Новите жилища в България - с цяла кухня по-тесни

Намалява средната полезна площ в сградите
14 ное 2020 10:05, Петя Славова
184
Новите жилища в България - с цяла кухня по-тесни
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите жилища у нас, получили разрешение за ползване (Акт 16) през лятото са с цяла кухня по-тесни. Средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 97 кв. м през третото тримесечие на миналата година на 91,6 кв. м през същия период на 2020 г. или с над 5 квадратни метра, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Данните за третото тримесечие показват въвеждането в експлоатация на повече, но по-малки жилища, съобщава "Монитор". Между юли и септември Акт 16 са получили 879 жилищни сгради с 3912 жилища в тях. Спрямо третото тримесечие на 2019 г. сградите са с 91 повече, а отделните имоти в тях нарастват с 928.

Най-нашироко живеят новодомците в Габрово със средна полезна площ на новите жилища от 190,9 кв. м и на Русе със 181,5 кв. м. Най-тесни са новопостроените жилища в Благоевград със средна полезна площ от 65,9 кв. м и в Кюстендил с 56,9 кв. м.

В София средната полезна площ на въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие е почти 95 кв. м и намалява спрямо 100 кв. м през същия период на миналата година. В Пловдив новите жилища са със средна площ от 92 кв. м, която също е по-малка спрямо 98 кв. м през третото тримесечие на миналата година.

На годишна база най-много от 96 на 74 кв. м пада площта във Варна на новите жилища, сочат още данните на НСИ за третото тримесечие.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през третото тримесечие на 2020 г. е 358,4 хил. кв. м, или с 23,8% повече в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., а жилищната площ се увеличава с 34,6% и достига 274,8 хил. кв. метра.

София е лидер по нововъведени в експлоатация жилища през третото тримесечие с 1173, следвана от Варна с 993 и Пловдив с 568. Над сто жилища за тримесечие са били въведени в експлоатация и в Бургас, София-област и Благоевград. На обратния полюс са Видин и Монтана с едва съответно две и седем нови жилища между юли и септември.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (73,2%) или 4 пъти повече от жилищните кооперации, които са под една пета (18,1%). В сравнение с третото тримесечие на 2019 г. нараства броят на новопостроените къщи и жилищните блокове, докато този на сградите от смесен тип и вилите намалява.

Почти всички въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради у нас през третото тримесечие са или със стоманобетонна, или с тухлена конструкция. Панелните блокове са едва 0,4%.

Най-висок е делът на двустайните жилища (41,6%), следват тристайните с 35,2%, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи (3%).

Според Евростат обитаваме 18 квадрата по малко от европейците.

Средната жилищна площ на човек в България е 25 кв. м при средно равнище от 43 кв. м в ЕС или с 18 квадрата по-малко, като по-тесни са жилищата само в Румъния, където на човек се падат средно 15 кв. м. Според друга статистика у нас на човек се падат по 1,2 стаи при средно равнище от 1,6 стаи в ЕС.

Други данни, сочат, че 81% от българите живеят в собствени жилища, закупени без ипотечен кредит при средно равнище в ЕС от 45% и едва 8% в Холандия. Заради натрупаните спестявания в България има потенциал за ръст на покупките на имоти с ипотечен кредит. Възможно е голяма част от хората да продадат по-старите си жилища, строени преди 40 години, и да закупят по-ново и от по-висок клас жилище, прогнозират имотни брокери.

Почти всички нови жилища се продават на шпакловка и замазка и трябва да се търсят майстори за довършването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо става все по-трудно и по-труд и човек да си вземе жилище? Али уж икономиката била до ре ала бала аа уу...
100
13
 
5
 
! Отговори
Sydney Австралия преди 3 години
Tука у Австралийско всичко може .Купих две бизнес сгради -отдавам ги под наем и понеже имам над 2 милиона долара доходи годишно,ми доскуча и взех една ферма за крокодилчета да изнасям кожи за Щатите-правят обувки колани .. сега седя в Сидней и си пия уйскито на слънце и ви се смея на дребните мирогледи ..хахахаха -Поздрави Сидни.
99
1
 
24
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Другаря Плeвнeлиев ясно каза, че трябва да излезем на квартири, понеже така било на Запад(80%).Да ви е ясно какво ви чака ...
98
1
 
