Туристите се връщат у нас чак през лятото на 2023 г.

Ще привличаме и хора от Италия и Испания
19 ное 2020 21:39, Петя Славова
17
Туристите се връщат у нас чак през лятото на 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Чуждестранните туристи ще се завърнат у нас най-рано през 2023 г. Според прогнозата на концесионера на двете морски летища в страната, нивата на туристопотока от 2019 г. ще се възстановяват плавно в продължение на цели 10 години, предвид опасността от фалити на авиокомпании и очакваната икономическа криза на редица пазари. Това стана ясно по време на онлайн туристическото изложение Туризъм Експо "Дестинация Варна"., предава "Монитор"

Допълнителни данни показват, че през следващата година можем да си възвърнем около 50 на сто от туристите, посетили страната през 2019 г.

Трафикът ще се увеличи за пръв път през 2024 г., а до десет години ще регистрира ръст 45 на сто спрямо данните за изминалата година.

Тази година летище Варна има 70% спад на пътниците, а летището в Бургас около 85 на сто. Заниженият туристопоток е вследствие на намаляването на чартърните полети с 91% и спада на пътниците от редовните полети с 59 на сто. България е засегната най-силно от кризата на руския пазар, тъй като границите между двете страни така и не бяха отворени. Много от скандинавските държави също не изпълниха своите програми до страната през тази година.

Туристите са "гладни" да напуснат страната, в която живеят, за да отидат на плаж, екскурзия или просто да се позабавляват, категоричен бе новият изпълнителен директор на концесионера Франк Кванте.

Високият брой на заболелите в традиционни дестинации като Испания, Италия и Франция може да се окаже решаващ при резервацията на ваканция до България. Кванте заяви, че за да привлечем повече туристи обаче трябва да има ясна процедура по отношение на тестовете за COVID-19.

От "Фрапорт" планират да отворят лаборатории за PCR тестове на територията на стопанисваните от тях летища. Сред останалите мерки за безопасност за измерване на температурата на туристи и служители, а също и всекидневна дезинфекция.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева пък обяви допълнителни мерки в подкрепа на туристическия сектор за предстоящия зимен сезон. По думите й Министерството на туризма е предложило данъкът добавен стойност за ски съоръженията също да бъде намален от 20 на 9%. Идеята вече е приета и разтълкувана от Министерството на финансите, тя ще бъде гласувана от Народното събрание при последната промяна в данъчните закони, допълни Георгиева. Тя обобщи, че по този начин изцяло ще се уеднакви ставката за целия туристически сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Червени ммутри туризъм не правят,те само грабят.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте в Гърция вече правят планове вместо туристи, морски ферми за риба. А те никога не се минават за разлика от ганябизнесмен.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старото няма да се върне никота, задава се тежка икономическа криза, борисов докара държавата до фалит, на път е да предизвика война. Безметежния живот свърши
13
1
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Обаче от дълги години водата не е била толкова чиста като това лято
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** манипулативни, всяка година курортите са пълни, и всяка година сезона им е слаб.Наропно говорят така за да може да взимат държавно стимулиране, и да оправдават високите цени.
11
1
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Туристите ще се върнат га дойдат американските ф -16ки ,някъде по нанайсе и половина !
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8.Каза формула едно на манипулирането: да ида в Ковид отделението, за да видя какво е. Остава да кажеш и формула две: да помисля за моите баба и дядо. Тогава вече ще се разчувства съвсем.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8.Когато някой ми пречи, аз го разкарвам, а не му работя. Още по малко му се връзвам на създадените от него недоразумения и безсмислени дейности, в случая Ковид отделенията.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ти пречат лекарите ти що не идеш да им работиш в ковид отделенията да им кажеш как се прави бе мохъл
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-големият Исторически парк в света до Варна ще върне туристите още през 2021ва.
6
5
 
18
 
! Отговори
тигъра преди 3 години
Трябва да са много глупави да идват тук.На морето вече така е презастроено и заграбено крайбрежието,че няма плажове,няма красота.Мизерия и мръсотия.Всичко е в платени чадъри,който не са незаети,а примерно 20 човека се бутат на 20 квадрата свободна зона.Ех какво красиво беше черноморието едно време,но уви вече го няма.Умря.
5
4
 
8
 
! Отговори
Еми вие пускайте преди 3 години
Още вируси цяло лято и туристите ще дойдат на кукуво лято.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един печален резултат от дейността на лекарската гилдия върху живота на всички ни. Лекарите на военен съд за престъпления против човечеството.
3
1
 
12
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
Данъка щели да намалят! То върху 'нищо' колкото и да му намалиш данъка - нищо няма да получиш! Можеха да обявят че ще 'дават' (кат Ба Боку) 9% отгоре - то върху Нищо - няма какво да се дава ама ще звучи добре на правоверните герберасти!
2
5
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
На база ДНЕС , не могат да се правят никакви Прогнози - това се нарича Надежда .До 2023 може да няма Живот на Земята .Този Вирус е по-лош от Ядрена Война - защото не е имало пускане на Ракети а пораженията са като след Радиация - бавно , настъпателно и без милост .
1
5
 
15
 
! Отговори
Слънчака преди 3 години
Тези живеят в паралелна реалност, кви туристи, кви пет лева.