Созопол на протест заради пясъчни диги на плажа

Според концесионера те запазват плажната ивица
20 ное 2020 22:30,
30
Созопол на протест заради пясъчни диги на плажа
Така изглеждат пясъчните диги на плажа в Созопол; Снимка: БГНЕС

Жителите на община Созопол недоволстват срещу изграждането на защитни диги на плажа. За втора поредна година те настояват ивицата да остане в натуралния си вид. Затова десетки граждани от стария град се събраха на мълчалив протест на плажа, за да изкажат недоволоството си срещу концесионера.

Само преди няколко дни стопанинът на плажа започна изграждането на пясъчни диги, които да запазят плажната ивица през зимния сезон. Местните обаче са категорични, че не приемат твърдението, че работата на багерите не включва изкопни работи и не се изравя пясък. Те са събрали и подписка, с участието на над 900 жители.

Кметът на община Созопол заяви пред Нова тв, че е разпоредил писмено на концесионера да спрат всякакви изкопни действия на плажа.

Миналата година по същото време 500 метрова дига от пясък, издигната отново от концесионера на созополския централен плаж, накара жителите да изпратят петиция в знак на протест и да организират подписка.

Тогава министърът на туризма Николина Ангелкова нареди пясъчната дига да бъде премахната и да се възстанови първоначалния вид на плажната ивица. Тя обясни, че концесионерът е нарушил уведомителния режим за изграждането на дигата, освен това съоръжението не е изградено по правилата.

Концесионерът трябваше да плати неустойка в размер на 6900 лева. Министър Ангелкова уточни обаче, че подобни диги пазят пясъчните ивици и тяхното изграждане е важно. Тя призова и за по-голям диалог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
11
 
! Отговори
жужу преди 3 години
Една година на Свети Влас решихме да не правим дига. Пролетта руския плаж го нямаше....
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слагат купчинка пясък, за да не отнесе морето пясъка? Виждам логика. Да,
4
0
 
8
 
! Отговори
Таня преди 3 години
А по каква друга причина някой би харчил толкова пари за дига, която после трябва и да изравни, ако може да си ги спести ?
3
13
 
10
 
! Отговори
Варналиев преди 3 години
Преди няколко години, след силни бури им беше останало плажче 3 метра. Сега концесионерът се опитва да запази плажа, но бабугерите вдигат гири. Като ония мър.ли снощи, дето викали полиция в Лясковския манастир, където кастрели излишни клони от боровете. Мър.лите, неначесани, спряха почистването на дърветата.
2
4
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
цял живот караме без диги, добре че дойде този концесионер да пази пясъка да не се отмие в морето. Хвала на такива тикви. Да покрие и гората с платнище
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и във Варна има диги, ама на трибуквената групировка, кой ще се изрепчи а?Кой?