Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?

Урбанистът Нурхан Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria
16 ное 2020 18:30, Анисия Иванова
133
Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?
Снимка: БГНЕС

Пазарът на офис площи е един от най-пострадалите в резултат на пандемията. За първи път от много време в София се наблюдава увеличение на процента свободни площи. И в следващите години тези офис пространства ще трябва да се преосмислят – в какво могат да бъдат трансформирани. Това заяви урбанистът Нурхан Реджеб, съосновател на студио place.make, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

"В много държави вече се дискутира бъдещето на офис сградите. Част от тези сгради са подходящи за дейта центрове, други могат да бъдат трансформирани в жилища.“

COVID-19 ще ни накара да преосмислим и навиците си за това как ползваме градското пространство. Пандемията ни показа колко важни са местата, които не са застроени. Парковете, градините и отворените пространства трябва да бъдат максимално близо до местата, които обитаваме, каза Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Париж е добър пример. Там кметът Ан Идалго прилага концепцията за „15-минутния град“ – в близост до всеки квартал, на пешеходно разстояние, да се създадат основните елементи на социалната инфраструктура /детски градини, училища/, както и паркове и градини. Това намалява замърсяването и създава много по-компактна среда.“, каза гостът.

Милано беше един от най-засегнатите градове от COVID-19. Местната управа реагира бързо и трансформира част от улиците във велосипедни алеи, обясни урбанистът. Дори когато случаите на болни започнаха да намаляват, ръководството на града продължи тази политика.

Ситуацията с коронавируса ни показа колко големи са социалните неравенства в градовете и преодоляването им ще бъде едно от най-големите предизвикателства в бъдеще, заяви още Реджеб.

COVID-19 ще доведе и до преосмисляне на строителния продукт. Жилището се превърна и в работно място, а за това трябва повече пространство. Очевидна е нуждата от по-големи жилища, допълни гостът.

По-ниски или по-високи ще станат градовете в резултат на COVID-19?

Колко ще струва желанието на хората за обитаване на крайградски и извънградски къщи?

И как новите технологии ще променят градовете?

Вижте отговорите във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
3
 
! Отговори
до 76 преди 3 години
И аз имам Бизнес диплома от Америка. Никой не звъни, само кол центрове. Ясно е, че София за едни е майка, за други мащеха, та ще трябва да напусна голямото село.
82
5
 
5
 
! Отговори
Калоян преди 3 години
Давайте, момчета, давайте. Петцифрени заплати, бонуси, хоум офисче, чукайте по клавиатурите да има хляб за нас. После ще ми кацнете за ремонтчето. Ще искате плочки, кухня, ел. инсталация. От такива като вас вече трети апартамент си купувам.
81
2
 
2
 
! Отговори
до 80 преди 3 години
Бегам, бегам. Друго си е от гимназията директно в БМВ-то и по строежите. И после хоп- животът минал.
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бегай с тия колежи бе.
79
0
 
3
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
До март 2021 ни казаха да забравим за офис в София - надявам се след това да ме пуснат извън София изобщо - и апартамента под наем на някой приятел за някой лев - без договор разбира се - 1 стотинка повече няма да дам на тази нещастна държава. 600 лева ми удържа всеки месец - не виждам НИЩО насреща.
78
0
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Така е устроен светът, казва един от самураите на Коджиро, докато благородника съзерцава цветовете, търговците (простолюдието) обира плодовете. Гледайки как се търкаля главата на търговеца държал се непочтено с майстора :)))
77
0
 
3
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Само в България няма да се преосмисли, защото никога не е било мислено по градоустройсвен план ХАХАХ. Всеки си строи как си знае.
76
2
 
9
 
! Отговори
до 74 преди 3 години
След като спестявах 1 година, отидох в САЩ и завърших community college с бизнес насоченост (разнасях пици да се издържам). После отидох на магистратура във Великобритания, отново бизнес и дизайн насочена и взех студентски кредит, който се връща щом започнеш работа по специалността над определена заплата. Изплатих го за 2 години. В момента съм бизнес консултант, занимавам се и с брандинг и дизайн, имам собствена малка фирма за целта, имам и ресторант, който държим с мой близък приятел.
75
2
 
3
 
! Отговори
Пантелей преди 3 години
Да се ваведе базова заплата за хора не ползващи замърсяващи продукти - коли,въглища и отделно събиращи отпадака и др. хора.
74
0
 
3
 
! Отговори
до 63/65 преди 3 години
И какво учи?
73
0
 
11
 
! Отговори
до 70 преди 3 години
А, ако имаш акъл, знаеш, че по всяко време можеш да паднеш. По твоята логика да не летим високо, да не мечтаем, да не се развиваме, да не се квалифицираме. Ама, че роб...
72
8
 
4
 
! Отговори
Бочко преди 3 години
Програмистите заслужават цял ден гледат еди букви в дисплея много кофти работа особенно ако не си некой зубър и нерд.Добре ,че се задават нови програмни езици ,които ще са толкова юзър-френдли ,че за 10 дневно обучение всеки дето чува петела ще научава нов програмен език и ще стане поскоро копи пейст и транслеът работата.Иначе тираджия от всеки не става трябва здраво сърце и нетви от карбон.
71
1
 
3
 
! Отговори
до 68 преди 3 години
А икономика и бизнес към кои спада?
70
0
 
3
 
! Отговори
Карандаш преди 3 години
До 68: колкото по-високо летиш, толкова по-лошо падаш. Дано Силата е винаги с теб!
69
5
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 3 години
Мед. сестрите не ги слагай при квалифицирания труд, моля. Неслучайно са помощници на лекари, неслучайно по цял свят взимат 1/4 от заплатата на добър лекар.
68
3
 
12
 
! Отговори
до 64 преди 3 години
Нищо не си разбрал от коментара. Ценен е КВАЛИФИЦИРАНИЯТ труд. Било то архитект, програмист, лекар, зъболекар. Останалото го може всеки. Неслучайно още от преди христа и римляните са строили пътища с роби с IQ на шимпанзе.
67
3
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 3 години
Само в ИТ сферата са добре платени. Другите ще са много по-платени в чужбина.
66
2
 
5
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
В ерата на дигиталните комуникации и факта че всеки си има нет комп от високо ниво обясмисля офисите в условията на пандемия...Да направят офис и мол сградите на жилищни за продажба че един мухлясъл панел за 70 хиляди евро е мегая нелогично.Въйчо си купи обзаведен двустаен за 60 хиляди в Хановер-Германия чак и чинии и прибори за хранене имаще ....
65
2
 
7
 
! Отговори
от 63 преди 3 години
И само да кажа, че аз не съм програмист. И в склад съм работил, и на строежи, и къде ли не. Но осъзнах, че "който се учи, той ще сполучи".
64
2
 
6
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
Ти по-ценен ли си от един доктор?В чужбина ми се смеят като кажа, че у нас мед сестрите взимат по-малко от телефонист.