Дъждовете у нас стават все по-топли, мъглите намаляват и стават по-кратки

Причината затова е глобалното затопляне на времето
Обновена: 15 ное 2020 09:37 | 15 ное 2020 07:13, Камелия Цветанова
38
Дъждовете у нас стават все по-топли, мъглите намаляват и стават по-кратки
Снимка: Pixabay

Мъглите у нас намаляват и с всяка изминала година стават все по-кратки. Едната от причините за това е затоплянето на времето, обясни пред „Монитор” климатологът проф. Георги Рачев.

„У нас ноември и декември са „върхът на сладоледа” по отношение на мъглите. Засега обаче се разминаваме с тях, което е добре, защото са рисков фактор за здравето на някои групи хора, особено в ситуация на пандемия. Иначе сама по себе си мъглата е неблагоприятна предимно за автомобилното движение и самолетите. Летище София обаче е празно, за разлика от миналата година, когато бе посетено от 6,5 млн.души”, коментира проф. Рачев.

Той изтъкна, че по-опасното при мъглите е, че у нас част от големите градове са разположени в котловините. А те като релефна форма предполагат задържане на студен въздух и мъгли през студеното полугодие.

„Затова често изтъквам, че в София през зимата имаме „лондонски смог”, а през лятото на Лосанджелиски. При горенето на печките атмосферата се отделят въглероден, серен и азотен диоксид. Те се разтварят и се получават киселини във въздуха, които пък дразнят горните дихателни пътища. Опасни са и фините прахови частици, които дори не можем да видим”, обясни климатологът. Затова според него е недопустимо да се горят врати на кухненски шкафове, тъй като по тях има лепило, смола и какво ли не.

„Затова е добре да има колкото е възможно по-голяма динамика на въздуха. За съжаление обаче ни очакват антициклонални дни, в които движението на въздуха няма да е съществено. Така че въглищата и дървата са сериозни замърсители. Нека не смятаме, че като слагаме дърва в камината и изхвърляме малко пепел, не замърсяваме атмосферата”, каза проф. Рачев. Той изтъкна, че е добре, че повече хора се отопляват вече на ток и че качеството на въздуха на градовете се подобрява с всяка година, но това не бива да ни успокоява, защото глобалното е факт.

Друг показател за това е топенето на ледниците.

Това се наблюдава и в нашата страна. Доказателство е природен феномен в Пирин, в местността „Голям казан”.

„Ние наричаме този ледник „снежник”, защото няма специфична форма. Намира се в основата на северната стена на връх Вихрен. През половината от годината не го огрява слънце. Така старият сняг в подножието на Вихрен година след година не се стопява, а се среща с новия. Това пък води до прекристализация на снега под собствената му тежест и се образува лед. Преди 30 години този ледник беше голям няколко декара, с дебелина около 10 м. В сравнение с това, което беше преди 6 години, сега е като люспа”, обясни проф. Рачев. Климатологът изтъкна, че ако тенденцията се запази, до 5 години ледникът ще изчезне.

Заради промените в климата пък, планините вече се самозалесяват. Така горната граница на горите вече е по-висока. Само за последните 10 години се е качила с около 50-ина метра в различните склонове.

„Това са фитоиндикатори, които показват, че горите са в по-благоприятни условия- има влага, слънце, подходяща температури по-нависоко. Някъде вече расте бяла Мура, която е само на 5-6 години”, разказа експертът.

През последните няколко години се наблюдава и друга тенденция.

Дъждовете стават все по-топли и по-топли. Затова и те топят снеговете толкова бързо.

„Няма такъв аналог в климатичната история, като сега. Никога промените не са се случвали пред очите само на едно поколение. Скоростта е грандиозна”, каза още проф. Рачев.
 
Най-високата концентрация на въглероден диоксид в атмосферата  е достигната тази година, 415 млн.части. това е абсолютен рекорд.

Метанът също расте с големи темпове.

