Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?

Урбанистът Нурхан Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria
16 ное 2020 18:30, Анисия Иванова
133
Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?
Снимка: БГНЕС

Пазарът на офис площи е един от най-пострадалите в резултат на пандемията. За първи път от много време в София се наблюдава увеличение на процента свободни площи. И в следващите години тези офис пространства ще трябва да се преосмислят – в какво могат да бъдат трансформирани. Това заяви урбанистът Нурхан Реджеб, съосновател на студио place.make, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

"В много държави вече се дискутира бъдещето на офис сградите. Част от тези сгради са подходящи за дейта центрове, други могат да бъдат трансформирани в жилища.“

COVID-19 ще ни накара да преосмислим и навиците си за това как ползваме градското пространство. Пандемията ни показа колко важни са местата, които не са застроени. Парковете, градините и отворените пространства трябва да бъдат максимално близо до местата, които обитаваме, каза Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Париж е добър пример. Там кметът Ан Идалго прилага концепцията за „15-минутния град“ – в близост до всеки квартал, на пешеходно разстояние, да се създадат основните елементи на социалната инфраструктура /детски градини, училища/, както и паркове и градини. Това намалява замърсяването и създава много по-компактна среда.“, каза гостът.

Милано беше един от най-засегнатите градове от COVID-19. Местната управа реагира бързо и трансформира част от улиците във велосипедни алеи, обясни урбанистът. Дори когато случаите на болни започнаха да намаляват, ръководството на града продължи тази политика.

Ситуацията с коронавируса ни показа колко големи са социалните неравенства в градовете и преодоляването им ще бъде едно от най-големите предизвикателства в бъдеще, заяви още Реджеб.

COVID-19 ще доведе и до преосмисляне на строителния продукт. Жилището се превърна и в работно място, а за това трябва повече пространство. Очевидна е нуждата от по-големи жилища, допълни гостът.

По-ниски или по-високи ще станат градовете в резултат на COVID-19?

Колко ще струва желанието на хората за обитаване на крайградски и извънградски къщи?

И как новите технологии ще променят градовете?

Вижте отговорите във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
11
 
! Отговори
до 100 преди 3 години
Няма лошо, стига да плащаш данъци. Защото те плащат всяка стотинка данък и само за година са дали колкото ти за целия си живот. Затова ти скачат хората, защото всичко под масата взимаш. А с пари под масата апартамент не се купува, защото гърмиш. Демек, нищо не си купил, драги. Фантазираш си, че, като изкарваш 6-7000 месечно, си много богат, ама, всъщност, това са джобни пари за един богат човек. Демек, бутилката му вино струва толкова така да го кажем.
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калоянчо, Калоянчо... Три апартамента си купил в Злокучене, миличък. Аз съм строителен предприемач, синът ми е програмист. От малък знае всичко за черния труд. От малък знае защо не трябва да е, като теб, Калоянчо. За да печели пари. Има и кадърни и чесни хора в бранша, но ти не си от тях. Ако си мислиш, че с някакви жалки 100 000лв., които имаш, си осигурил внуци и правнуци... Само да вметна, че програмистите спортуват редовно, карат спортни коли и са митове твоите стереотипи. Айде жив и здрав.
101
2
 
3
 
! Отговори
БЪДЕЩЕТО ЛИ? преди 3 години
БЪДЕЩЕТО НА ПРАЗНИТЕ ОФИСИ Е ТЯСНО СВЪРЗАНО С ПРАЗНИТЕ БОКЛУКЧИЙСКИ КОФИ , КАКТО И С ПРАЗНИТЕ АПАРТАМЕНТИ В СОФИЯ И БЪЛГАРИЯ
100
5
 
4
 
! Отговори
Калоян преди 3 години
Какво ми скачате не мога да разбера? Каква е тая злоба, каква е тая завист? Никого не съм карал на сила да му работя. Точно, обратното. Мене ме търсите с познати и роднини. Аз интернет сайт нямам. И реклама не ползвам. Пак казвам. Да сте ми живи и здрави всичките програмисти, мениджърчета, тийм лидерчета и т.н., да уредя живота и на внуците си заради вас.
99
0
 
2
 
! Отговори
НЕКА ПАРТИИТЕ преди 3 години
СКЛАДИРАТ ВНЕСЕНИТЕ НАРКОТИЦИ В СВОБОДНИТЕ ПЛОЩИ , ТЕ ПАК НЯМА ДА СТИГНАТ НО ВСЕ ПАК ЩЕ ПОМОГНЕ !
98
4
 
1
 
! Отговори
До Калоян преди 3 години
И само да ти кажа нямам айфон ,а обикновен андроид за 200 лева ..Айфоните са за *** ,дето много разбират и телефона им бил много бърз- просто щото са *** и не могат да си спрат процесите в бекграунда на андроид/unix система, а на MAC-a повечето неща са нагласени ,защото основни за *** американци е направен :) Стив Джобс да го *** , никой не го бръсне за нищо него ,само некви кифли и ***:)
97
0
 
6
 
! Отговори
v преди 3 години
познайте през кое ми е за офисите на мутрите.
96
2
 
4
 
! Отговори
До Калоян преди 3 години
"без данъци" - ето разковничето...затова като някой реве после за пари се смея много :) Жив и здрав да си ,ще си говорим за 5 години отново в световен мащаб и след 20-на години като и в България навлезе това за масова практика ;) Ти ходи се прави на тарикат и да рекетираш нормалните хорица - ако ставаше за нещо щеше да си зает по цял ден от чужди фирми и изобщо да не работиш за българи ;) Та мерси, без теб ще се оправя
95
1
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Майстори, вече има робот който слага гипс'картон. Да знаете ;)
94
1
 
3
 
! Отговори
КВИ МАЙСТОРИ ,БЕ... преди 3 години
АЗ ,ЦЯЛА КЪЩА САМ СИ ПОСТРОИХ!САМО ЗА ГРУБАТА ЗИДАРИЯ, ВЪТРЕШНОТО ИЗМАЗВАНЕ И БЕТОНА ПЛАТИХ НА МАЙСТОРИ!ЦЯЛОТО ВЪТРЕШНО ОБЗАВЕЖДАНЕ , ИЗОЛАЦИИ И ЕЛИКТРИФИКАЦИЯ СИ НАПРАВИХ САМ!ЦАР СЪМ НА ЛАМИНИРАНИЯ ПАРКЕТ!СПЕСТИХ ПАРИ И СЪМ ДОВОЛЕН!!!!
93
3
 
2
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
За мен винаги ще има търсена и добре члатена работа без данъци и без нормирано работно време. Ти му мисли с тоя AI...
92
4
 
4
 
! Отговори
До Калоян преди 3 години
Ей го и типичният Баш Майстор, дето си мисли че хората само пари са им в главите и ,че гледат да мина тънко мойте момче, давахме пари защото сме по-цял ден в офисите и нямаме време...Сега имаме време и разни ей такива електричарчета като теб дето много знаят заминават..Има бъдещи 3д машини, които строят ВСИЧКО с - производен материал на въглерод 60 - доста трудно се добива ,но след 2-3 години няма да има проблем ....Да ти кажа ,хващай се за палците ,че лошите програмисти ще ви направят излишни
91
2
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 3 години
До 87Патил си, защото се стискаш за повечко пари да дадеш, но да ти бъде качествено с топ материали. Ти искаш и евтино и качествено. Няма как да стане. Ама за нов айфон винаги ще намериш пари. Ей за това ще си дупчиш сам и ще правиш мазаляк...
90
4
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Стига бе,вие наред ли сте ве ? Много ясно, че програмистите са някъде на върха в йерархията. И много ясно, че са 100х по важи от лекарите, щото софтуера на скенера и ЯМР'а е правен от програмисти. Не,програмистите не трябва да пасат овце, както баце предложи.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Криско, добре че би шута на Айше Капчикова, макар и късно.
88
1
 
3
 
! Отговори
до Криско преди 3 години
Така е. Чудя се на тези, които продават ниви да идват да въртят баници или да вдигат слушалка и да са под наем. Няма смисъл. А за градове където уж нямало работа постоянно виждам интересни обяви. Май наистина в Софето има само някакви никакви позиции.
87
2
 
9
 
! Отговори
До Калоян преди 3 години
Точно от *** като тебе се отказах от майстори - преди ковид-а ме мотаехте по седмици за дреболии ,защото сте много "заети _ отттогава се научих да шпакловам , дюбели да поставям, замазване, боядисване и какво ли не ...Звъняха ми после кварталните майстори докато си пият водката пред блока да ме питат "оправих ли се" ...Скоро ще къртя стените и микофайбър кабели сам да си инсталирам - ако осера нещо ще го поправям сам...Пък ти си чакай на нас за 4-ти апартамент ,те таковам у майсторЪТ ...
86
1
 
2
 
! Отговори
Криско преди 3 години
До до 76То в София горе-долу друго няма. Тук таме излизат някакви позиции по-адекватни. Но иначе е пълна скръб. Или ниско платени, или лоша работа, или и 2те, или пък уж добра заплата, но изискванията са като за 2-но повече.
85
3
 
4
 
! Отговори
НЕУК ОФЧАРРР преди 3 години
А зъ сом неук офчаррр, но ме търсят ай-ти спецове около гергьовден.....с радост им продавам десеторно по-скъпо. Те реват, но нямат избор.....най-близо намиращият се офчаррр е на около стотина километра......
84
0
 
1
 
! Отговори
Сифилисчо преди 3 години
То донейде това беше и отпреди кризата май. Просто на малка част от хората им писна тотално от пумията от апликации и какви ли не измислени старт-ъпс дето щели "да променят света".Гледайки себе си ми трябва един лаптоп за 500 кинта с Линукс. На много хора и толко не им трябва.