймон", съобщи БНР.
 
"Днес можем да кажем, че завърши третият етап на преструктурирането и с новите 38 легла на практика покриваме изискването болницата да разполага с 90 легла“, каза управителят на общинската болница "Св. Мина" проф. Петър Петров. 
 
"Специалистите са на санитарния минимум, чакаме помощта от командировани колеги от други здравни заведения", допълни още Петров.
 
Става въпрос за два екипа, които ще работят на двата отделни етажа. Те включват общо 10 лекари и 10 сестри от "Свети Мина". Отделно се очаква още 5 сестри да дават по-кратки дежурства и други 5, които ще са от други здравни заведения, но ще работят в общинската болница.
Още по темата
 
"За съжаление имаме колеги, които през последното денонощие са регистрирани с Covid и не можем да ползваме техните услуги".
 
"Може да се каже, че влизаме във война, като се вижда темпото, с което расте заболеваемостта", казва проф. Петров. Той изрази благодарност на колегите си, които се включват доброволно в битката с вируса.
 
В болницата обаче изпитват и други затруднения.
 
"В болницата сега има обособен само приемен кабинет, но предстои да се направи така наречената зона - с още кабинети, лаборатория и възможност да се ползва образната диагностика в близост. В момента на пациент се отделя по един час за преглед. Така се бавим в оказването на помощ на наистина имащите нужда“, казва проф. Петър Петров.
 
"Идеята на министъра е отлична за Covid зоните. Те ще бъдат един филтър е ще казват колко човека да влязат в кабинета. В кабинета трябва да влизат тези, които са реално за приемане".
 
"За да можем като местна власт да реагираме в тази ситуация очакваме доклади за всичко налично и необходимо не само в „Свети Мина“ , но и в другата общинска болница - "Свети Пантелеймон", казва от своя страна  директорът на дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов. 
 
Той подчерта още, че днес комисия трябва да дадат насоките си за работа на болниците, а тя включва инфекционист, епидемиолог и анестезиолог. 
 
"Ние разкриваме болнични легла, а не само легла и трябва да имаме възможност не само да бъдат обслужени, но и да отговарят на някакви епидемиологични изисквания", допълни д-р Калин Калинов.
 
"Работим и по разкриването на Covid зони и в ДКЦ - тата. Предвижда се да има такива в Диагностично консултативния център в Район „Тракия“ , в Район „Източен“, на чиято територия е и квартал „Столипиново“ и в ДКЦ 2. За всичко това отново са нужни най-вече специалисти, които да поемат тези дежурства", допълни д-р Калинов. 
 
"Всички тези въпроси ще бъдат обсъдени и от общинския съвет, защото той е принципалът", уточни д-р Калинов. Това ще се случи на 18 ноември, когато е насрочена следващата сесия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари