Лекарите за издъхналия Калин, който бе разкарван по болници

От УМБАЛ-Бургас с официална позиция
22 ное 2020 13:42, Ния Христова
79
Лекарите за издъхналия Калин, който бе разкарван по болници
Снимка: Pixabay

36-годишният Калин Карапачов от Обзор почина, след като развил двустранна бронхопневмония. Причината за смъртта му е забавяне на лечението. От УМБАЛ-Бургас изпратиха обръщение към медиите. В него се съобщава, че над 4 часа екип на Спешното отделение, реаниматор и реанимационна линейка са направили всичко, за да бъде настанен пациентът в болница. Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ, съобщава "24 часа". 

Семейството на Калин е сигурно, че причина за фаталния край е разкарването между болниците. Майката Ганка Карапачова сподели пред медии, че заради загубата на ценно време тя е загубила сина си.

"Категорично не приемаме упрека за насаждане на вина на лекарите от болницата и търсене на изкупителни жертви сред тях", казват от ръководството на УМБАЛ Бургас.

 
"На 18 ноември около обед личният лекар на пациента се свързва със Спешното отделение на на УМБАЛ Бургас с молба да се постави абокат на пациента, за да може да се лекува в домашни условия.
Още по темата
 
От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента. В подобни случаи практиката е пациенти с пневмония, но без доказан коронавирус да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, поради наличието на специализирано лечебно заведение – Белодробната болница.
 
Той е насочен за хоспитализация към нея, защото настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с коронавирус, при условие, че няма доказан такъв, би било рисковано. УМБАЛ Бургас не разполага с отделно отделение за „чисти“ пневмонии и никога не е имало такова. След като в Белодробната болница отказват да го приемат, около 20.30 същата вечер пациентът е докаран в Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна недостатъчност. На място се прави бърз антигенен тест за коронавирус, който излиза положителен. Прави се и ПСР, който е по-бавен и резултатът ще излезе на следващия ден.
 
Пациентът се включва на кислород, идва за консултация специалист-реаниматор и се преценя, че той има нужда от интензивно лечение – трябва да бъде настанен в реанимация. Към този момент в реанимацията на УМБАЛ Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно отделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница.
 
Намерено е място в болницата в „Меден рудник“, която първоначално отказва да вземе пациента без резултат от ПСР, но впоследствие променя решението си. Извикана е реанимационна линейка с кислород и екип придружава пациента до болницата в „Меден рудник“ в късните часове на нощта.
 
Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента. Взето е решение в случай на отказ за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента".
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
това ще да е отмъще- преди 3 години
ние за стачките ,иначе какво им пречеше да се подготвят за ситуацията , а и номеран с присъственото обучение ,а мноого късното затваряне на дискотеките ? Все едно казват -- няма да ни слушате Ааааа ?
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извод:Лекари има достатъчно, легла няма.Лъсна лъжата на властта.
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да вметна, че това"разкарване" не е от вчера! Преди десетина години, същото се случи с баща ми, развил пневмония след изписване от болницата, където му беше направен коремна операция. Размина му се, но на други хора за съжаление не се!
24
9
 
7
 
! Отговори
Премиерът на Българи преди 3 години
НЕГЛИЖИРА ВИРУСА ВИЕ ИСКАТЕ ОТ ЛЕКАРИТЕ ДА ВИ ЛЕКЪУВАТ ЕМИ НЕМА ДА СЕ СЛУЧИ;)
23
18
 
9
 
! Отговори
доцент Мангъров преди 3 години
Вирусът не е по-опасен от обикновен ринит. Да си беше седял в къщи и да пие чай с аспирин.
22
2
 
24
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Много сладкодумно го разказват, но къде се губят 20 часа лутане!!!! И то за двустранна пневмония с продължителност две седмици! Щом след проведено лечение в домашни условия цели 2 седмици се получи усложнение, трябва да се реагира СВЕТКАВИЧНО
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви хора сме, просто не ми е ясно. Да оставим здравеопазването си да достигне такова дъноЗащо да сме виновни? Нима невидимата ръка на пазара няма да се справи сама с проблемите в здравеопазването?
20
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви хора сме, просто не ми е ясно. Да оставим здравеопазването си да достигне такова дъно. И дори сега, под новини за ковид хората се смеят. СМЕЯТ СЕ! Кое му е смешното, да загубиш близък, защото болниците са пълни и няма къде да го сложат? Вероятно е бил не само за кислород, а и за интубиране. Но просто не е имало къде да се направи и от кой. Ужас, Просто ужас. Съболезнования на близките.
19
10
 
