Лекар: В Европа държавата поема тестването на хората

Последствията могат да останат с месеци, казва д-р Янев
16 ное 2020 22:04, Петя Славова
16

Електронните направления са голям проблем - и досега нямаме право да издаваме такива. Това е обидно и грозно спрямо хората, когато гледаме в Европа как всичко се поема от държавите. Това заяви в "Денят ON AIR" личният лекар д-р Валентин Янев.

"Не знам дали не става въпрос за икономически интереси кой тест да е платен и кой - безплатен", коментира д-р Янев.

По думите му в момента коронавирусът внася припряност в работата на лекарите, която е осезаема.

"Чувства се недостигът на време, сега всичко се решава в крачка. Трудно е да се каже как да овладеем кризата. Ситуацията има обективен и субективен момент - обективният е, че има рязък скок на заболеваемостта във всички страни в Европа, а субективният - не го очаквахме и имаме големи проблеми в доболничната помощ", обясни лекарят и добави, че не е дошъл да плаши зрителите, но се наблюдава огромна заразяемост.

"Почти всеки контактен се оказва с Ковид, почти всеки, който прекрачи прага на кабинета с температура, е с Ковид. Същото е и с обажданията по телефона - накрая се оказват положителни", разказа д-р Янев.

"Действията ни трябва да са извънредни, пациентите могат да ни звънят по всяко време, някои и аз търся активно. Така успяваме да обхванем много пациенти и да се ориентираме за състоянието им - бързината на лечението също има значение", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Относно назначаването на лечение без посещение в кабинета, лекарят сподели, че изпраща рецепти през различни мобилни приложения, които хората после показват на фармацевта.

"Ние изписваме антибиотик, но когато това е необходимо. Самоволното взимане на антибиотик е абсолютна грешка", категоричен беше той.

По думите му това е сложен вирус, при който пневмонията може да бъде както опашка, така и начало на заболяването.

"Когато виждам, че човекът се влошава, осъществяваме контакт и правим рентгенова снимка", посочи д-р Валентин Янев и добави, че инфекцията протича по различен начин при хората, но те трябва да са наясно, че това е сериозно заболяване и е лечимо, когато лекар и пациент действат заедно.

"Последствия могат да останат с месеци, някои от хората ще спадат към групата на хронично болните", подчерта той.

Попитан дали трябва да се въведат по строги мерки, д-р Янев заяви, че ако хората не разберат, че трябва да се спазват, тогава си заслужава локдаун.

"Ако ги спазват, тогава всички ще си помогнем и ще забавим този процес и по-качествено ще обслужваме болните. Защото този вирус ще ни зарази на 80-85%, но когато стане плавно, здравната система ще посрещне удара и ще покаже адекватно лечение", отбеляза лекарят.

На финала той заяви, че би трябвало личните лекари да имат пряка възможност да настаняват хората за лечение на Ковид-19, когато това е необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
НЗОК призна преди 3 години
че доставната цена на самия тест е 17-25 лв, а те изплащат 60 лв на лаборатории и болници, ако има направление. В най-лошия случай лабораториите получават 35 лв като добавена стойност, ако взимат 60 лв. Но те взимат по 120, сл. оценяват труда и амортизацията на 95 лв, но най-често 100. Една лаборатория прави средно по 100 теста на ден, ако разполага с 1 бр апаратура. Това означава, че за 1 ден те избиват цената на апаратурата. 200 000 на месец чист приход. При макс. 10000 лв за труд и режийни.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Илон Мъск си направил 4 теста - 2 положителни и 2 отрицателни. Казали му, че е леко заразен.Толкова за тестовете.Който иска да си прави.Повече вярвам на хороскопите по телевизията.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатен тест няма.Все някой го плаща.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LOIОк. Разбрахме, че Мангъров е лош.Ти някакво друго решение имаш ли?Или алтернатива?
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Файда от тестване няма.Загуба на време и пари.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
редно е у нас да поеме видният финансист заврения зет, все пак е за Бъдещето на България, а с безценните си съвети ще си ги въстанови за месец два, но пък ще си спечели уважение
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По думите му това е сложен вирус", но всъщност е биологично оръжие.
4
6
 
7
 
! Отговори
LOl преди 3 години
"Последствия могат да останат с месеци, някои от хората ще спадат към групата на хронично болните"ТОВА ДА ГО ПРОЧЕТАТ ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА МАНГЪРА И ДА СИ ГО НАБИЯТ В ЧУГУНЕНИТЕ КАРТУНИ !@!!
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е само Боко а цялото БКП барабар с Радьо! Когато се събудите може и да се отправите!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ама в Боковият "рай" за жалост всичко е популизъм и пари,само се учудвам тоя доктор случайно да не е бил крио-консервиран досега?
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тика не е Европа .Тук е тикволандия .Кво общо с Европа ?