„Затова и в северното полукълбо става все по-топло. В северно ледовития океан площта на леда е най-малката, откакто се провеждат метеорологични наблюдения. Това е с 2,5 млн.кв.км по-малко от нормалното за 60-70 години на миналия век. Най-лошото е, че започва да се топи ледът на Гренландия, а ако това се случи,нивото на Световния океан ще се повиши с 37 м. Не знам какво ще се случи с Лондон и др.градове”, коментира проф. Рачев. Той изтъкна и че се наблюдава друг феномен. Топлото течение Ел Ниньо вече се измества от студената фаза Ла Ниня. Това води до охлаждане на океанските води.


38
Още по темата: мъгливреметодъжд
Още от Балкани
Одрин иска затваряне на границата с България заради COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 2 седмици
До Бай Ганьо (26)
:-D !
31
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Ми убаво, кярим от глобалното затопляне. Русия и Канада ще изкярят най-много. Арфика и южна Азия ще го изуха, ако не се адаптират някак си. Защо ни е на нас да се главоболиме за тях( освен безконтролната миграция поддършана от щвабестанците )?
30
0
 
4
 
! Отговори
баба Пена преди 2 седмици
амче то убаво значи "глобалното затопляне", що сме против?
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 23
Пак вали топъл летен дъжд, ама ти вече си дърт и се криеш от дъжда.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 25
Въъъъ.
Верно ли?
И кога ще го дават тоя филм?
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Бай Ганьо
Що ти пука?
26
4
 
2
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 седмици
-глобално затопляне няма, такива периоди винаги е имало, не е е заради хората
-корона вирус няма, с ваксините само ще ни чипират
-норвежците ще дойдат за децата ни, рано или късно, ще видите
-всичко е дело на Бил Гейтс, илюминатите и 5Г
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Умници - глобалното затопляне ще доведе до разтопяване на леда и големите морски течения, които са отговорни за климата - ще спрат.
Ще настъпи ЛЕДНИКОВА ЕРА. България ще е като Лапландия, че и по-лошо. Ще става за живеене само на и около Екватора. Милиарди ще измрат от глад и студ.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То ако се дигне нивото на океана 37м половин *** ще се окаже под вода бе. На баба Пенка от бургаско ще и се измокрят калцуните!
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А като малък помня какво е топъл летен дъжд. В днешно време само студен е валял. Откъде си измисляте "информациите" им е напълно непонятно.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това "глобално затопляна на ВРЕМЕТО" ми оправи деня! Браво Камелче, големи бисери тропаш.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 20
Бая повече си валя това лято в София.
Съответно не беше горещо.
20
3
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 2 седмици
Не бих казал,че е валяло повече ...но не беше тъй горещо като предишните години.
19
6
 
5
 
! Отговори
шок и ужас.беге преди 2 седмици
Яко Ще се мре - по улиците трябва да се слагате диспенсъри за чували за трупове.
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До а сега де
В западна България, това лято валя доста повече от обичайното.
Но в източна валя доста по-малко.
17
1
 
33
 
! Отговори
а сега де преди 2 седмици
Топъл дъжд, чакан дъжд,
плиснал в миг и отшумял.
Как светът изведнъж
стана по-красив и бял.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 15
Ти вярваш във всичко освен в собствената си очевидна тъппота.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 3
Как си представяш магнитните полюси да се движат с 55км/ч бе?
Мисли малко.
Цялата земна обиколка е 40000 км.
При 55км/ч, това прави размяна на всеки 15 дни.
14
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Януари месец 2017г беше най-студеният от 54 години насам.Последните три лета бяха хладни. Предпочитам да вярвам на данните,не на измислени затоплисти.
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И кво няма да има смяна на сезоните ли,климата е рзличен навсякъде ако иде в Сахара професора ни дъжд ни мъгла ще види!В Африка що са черни,пък ние бели или в Азия жълти,това заради глобалното затопляне ли е?