19
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Болниците са пълни. Оправяйте се! ГЕРБ ПОБЕДА!
18
5
 
39
 
! Отговори
Ей Бочко. преди 3 години
Бочко - Колко апарти за обдишване купи лятото?Колко тестове? Колко доброволци бяха обучени ,които да помагат в кризата?Цяло лято обикаля с джипа по села и по полянки и не свърши нищо.Само намали данъците на кръчмарите и даде помощ на казината...ГЕРБ Е СМЪРТ!!
17
6
 
18
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 3 години
журналистите са едни подстрекатели и от години развалят тази връзка "пациент-лекар" , спомнете си редовните статии за това как са набили медицински лица , това е чист фейк нюз а по повод този случай, ако вие сте лекар и виждате че пациента няма шанс бихте ли се подписали под документите че ще го излекувате и после той да умре а близките да винят вас че "ние го докарахме жив а вие го уморихте" и то в тези най-бурни временалекарите са видяли че е пътник и не са искали да носят отговорност за смъ
16
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще им ръкопляскаме , че толкова добре си вьршат работата
15
12
 
2
 
! Отговори
Тотал фатал преди 3 години
Ми който си е пътник и господ не му помага.
14
7
 
12
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Защо лекарите да са фарс? Да не мислиш че те решават как да се организира системата? Мислиш ли че искат да работят без елементарна апаратура? Цял ден до човека е имало екип, който е правел каквото може да се направи, и повярвай ми, ако си в такова състояние, не е много това което е по силити на медицинат. И друго, предвид безотговорността на населението, все повече такива случаи ще има. Сърдете се на Бойко, Ричард и 200 от оная дискотека във вчерашните новини. Сърдете се и на себе си.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма виновни, виновен е човека, че е роден и живее в държавата Бойковия!
12
1
 
27
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
БОЛНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА ПРАВЯТ ОЩЕ НА ВХОДА ПОНЕ НА БОЛНИТЕ С ПНЕВМОНИЯ БЪРЗ АНТИГЕНЕН ТЕСТ, ЗА ДА СЕ ОРИЕНТИРАТ ИМАТ ИЛИ НЯМАТ КОВИД!!! МОМЧЕТО Е ЗАГИНАЛО ТОЧНО ПОРАДИ ЛИПСАТА НА ТАКЪВ ТЕСТ. ОТНАЧАЛО СА ГО МИСЛЕЛИ БЕЗ КОВИД, ПРЕНАКОЧИЛИ СА ГО ЗА БОЛНИЦА БЕЗ КОВИД, НО МНОООГО ПО- КЪСНО СА РАЗБРАЛИ, ЧЕ Е КОВИД!!!! ТОВА Е НЕДОПУСТИМО!!! ТАКА ЩЕ УМРАТ ОЩЕ МНОГО ХОРА!!
11
17
 
8
 
! Отговори
Вирус нема преди 3 години
Долу маските! Искат да ни затворят устата.И никакво ваксиниране със западна ваксина, щото Бил Гейтс ще ни чипира и ще ни вземе генният код(българския генен код е най-ценния код)
10
13
 
21
 
! Отговори
факт преди 3 години
жалко за момчето ! стадото не спазва мерките , но обвинява правителството и лекарите ! ами мерките не са отменяни бе !!!
9
4
 
22
 
! Отговори
Свободен преди 3 години
Важно е че не ни затвориха и никой не глобяват за неносене на маска.Всеки е свободен да умира както си иска
8
7
 
35
 
! Отговори
БГ лекари - Фарс преди 3 години
Плащаш здравни осигуравки, и преди да умреш разбираш, че най-голямата болница в Бургас не можела да лекува пневмония. Разбираш от лекарите, че пневмонията се лекува само в специализирани белодробни болници.