Всеки пети пожар през зимата тръгва от непочистен комин

Много хора подценяват опасности, които понякога костват материални щети и човешки живот
22 ное 2020 09:53, Ния Христова
9
Всеки пети пожар през зимата тръгва от непочистен комин
Снимка: БГНЕС
Зимата идва и с повече пожари, които са причинени от непочистени комини и неправилно ползване на отплителни уреди. Това показват данни от анализ на инцидентите през последните 5 студени сезона на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, съобщи Нова ТВ.
 
При един от последните инциденти цял жилищен блок в Монтана се вдига на крака. Пламва комин, чистен преди няколко месеца, а домът на Камелия Игнатова се пълни с отровен дим: 
 
"Заварихме апартамента целия опушен. Страшно беше. Ужасно горещо. Имах чувството, че ще гръмне всеки момент. Звъннахме на пожарната. Като дойдоха, казаха, че гори самият комин.", обяснява жената.
 
По данни на ГДПБЗН през миналата зима пожарите, пламнали от непочистени или неизправни комини в страната са 901. А за последните 5 студени сезона димоотводите се оказват най-честата причина за битови пожари. Стефан Стефанов, главен инспектор, смята, че в началото на отоплителния сезон комините задължително трябва да се почистват. Освен това хората трябва да внимават и какви твърди горива горят. 
 
"В комините не трябва да се натрупват креозот и други съединения, които полепват и при запалване отделят висока температура", съветва Стефан Стефанов.
 
"Ако това се случи, коминът се превръща в неконтролируема пещ", обяснява Делян Ангелов, известен като единственият в страната коминочистач, сертоифициран от Регионалната занаятчийска камара във Велико Търново: "При по-висока температура, саждите, които са по стените на комина, се възпламеняват. Коминът пламва. Ако е къща, може да изгори цялата. Виждал съм как хората изнасят овъглената си покъщнина. Засичал съм се с пожарникари по време на инцидент. Отивам да чистя комин, от другата страна пожарникарите гасят друг комин. И се оказва, че хората са ме извикали, уплашени от пожара в съседство".
 
Преди началото на зимата Делян чисти по 10-20 комина седмично. По покривите на страната обаче, хиляди димоотводи са оставени без надзор. Според коминочистача хората у нас грешно смятат, че комин трябва да се чисти, само когато се запуши или пламне. "Не, това е профилактика, която се прави всяка година преди началото на сезона", категоричен е Делян Ангелов.
 
Огънят и токсичният дим доста често взимат и жертви. Миналия сезон 85 души са загинали. Близо половината от всички 243 жертви и ранени са в пенсионна възраст, показват още данните на пожарната.
 
Стефан Стефанов е на мнение, че голяма опасност дебне и всички, които направят опит сами да си почистят комина с препарат от магазина: "Това е изключително опасно. Особено ако в комина има сериозно натрупване на катрани и креозот. Много лесно частиците на препарата полепват по катрана и като се запалят, отделят страшно висока температура, над 900 градуса".
 
С топуза и четката на коминочистача няма такава опасност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
az преди 3 години
Проблема е ,че комините са строени заедно с къщите - преди 50+ години и съответно с времето от някъде пропуска. Реално нов комин с прави от неръждаема тръба ( или 2 тръби с пяна помежду им ) , коминно тяло отвън тръбата ( или тухли ) и каменна вата отвън , за да се избегне температурната разлика и конденза. Само че така я има 1% от комините , я не.
7
0
 
1
 
! Отговори
отдавна казано преди 3 години
Когато не "тегли" комина - тегли ... много тегли собствиника !
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защитата е добре изолиран комин, говорим за случаите в които комина е направен от евтини материали а не от огнеупорни тухли естествено. Натрупването става при студен комин и разпалване а не при постоянно горене затова добре изолирания комин предотвратява натрупването.Натрупването води рядко до пожар но намалява кпд-то и тягата.
5
1
 
2
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
според разбиранията на българина , коминочистачите са само по приказките от царско време и че щом в хола има 40" LCD вече е в 21-ви век , а не прави сметка че се отоплява както баба му преди Освобождението- дърва в камината и вечер по атела
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Комините се запалват заради Ковид 19.
3
3
 
15
 
! Отговори
Конспирация преди 3 години
Статията е поръчково пусната от мафията на коминочистачите!
2
6
 
4
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 3 години
Тека е!Защото бугарина само дирник чисти,от парчета уища и гли.сти!
1
2
 
9
 
! Отговори
Балкански селянин преди 3 години
Да е ся и комина ще си чистя за ко плащам данъци е? Още малко ще ме накарате да си окося тревата пред къщата а?