Директор на училище стана доброволец в болницата в Шумен

Нужна е помощ обаче и в училището
22 ное 2020 11:19, Ния Христова
4
Директор на училище стана доброволец в болницата в Шумен
Снимка: БГНЕС
Все повече хора взимат решението да станат доброволци в болниците. Сред тях е директорът на Второ основно училище в Шумен, който помага на медиците в Спешно отделение вече близо седмица.
 
"Това е наш дълг, не е нещо особено. Аз бях една седмица, но някои хора са цял живот. Тука виждаш хората как страдат, как боледуват, но виждаш и хората как имат надежда в очите, като видят доктора, и виждаш прояви на себеотрицание, виждаш и прояви на ниски страсти, някои хора се пререждат само и само да минат напред, а в крайна сметка не са толкова чак тежко болни. Кризата изостря човешките взаимоотношения и показва това, което е вътре", разказва Павел Павлов, доброволец, в ефира на Нова ТВ. 
 
Павлов осъзнава, че има риск, но смята, че в Спешното може би е дори по-малък отколкото навън.
 
"В крайна сметка даже смятам, че тук бях по-защитен, отколкото съм на моята работа в училище. Защото тук виждаш болните, очакваш да се заразиш и затова вземаш всякакви предпазни мерки. Докато в училище децата скачат около теб, играят. Ти не очакваш от тях да дойде нещо лошо, това е психологически, това е нашето мислене", категоричен е той.
Още по темата
 
Не е нужно да си медик, за да бъдеш доброволец. Затова и Павлов призовава други също да помогнат на лекарите.
 
"За два часа може да дойдете, никой не е казал, че трябва да се стои цял ден или цяла седмица. Кой колкото може. Всеки от нас има някакво свободно време, добре е да го отдели. По-добре тук да сме като доброволци, отколкото като пациенти. Елате и вижте какво е тук и тогава ще оцените и работата на лекарите,ще оцените работата на санитарите, на медицинските сестри", заяви още Павлов.
 
Оказва се обаче, че в училището, което Павел Павлов ръководи, също е нужна помощ. От близо 600 деца, почти половината са на дистанционно обучение. В клас са най-малките – от първи до четвърти клас.
 
"Наближава зимен период, той настъпва зимата, и в този период ще има да боледуват доста учители. Няма как да избегнем това нещо. Лошото е,че преди намирахме кой да ги замества - пенсионери, някакви други. В момента пенсионерите ги е страх и не искат да идват да заместват, а младите хора, те в момента са на работа някъде другаде".
 
Това кара директорът да отправи призив към всички педагози.
 
"Млади хора, които в момента завършват, учат 4 курс педагогика, или са завършили скоро и са безработни, майчинството им свършва или нещо друго. Нека да дойдат. Имаме нужда от 1-2 заместници за цялата зима", твърди Павлов.
 
Директорът е благодарен и на колегите си, че продължават да вършат работата ежедневно. Вижда и паралел между работата на медици и учители.
 
"Наистина те са герои, че не се оплакват, но страхът се вижда в очите им. Хуманните професии са такива. Един лекар не е лекар само като е с бяла престилка, един учител не е учител само в класната стая. Ние сме всеки ден пред нашите деца. Ние трябва да даваме пример за това как трябва да се държим, как трябва да се обличаме, какво трябва да правим. Така че и учителят, и лекарят, това са хуманни професии и ние работим нон стоп 24 часа. Това сме си избрали", посочва директорът.
 
Павлов има готовност да излезе в отпуск, за да помага отново в Спешно отделение. Надява се там да има и други доброволци, за да може по-лесно да се премине през това изпитание за обществото.  

4
Още от Страната
Адвокат: За случаите с починали в Пловдив може да отговаря и държавата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
браво, Павлов! преди 4 дни
Павлов е №1 по човечност между директорите в Шумен. В училището му има ред и дисциплина и човешко отношение към родители , ученици и учители.. За разлика от 3 ОУ в Шумен например, където директорката е зла, отмъстителна, лъжлива, крадлива и с лошо отношение към колеги. Има нужда да тормози колеги, нарочва си някого, например който не и носи клюки и започва да го тормози, докато накрая или го отстранява или той сам напуска. Да давам ли имена?. А в училището и цари пълен безпорядък.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Едва ли е имало в човешката история толкова спорно понятие за,, доброволец,,.., едва ли е съществувала по - голяма борба да се наложи най-изгодно за управляващата класа понятия за добро и зло, защото чрез тях се оправдават едни или други постъпки и действия, но и се създава възможност да се владеят масите, прокарва се определена линия, изгодна за владетелите с парите и се утвърждава изгоден за тях ред на управление. Казват, че пътят към ада е постлан с добри намерения.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Доброволците които могат да работят само като санитари са най- важни.А че немало лекари и то специалисти не ортопеди,очни и др. никой не казва.То глупавата племе лесно се лъже,лесно и измира щото е глупаво.
1
1
 
8
 
! Отговори
Шуменец преди 4 дни
Браво на човека!
Независимо от причините и подбудите, нова е не само помощ в ежедневните дейности по почистване, дезинфекция и пр., но и голяма морална подкрепа за медиците "на терен".