Допълнителни 600 лева за лекарите за извънредната обстановка

360 лева има за специалисти по здравни грижи, а за санитари - 120 лв.
14 ное 2020 07:45, Петя Славова
76
Допълнителни 600 лева за лекарите за извънредната обстановка
Снимка: БГНЕС

За срока на обявената извънредна епидемична обстановка всеки месец да се изплащат допълнителни трудови възнаграждения за медицинския персонал. Предвижда се лекарите да получават по 600 лв. допълнително, специалистите по здравни грижи ще получат по 360 лв., а санитарите – 120 лв. Това предвиждат промени в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗООК) за 2021 г., внесени от ГЕРБ, предава "Монитор".

Средствата са на обща стойност от 237 000  хил. лв. Те ще дойдат чрез трансфер от централния бюджет към този на НЗОК. Изключение са единствено лекарите, чиято месечна заплата е над 5 000 лв.

Още по темата

Те няма да имат право да получават надбавките за периода на извънредната обстановка. Промени се правят и в приходната и разходната част на бюджета на касата заради постъпването на тези допълнителни средства. Подобни изменения са предложени в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). Изплащането на постоянната месечна добавка ще увеличи приходите от осигурителни вноски с 53.9 млн. лв., което налага изменение по приходото салдо.

Депутатът от БСП Валентина Найденова също входира предложение за изменение в законопроекта за бюджета на НЗОК. С него част от разходите за издръжка на административните дейности се пренасочват към салдото "Разходи за персонал". Според мотивите така ще има по-ефикасно и икономично разходване на бюджета, а административният капацитет на НЗОК ще бъде укрепен.

В бюджета за ДОО от БСП предлагат дневният минимален размер на обезщетението за безработица да се качи на 12 лв., а максималният размер да стане 108 лв. Освен това се предлага обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да се качи на 650 лв.

Очаквано, най-много предложения за промени има в Закона за държавния бюджет за 2021 г. От ОП предлагат да се въведе обща годишна квота за ваучери за почивка, която да бъде в размер на 180 млн. лв. Идеята е ваучерите да са на стойност не по-голяма от 100 лв., задължително кратна на 10. Те  няма да се облагат да данъци и ще бъдат валидни за една година от датата на издаване, като ще могат да се отпечатват само от туроператори и агенти, получили разрешение от финансовия министър. Очакванията са около 300 000 души да се възползват от мярката.

В изпълнение на поетия ангажимент за подобряване защитата от градушки, от ГЕРБ предлагат осигуряване на допълнителни 5 млн. лв. за прилагане на самолетен способ за градозащита. Други 3 млн. лв. ще се използват за персонал, поради необходимо увеличение с 200 щатни бройки на състава на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. Средствата ще дойдат от намалени капиталови разходи по бюджета на земеделското министрство. 77.5 млн. лв. ще послужат за увеличение на заплатите в системата на МВР с 5%

Междувременно днес стана ясно, че от БСП са внесли свой алтернативен бюджет, в който се премахва плоският данък върху доходите на физическите лица, предлага се преизчисляване на всички пенсии и се предлага намалено ДДС за лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои живеят с по 600 на месец в тая извънредна обстановка.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВутеА на нас нищо. Те пак по нещичко вземат а ние, дето сме си на договори, си оставаме така. За нас и 50 няма. Нищо бе. Та и аз да питам - де е демокрацията, а?
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПо 1000 за тия на първа линия дето са. Иначе като цяло, на абсолютно всички им увеличават заплатите с 600 кинта. Ако сега взима 1500, вече ще взима 2100. Разбираш ли? А ти бачкай с години за 600 леа и като искаш увеличение - за теб няма. За мен няма. Пари няма.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали бяха по 1000 лева, защо така?
2
0
 
16
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Колкото даде детски на децата , толкова ще даде и на докторите...
1
9
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
На тия по 600 а на пенсионерите по 50. Дека е демокрацията?