Созопол на протест заради пясъчни диги на плажа

Според концесионера те запазват плажната ивица
20 ное 2020 22:30,
30
Созопол на протест заради пясъчни диги на плажа
Така изглеждат пясъчните диги на плажа в Созопол; Снимка: БГНЕС

Жителите на община Созопол недоволстват срещу изграждането на защитни диги на плажа. За втора поредна година те настояват ивицата да остане в натуралния си вид. Затова десетки граждани от стария град се събраха на мълчалив протест на плажа, за да изкажат недоволоството си срещу концесионера.

Само преди няколко дни стопанинът на плажа започна изграждането на пясъчни диги, които да запазят плажната ивица през зимния сезон. Местните обаче са категорични, че не приемат твърдението, че работата на багерите не включва изкопни работи и не се изравя пясък. Те са събрали и подписка, с участието на над 900 жители.

Кметът на община Созопол заяви пред Нова тв, че е разпоредил писмено на концесионера да спрат всякакви изкопни действия на плажа.

Миналата година по същото време 500 метрова дига от пясък, издигната отново от концесионера на созополския централен плаж, накара жителите да изпратят петиция в знак на протест и да организират подписка.

Тогава министърът на туризма Николина Ангелкова нареди пясъчната дига да бъде премахната и да се възстанови първоначалния вид на плажната ивица. Тя обясни, че концесионерът е нарушил уведомителния режим за изграждането на дигата, освен това съоръжението не е изградено по правилата.

Концесионерът трябваше да плати неустойка в размер на 6900 лева. Министър Ангелкова уточни обаче, че подобни диги пазят пясъчните ивици и тяхното изграждане е важно. Тя призова и за по-голям диалог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Сп???нс !? преди 3 години
И от кога купчина пясък спира морето ?
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е, че заради дигите зимно време централният созополски плаж е по-широк от преди години. В южната си част беше скали и камъни, сега е пясък !
24
0
 
5
 
! Отговори
Мери преди 3 години
Истината е, че имаш ли пари само в прекрасна Гърция или Турция. Плажове, чисто море без олигарси, мутри и куртизанки, слънце и свобода. БГ всекидневно я правят уж " модерна" , печелбарска ***.
23
0
 
5
 
! Отговори
Зори преди 3 години
Всеки ден се унищожава природата по Черноморското ни крайбрежие. То и без това е малко, а го унищожават непрекъснато. Явно мафията е много силна.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Концесионер си мисли: "Открих как ще стигнем американците. Почвам да търся как да спра Земята, за да слезнат недоволните"
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Концесионера подготвя за строеж..
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министър Ангелкова уточни обаче, че подобни диги пазят пясъчните ивици и тяхното изграждане е важно. Тя призова и за по-голям диалог.===Вижте, ако все още не сте свикнали с мисълта, че всеки ще се опита да се възползва от всяка възможност да печели, просто не сте били родени наскоро. И този "по-голям диалог" трябва максимално бързо да бъде заменен с бруталност от страна на потърпевшите, за да не си позволи никой следващ министър да каже нещо подобно. Лека нощ.
19
6
 
29
 
! Отговори
MR Buch преди 3 години
живея до плажа в друга държава, веднъж не сам видял диги. А зимата става понякога леш по брега, дървета мръсотия, умрели животни изхвърлени на брага, но такива багери и диги за пръв път виждам сега на снимка в Созопол
18
3
 
21
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
За да има къде концесионерът да си бодне повече чадъри лятото на плажа не могат хората да се насладят на морето и плажа от есента до пролетта. Само лятото но пък всичко е гъч от чадъри и туристи.
17
5
 
29
 
! Отговори
баба преди 3 години
Демек зимата плажната ивица е частна собственост на тъпия концисионер!!!???Жителите не могат да я ползват, а той може да я изтърбуши, за да спи спокойно, че няма да му се наводнят 3те дървени бараки!Много хора прекрачиха много граници тази година и ако не ги отнесе вируса, народът ще *** сурвака скоро с дрянов
16
0
 
11
 
! Отговори
Помовин преди 3 години
На къмпинг Ахелой вече няма плаж.
15
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОРИСОВ МИНАВАШЕ ПОКРАЙ БОЛНИЦИТЕ С ДЖИПА И ХОРАТА УМИРАХА ПО СТЪЛБИТЕ УСМИХНАТИ
14
3
 
38
 
! Отговори
Курадо Кътани преди 3 години
интересно как толкова хилядолетия се е запазил плажа от самосебе си преди да дойде съвременния концесионер с дигите си
13
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Варна голяма част от пясъка е отнесен в морето.И защо тези от Созопол мрънкат ...?!Какъв им е проблема точно?
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако всички гръцки плажове се подредят един до друг, сигурно ще покрият площ колкото половин България. Съмнявам се, че трупат чували. Може на някое специфично място само, не знам.
11
0
 
7
 
! Отговори
жужу преди 3 години
На плажа не може да сложиш друго, освен пясък.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, който живее в морето, зимата не може да се разходи по плажа - пазим го за туристите?
9
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То че това е правилен метод - е. Ама не и с пясък, трябва да се сложи нещо по-сериозно, което водата не може да отмие. Плажовете, особено по Южното, наистина се смаляват с всяка година. Например в Царево централният плаж вече е с широчина 3м. За 6-7 години буквално потъна в морето.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
жужу, как една купчина пясък спира морето? Това на картинката не може да издържи и един час от която и да е буря.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само вижте мастодонтите на хоризонта и ще ви стане ясно що за курорт е вече малкият град от миналото Созопол ..китайската стена ряпа да яде , а Зозо е прав- преди години като нямаше диги как го Спасяваха плажа ....Просто плажната ивица си беше достатъчно голяма ,за да я отнесе морето при вълнение ..сега от строежи толкова е останало ,че не диги , ами бетонни стени трябва да вдигат ,за да остане поне малко плаж и това си е навсякъде по Черноморието така ,че Варналиев напразно го защитаваш