3
 
! Отговори
До 99 преди 3 години
Да, домързя ме да напиша и за това пиша 3К, предпочитам го пред това да правя правописни грешки ;) Стратегията ти е грешна но сега ме мързи да ти обясня защо! Просто ще го разбереш сам след време..желая ти успех!
97
6
 
13
 
! Отговори
Ху* преди 3 години
Стига сте спорили за левове. Цените в София са европейски! Ако ме искаш в гето, апартамента струва 200 000 Евро.Бях скоро в столицата и висях как левовете хварчат като хартийки. Една порция е 15лв, две бири 10 и така... 1000 лв чисто да взимаш, то това са 33лв на ден. Калво първо да платиш с тях? Наем, кредит, консумативи, лекарства, нещо за децата, ваканции или на жена ти прищявките? Европейска му работа!
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо всички не с еобединим и не направим живота си по-лесен? И не, не говоря за комунизъм, а за нетолерантност към експлоататори, антипитребителски практики, либистки закони, нарушаващи обществения интерес и подобни.
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 102Не е токова невъзможно в скандинавиети, в Холандия, Белгия, Канада и Нова Зеландия. Аз искам, да следвам техния пример. И не, не с живял сювъв всичките, но съм живял в няколко от тях и имам опит от първа ръка.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако нямаш работа 1000 лева е някакъв стар"Брат ми стартира така още на 17. Щял да събира 3-4 години и после да влиза да учи в университета. Отказа родителската помощ (много е горд). Днес е на 31. Още е на пет квадратчета от СТАРТ. Спрямо него аз обиколи дъската 3 пъти. Защо? Защото отказах да робувам и търсих други начини, но не отказва и помощ.
93
2
 
7
 
! Отговори
До 96 преди 3 години
Ами то е трудно не само в България, който ти каже, че на друго място е лесно да знаеш, че нещо те будалка. В България също може да се работи на половин ден но естествено не навсякъде все пак не е масова практика.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо смао вдигане таксите за архитекти и прочие? Ръсиш по 30000 лева, само преди да ппнеш с първата копка! Много ясно, че ще наемам майстори на пернко! Бачка за полови ата от цената!
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 98Това не е само на него мечта...
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 93Ако започна да работя в някое селско стопанство, да копая по цял ден и да карам трактори за 1000 лева, шансовете ми за "3к" (Толкова ли те домързя да напил шел 3000?) са нулеви. Имах подобна дилема. 2 години блъска, ама ЯКО. Разбирай наредени една след друга смени, работил съм до 20 часа на ден, веднъж в седмицата, като се засекат смени, но в неделя имах следобед а смяна, така че наваксвах с почивката. Тъпчеш на едно място. Това е. Тря ва да намериш алтернатива.
89
1
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Мечтата на бай *** селския тарикат е, да се ожени за богата градска жена, да кръсти децата си на името на тъста и тъщата и да стане заможен така.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 92Дадох ти плюс но разбери че може да се мисли за умен а да не получава заслужаващото заплащане :)) Познавам хора които могат да се оприличат с неандерталци, но си карат жипките нали ? :)))
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 92Нещо взе да го извърташ. Не ме познаваш, а си правиш заключения за мен. Не бих работил 12 часа за 1000 лева, освен ако не умира от глад. Ти говориш за ореквалигикация и прочие. Ок, ама обясни ми, защо е така в България, че не мога да се хване на работа за 500 лева за 20 часа на седмица и пак да се преквалифицира или да живее.Зао всичко у нас е тегаво и бавно?
86
1
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Не се подигравайте на дебелите хора.Здравословния начин на живот иска желязна дисциплина + спазване на денонощен режим, нещо непостижимо за много от днешните българи.
85
0
 
9
 
! Отговори
До Гого преди 3 години
Истината е, че в цял свят е същото относно жилищата.
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен 89 преди 3 години
Моля те уточни "Аз не бих работил за 1000лв" пред дилемата да не работиш въобще и да стоиш без работа или пред дилемата да работиш за 3К примерно.
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89"Аз не бих работил за 1000 лева". Ами, тогава не е защото няма работа, а защото не ти се работи. Ако времето което не работиш го прекарваш в квалифициране за да тръгнеш от по-високо, да, това го разбирам. но да седнеш да лежиш, докато чакаш да ти дадат повече - това вече си е за твоя сметка, никой не ти е крив.А за краткия живот и дебели хора: не ми обяснявай. В България на тия които спортуват им се смеят. За сметка на това не слизате от колите и пиете като смокове.
82
0
 
6
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Не е само в България!!! Във Франция е същото!