Нарушават ли "зелените коридори" правата на възрастните?

Десетки са и жалбите, изпратени до омбудсмана Диана Ковачева
14 ное 2020 12:35, Петя Славова
39

Темата за зелените коридори за пенсионерите стигна и до депутатите. Така вчера от БСП пискаха здравният министър Костадин Ангелов да дойде в Народното събрание и да обясни.  

"Министърът, доколкото разбрах, от медиите е заявил, че ако тази заповед не сработи щял да я промени. Мисля че в този криза е недопустимо министърът да си играе на проба- грешка", заяви народният представител БСП Филип Попов.

Още по темата

Десетки вече са и жалбите, изпратени до омбудсмана Диана Ковачева, предаде Bulgaria ON AIR.

"Това е непримеливо, дискриминационно, нарушава правата им, защото възрастните хора са хора със заболявания, възможно е на човека да не му е добре между 8 и 10 сутринта, и при уесовия трябва да се крият, за да си купуват хляб. Мисля че е унизително и неприемливо", заяви тя.

За да разберем повече за ограниченията отиваме при адвоката Мария Петрова. Оказва се, че работещите в магазинити и аптеките нямат право да проверяват личните ни документи.  

"Нито охраната в апетеките, нито охраната в магазините може да проконтролира кой на колко години е, ако подхождаме само с визуален критерий може да го определим не само като обидно, но и като дискриминативно", обяснява адвокат Мария Петрова.

Заради ограниченията в часовете за пазаразуване, адвокат Петрова е категорична: "В определени моменти може да се застраши и здравето на хората при такива условия".  

Въпреки недоволството, засега заповедта остава в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя видински чиновник, младеж без семейство какво се чуди.Извънредно положение, означава че ще се наложат ограничения.Много ясно.,, Цивилизацията започна, когато един човек е започнал да помага на друг човек,,
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е тоя Филип Попов?Как спи нощемКак мисли да управлява, ако БСП е на власт?Егати диверсанта.Такива са били и преди 9. девети.Такива бяха и сред това.Такива останаха.Старите хора са уязвими в тази пандемия. Голям зор да ги умори.Засрами се, Филип ПоповЖалък си
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряй всичко,че ми писнА от глупости.Дискриминация било.По - тъпо общество от депутатите на БСП не е имало.В пленарна зала влизат само за да саботират животоспасяващи мерки на правителството.Срамота.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не оставям родителите си да ходят лично по магазините и да се заразяват. Все ще намеря време да им напазарувам и да се погрижа за тях. Това е най-малкото, което мога да направя за това, че са ме отгледали и помагали във всеки етап от живота ми до сега.
32
2
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Въпросните "зелени коридори" не са дискриминационни и обидни само за възрастните хора, но и за всички останали. България е държава с едно от най-застаряващите населения в света. Достатъчно малобройни сме като държава, че да въвеждаме ограничени права за почасово пазаруване за гражданите си. Безкрайно цинично и обидно отношение към възрастните хора за част от които житейските потребности от храна и лекарства не възникват според часовника на бюрократите.
31
2
 
8
 
! Отговори
Шебек преди 3 години
Статията вече е остаряла. Авторката да си проверява статиите преди да ги пуска.И с новата заповед са нарушени правата на всички останали.
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно обратно заповедта нарушава правата на всички останали работещи хора, особено на тези които отглеждат деца и ходят на работа за тях просто не виждам кога ще пазаруват освен това са нарушени правата на работещите по супермаркетите и особено на аптекарите тях изобщо не им завиждам, те работят със болните хора и са на първа линия но държавата не го вижда това мисли само за докторята а те да лекуват по тепефоните това минава всяка граница и хората разчитат на аптекарите поне за едно напътствие
29
1
 
9
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
До ОтговарянеЗаповедта е, че ПОД 65 нямаме право да сме в аптеките и магазините в определените часове.От загриженост към най-възрастните, би могло на тях да е забранено в останалото време. Това би могло да ГИ пази.Но пък дали биха спазвали?Най-добре е без забрани и коридори, в такъв случай.
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези безумни мерки са за да ни отклонят вниманието от липсата на възможност за лечение на всеки, както и да не коментираме колко свободни легла има във ВМА за богупомазаните!
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости са тези коридори. Колко са хората над 65 години? На колко от тях пазаруват синове и дъщери? Остава един малък процент самотни възрастни, които даже не се интересуват от коридорите /и не ги спазват/. Днес видях поне пет човека. Е, питам аз, кому е нужен този тормоз с коридорите? Истината е да се спазва дистанция, хигиена и да се носят маски.
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направи грешка, поправи я на другия ден. Може да се ходи по всяко време в магазина, в определени часове пускат само възрастни. Не разбирам какво толкова е станало. Всяко нещо се преекспонира, всява се паника и всички са изнервени - лекари и пациенти.
25
1
 
10
 
! Отговори
Asd преди 3 години
Тази новина е от вчера преди промените на коридорите и часовете. Поне пускайте такива статии за актуалната обстановка. Новите коридори са препоръчителни за възрастните, но не и ограничителни да ползват само тях. В същото време всички останали на възраст под 65 години сме ограничени, сега ние можем да кажем, че сме дискриминирани и ограничават правата ни през тези часове...
24
5
 
1
 
! Отговори
Смисълът преди 3 години
На зеления коридор не е медицински а вероятностен. Има в нета доста интересни интерактивни примери които показват как всяко ограничение се отразява на разпространението на заразата. Минимална намеса която отделя хората като тази има доста добър ефект. Ако те следват отделянето и в други дейности ефекта е още по добър
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не направят и зелени коридори за прием по болници?Паникьосано правителство.
22
3
 
10
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Странна работа, маските ни защитават, а пък се налага, за да се предпазим от страшния вирус да пазаруваме и почасово! Как един не се сети да си зададе въпроса: какъв е МЕДИЦИНСКИЯТ СМИСЪЛ от почасовото пазаруване след като сме предпазени чрез маските!? Такъв няма, разбира се, но защо никой не си зададе този въпрос!?
21
1
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"Оказва се, че работещите в магазинити и аптеките нямат право да проверяват личните ни документи. " да,определено. Поредната мега глупотевица.
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези коридори нарушават правата на останалите граждани.Дискриминират хората под 65г.
19
0
 
9
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Този коридор съвпада със сериалите. Никой пенсионер няма да пазарува до 16ч. . Най, най - хубаво ще е да им забранят да пробират и да ровят. По плодовете и зеленчуците се лепи всичко.
18
4
 
12
 
! Отговори
Възмущава преди 3 години
Ме най вече безочието на някои възрасти, които едновременно са неблагодарни от специалното отношение към тях, което ще затрудни работещите хора с деца, а същевременно хленченето че нямало места в болниците и лекари.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коцко Здравето да пусне и кафяв коридор - за обществените тоалетни. На четни часове ше акат над 65 годишни, а на нечетни - под 65.