Половината българи се отопляват с твърдо гориво

У нас всяка година умират 15 хил. души заради мръсния въздух
14 ное 2020 13:05, Петя Славова
75

Повече от половината от населението у нас се отоплява с твърдо гориво. Това показва проучване на Националния център за парламентарни изследвания.

Данните сочат, че 54.7 % от хората се топлят на ток, а 55.3 на сто на дърва, въглища или пелети.

Отоплението с твърдо гориво оказва огромно влияние на качеството на атмосферния въздух. Очаква се 15 хиляди домакинства в столицата да бъдат предоставени нови печки до края на 2023 година.

Това обеща преди дни Лорита Радева, председател на постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори. На семействата ще бъде предоставено ново екологично отопление на газ, пелети или електричество.

Друга статистика на Европейския алианс за обществено здраве (ЕРНА) показва, че Стара Загора и София имат най-мръсния въздух в Европейския съюз. В общините Стара Загора, Гълъбово и Гурково е констатиран дори серен диоксид. Всяка година 15 000 души у нас умират заради мръсния въздух и високите нива на фини прахови частици.

Междувременно стана ясно, че програмата за качеството на въздуха в столицата за периода 2021 - 2026 г. все още се разработва и няма да бъде готова и приета до началото на следващата година.

Как да се отопляваме спрямо бюджета ни и по какъв начин да намалим замърсяването на въздуха?

Разговор по темата с експерта Боян Рашев в "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Задръстените с коли улици пък въобще не замърсяват въздуха, нали? И то поне да карате малки, градски коли, ами сте накупили едни джипове като камиони, сякаш живеете във ферма на къра, а не в столицата. Ама нали трябва българина да си покаже чорбаджилъка, комплексите да избие, после децата били с белодробни болести.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре топли твърдото гориво.
18
0
 
5
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Как ги смятат тия 15000 умрели от мръсния въздух??? Стига манипулирани тъпотии. Някой иска да се прави на интересен. Проблемът е комплексен и не е само печки, а още много замърсители, но не е интересно да се занимаваме с производството на ел.енергия и с колите.
17
0
 
13
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Бе вие само в София имате три ли са или четири ТЕЦ, и бълват пушеци денонощно, та мойта провинциална каминка парно с три радиатора ви се зловиди. Айде стига, дсйте малко по- сериозно, моля ви!
16
0
 
7
 
! Отговори
BB преди 3 години
Ама това вярно ли аз пък мислех ,че се отопляваме на газ с европейска и американска помощ
15
0
 
5
 
! Отговори
Док преди 3 години
До 3Има по-уютна топлина от дървата. От 3 години си отоплявам жилището на природен газ и не бих го заменил с друго. Незнам защо този начин на отопление не се превърне в национален приоритет. Макар и скъпо като първоначална инвестиция, след това постепенно се избиват парите. А комфорта с достъпа до топла вода и отопление е несравним. Може би единствено някоя термопомпа висок клас със серпентина в земята би била сравнима.
14
0
 
1
 
! Отговори
Видял преди 3 години
Камина с въздуховоди до всяко помещение, е най-доброто което ми хареса.Икономично, не изсушава въздуха, нямаш проблеми с обезвъздушаване на всеки радиатор.
13
0
 
9
 
! Отговори
русенец преди 3 години
В Германия основно се топлят на твърдо гориво, а ТЕЦ-овете им , отопляващи градовете са основно на въглища. Нека не изместваме проблема от силно замърсяващата промишленост в Бг, печките не са виновни, а липсата на читава администрация в сферата на екологията. Защото министърът на Околната среда и водите е завършил фолклор, не разбира нищо от екология , но това не му пречи да се изказва като ***. В Русе във връзка с ужасното замърсяване на въздуха от няколко фирми той заяви, че това са миризми.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
a drugata polovina sa opakovali s kabeli, markuchi i kitaiski klimatici bg arhitektura ;)
11
3
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Собствениците на Панелни Апартаменти , Коперации и общи площи , които имат ТЕЦ - трябва да плащат ЕКОТАКСА - те се отопляват от частни фирми - тези фирми им доставят топлината чрез изгаряне на *** . Собствениците на Панелки тровят Децата Ни .
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Мизерия, защото хората се топлят с камини ли?ХАХАХАХАХАХХАХАХА
9
0
 
10
 
! Отговори
гост преди 3 години
Преди 50 години всичките бяха така и не беше проблем ...
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
:-)) bg doktoria i farma mafioti kato besni kucheta v hor viat i layat za vsichki vidove bolesti i tabletki...i razduhvat pojari ot strah i panika ;-)))
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реалната мизерия в гербавия рай!
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви печки - идьотите в София си палят камини. Камините и прчките на твърдо гориво трябва да се обгагат с данък, така че да не си помислят повече за дърва и въглища.
5
1
 
16
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Отопление на Дърва е най-екологично ?ТЕЦ горят пластмаса и имат високи комини - пак пада на земята .
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ее, че те повече умирали от мръсния въздух, отколкото от коронката бе! За кво им беше да разиграват сценката с тая пандемия тогава, хората и така добре си измиpат?
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма по уютна топлина от дървата. А никой не ни е виновен дето сме се заврели в тези многоетажни кутийки.
2
0
 
28
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Да не мислите, че някой ще се занимава с отопление на твърдо гориво, ако има възможност да се топли на ток, газ, парно или друг метод, който е на принципа пускаш и забравяш? Докараха народа до просешка тояга и всеки гледа да се спасява както може.
1
2
 
12
 
! Отговори
Легендата преди 3 години
Как да има после чист въздух. От месец в квартала ми не се диша.