Дъждовете у нас стават все по-топли, мъглите намаляват и стават по-кратки

Причината затова е глобалното затопляне на времето
Обновена: 15 ное 2020 09:37 | 15 ное 2020 07:13, Камелия Цветанова
38
Дъждовете у нас стават все по-топли, мъглите намаляват и стават по-кратки
Снимка: Pixabay

Мъглите у нас намаляват и с всяка изминала година стават все по-кратки. Едната от причините за това е затоплянето на времето, обясни пред „Монитор” климатологът проф. Георги Рачев.

„У нас ноември и декември са „върхът на сладоледа” по отношение на мъглите. Засега обаче се разминаваме с тях, което е добре, защото са рисков фактор за здравето на някои групи хора, особено в ситуация на пандемия. Иначе сама по себе си мъглата е неблагоприятна предимно за автомобилното движение и самолетите. Летище София обаче е празно, за разлика от миналата година, когато бе посетено от 6,5 млн.души”, коментира проф. Рачев.

Той изтъкна, че по-опасното при мъглите е, че у нас част от големите градове са разположени в котловините. А те като релефна форма предполагат задържане на студен въздух и мъгли през студеното полугодие.

„Затова често изтъквам, че в София през зимата имаме „лондонски смог”, а през лятото на Лосанджелиски. При горенето на печките атмосферата се отделят въглероден, серен и азотен диоксид. Те се разтварят и се получават киселини във въздуха, които пък дразнят горните дихателни пътища. Опасни са и фините прахови частици, които дори не можем да видим”, обясни климатологът. Затова според него е недопустимо да се горят врати на кухненски шкафове, тъй като по тях има лепило, смола и какво ли не.

„Затова е добре да има колкото е възможно по-голяма динамика на въздуха. За съжаление обаче ни очакват антициклонални дни, в които движението на въздуха няма да е съществено. Така че въглищата и дървата са сериозни замърсители. Нека не смятаме, че като слагаме дърва в камината и изхвърляме малко пепел, не замърсяваме атмосферата”, каза проф. Рачев. Той изтъкна, че е добре, че повече хора се отопляват вече на ток и че качеството на въздуха на градовете се подобрява с всяка година, но това не бива да ни успокоява, защото глобалното е факт.

Друг показател за това е топенето на ледниците.

Това се наблюдава и в нашата страна. Доказателство е природен феномен в Пирин, в местността „Голям казан”.

„Ние наричаме този ледник „снежник”, защото няма специфична форма. Намира се в основата на северната стена на връх Вихрен. През половината от годината не го огрява слънце. Така старият сняг в подножието на Вихрен година след година не се стопява, а се среща с новия. Това пък води до прекристализация на снега под собствената му тежест и се образува лед. Преди 30 години този ледник беше голям няколко декара, с дебелина около 10 м. В сравнение с това, което беше преди 6 години, сега е като люспа”, обясни проф. Рачев. Климатологът изтъкна, че ако тенденцията се запази, до 5 години ледникът ще изчезне.

Заради промените в климата пък, планините вече се самозалесяват. Така горната граница на горите вече е по-висока. Само за последните 10 години се е качила с около 50-ина метра в различните склонове.

„Това са фитоиндикатори, които показват, че горите са в по-благоприятни условия- има влага, слънце, подходяща температури по-нависоко. Някъде вече расте бяла Мура, която е само на 5-6 години”, разказа експертът.

През последните няколко години се наблюдава и друга тенденция.

Дъждовете стават все по-топли и по-топли. Затова и те топят снеговете толкова бързо.

„Няма такъв аналог в климатичната история, като сега. Никога промените не са се случвали пред очите само на едно поколение. Скоростта е грандиозна”, каза още проф. Рачев.
 
Най-високата концентрация на въглероден диоксид в атмосферата  е достигната тази година, 415 млн.части. това е абсолютен рекорд.

