Унищожиха 6 мини в морето край Несебър

Мините са от времето на Първата световна война
19 ное 2020 22:17, Анисия Иванова
3
Унищожиха 6 мини в морето край Несебър
Снимка: ВМС

Шест мини от Първата световна война са унищожени в морето край Несебър. Мините са открити на морското дъно в несебърския залив по време на българо-румънското противоминно учение "Посейдон 2020".

Пет от мините са бойни тип "ЕМА" и една морска мина тип "EMC", съобщиха от Военноморските сили /ВМС/.

Мините тип "EMA" са котвени, контактни мини с тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница. Мината тип "EMC" е също котвена, контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг, уточниха от пресцентъра на ВМС.

За осигуряване на безопасността, районът в който са открити морските мини е бил изолиран за корабоплаване и подводни дейности.

В противоминни действия участваха минен ловец "Цибър", водолазните катери "Капитан II ранг Никола Фурнаджиев" и "Форос“, водолазните групи за извършване на обследване, откриване, маркиране и подривявяне на открити морски мини от Пункт за базиране Варна и Пункт за базиране Бургас, както и водолазната група на минен ловец „Цибър“.

Действията на личния състав по откриването, идентифицирането и унищожаването на мините свидетелства за професионализма и високото ниво на подготовка, като същевременно демонстрира, че минната опасност остава актуална дори и сто години след края на Първата световна война, посочиха от ВМС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
спомени от Русия! преди 3 години
Нашата освободителка бомбардирала Варна и Балчик и ни окупирала во век и веков!Народе!!! Събуди се!
1
0
 
0
 
! Отговори
Джендър до джендъра преди 3 години
До 1.Джендърите не харесват това.