Метанът също расте с големи темпове.

„Затова и в северното полукълбо става все по-топло. В северно ледовития океан площта на леда е най-малката, откакто се провеждат метеорологични наблюдения. Това е с 2,5 млн.кв.км по-малко от нормалното за 60-70 години на миналия век. Най-лошото е, че започва да се топи ледът на Гренландия, а ако това се случи,нивото на Световния океан ще се повиши с 37 м. Не знам какво ще се случи с Лондон и др.градове”, коментира проф. Рачев. Той изтъкна и че се наблюдава друг феномен. Топлото течение Ел Ниньо вече се измества от студената фаза Ла Ниня. Това води до охлаждане на океанските води.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: мъгливреметодъжд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
До Бай *** (26):-D !
29
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Ми убаво, кярим от глобалното затопляне. Русия и Канада ще изкярят най-много. Арфика и южна Азия ще го изуха, ако не се адаптират някак си. Защо ни е на нас да се главоболиме за тях( освен безконтролната миграция поддършана от щвабестанците )?
28
0
 
4
 
! Отговори
баба Пена преди 3 години
амче то убаво значи "глобалното затопляне", що сме против?
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Пак вали топъл летен дъжд, ама ти вече си дърт и се криеш от дъжда.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Въъъъ.Верно ли?И кога ще го дават тоя филм?
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай ГаньоЩо ти пука?
24
4
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 години
-глобално затопляне няма, такива периоди винаги е имало, не е е заради хората-корона вирус няма, с ваксините само ще ни чипират-норвежците ще дойдат за децата ни, рано или късно, ще видите-всичко е дело на Бил Гейтс, илюминатите и 5Г
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умници - глобалното затопляне ще доведе до разтопяване на леда и големите морски течения, които са отговорни за климата - ще спрат. Ще настъпи ЛЕДНИКОВА ЕРА. България ще е като Лапландия, че и по-лошо. Ще става за живеене само на и около Екватора. Милиарди ще измрат от глад и студ.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако се дигне нивото на океана 37м половин *** ще се окаже под вода бе. На баба Пенка от бургаско ще и се измокрят калцуните!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това "глобално затопляна на ВРЕМЕТО" ми оправи деня! Браво Камелче, големи бисери тропаш.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20Бая повече си валя това лято в София.Съответно не беше горещо.
19
3
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Не бих казал,че е валяло повече ...но не беше тъй горещо като предишните години.
18
6
 
5
 
! Отговори
шок и ужас.беге преди 3 години
Яко Ще се мре - по улиците трябва да се слагате диспенсъри за чували за трупове.
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До а сега деВ западна България, това лято валя доста повече от обичайното.Но в източна валя доста по-малко.
16
1
 
33
 
! Отговори
а сега де преди 3 години
Топъл дъжд, чакан дъжд,плиснал в миг и отшумял.Как светът изведнъжстана по-красив и бял.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Ти вярваш във всичко освен в собствената си очевидна тъппота.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Как си представяш магнитните полюси да се движат с 55км/ч бе?Мисли малко.Цялата земна обиколка е 40000 км.При 55км/ч, това прави размяна на всеки 15 дни.
13
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Януари месец 2017г беше най-студеният от 54 години насам.Последните три лета бяха хладни. Предпочитам да вярвам на данните,не на измислени затоплисти.
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво няма да има смяна на сезоните ли,климата е рзличен навсякъде ако иде в Сахара професора ни дъжд ни мъгла ще види!В Африка що са черни,пък ние бели или в Азия жълти,това заради глобалното затопляне ли е?
11
7
 
4
 
! Отговори
Няа страшно преди 3 години
Нибиру идва - 16 декември. Тъй казаха някакви учени. Като тоя.Тия взимат по една торба с пари, само за да си изказват фантазиите на болните им мозъци. И ние обаче сме по луди от тях. Щот те тези пари ги взимат от нас.