Автобуси и таксита на протест срещу "споделеното пътуване"

Парламентът не успя да преодолее ветото на президента
23 ное 2020 10:26,
65
Автобуси и таксита на протест срещу "споделеното пътуване"
Снимка: БГНЕС

Автобусни и таксиметрови превозвачи готвят протест заради нелегалните превози или така нареченото "споделено пътуване". Причината за недоволството е, че парламентът не успя да преодолее ветото на президента на заложените законови промени.

Очаква се в протеста да се включат фирми от цялата страна.

Още по темата

Според приетата промяна в Наказателния кодекс се създаде текст, който гласи, че извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, ще се наказва с от 2 до 5 години затвор и отнемане на превозното средство. Ако деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е от 5 до 10 години затвор, глобата от 5000 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Според Радев от текстовете не става ясно как ще бъде правено разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение. Той смята, че така се оставя прекалено широко поле за преценка от страна на правоприлагащите органи.

При дебата депутатите от БСП застанаха на страната на Радев, а от ГЕРБ посочиха, че мотивите му са общи и оскъдни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бакшишите недоволстват, че хората не щат да им дават по 40 лв на километър. Не харесвам бакшишите. Ако сте се опитвали да качите възрастен човек в такси, и вие няма да ги харесвате.
53
0
 
10
 
! Отговори
НЯМА ЗАКОНОВО преди 3 години
ОСНОВАНИЕ за да недоволстват тези... Ако роднина ти дойде на гости за няколко дни вместо да отиде на хотел и си поделите разходите то хотелиера има ли право да недоволства???
52
4
 
1
 
! Отговори
69 преди 3 години
Че като пътувате Варна София с превозвач да не би да плащате пълните разходи? Пак делите (споделяте) цената с останалите пътници (колкото ги има). Каква разлика да се прави със споделеното пътуване? Едното било врат, другото шия. ...
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правен въпрос - ако трима се уговорят във фейсбук да си купят баничка, да платят по равно и да си я разделят какви трябва да са санкциите?
50
1
 
6
 
! Отговори
TAКСИТА преди 3 години
Не използвам никога!!!! Нито аз нито близките ми хора. Трябва да си ненормален да използваш услугите на тези човек..подобни измамници.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пък какво искат???
48
1
 
11
 
! Отговори
Ща пусна сълза! преди 3 години
Какво ли ще правим без таксиджийте и междуградските ко..чини (автобуси). Друго си е да се качиш при някой вмирисан бак..шиш. Да те превози 3км. за 20лв.... Такива хубави хора са тези бак..шиши. Пр..ости, неуки, гн..сни, алчни тарикати на дребно.
47
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"Свободна конкуренция"?.."Свободна инициатива"?..-ЗАБРАВЕТЕ!!!!!!!!В света на СИК,МИК,ПИК,МС,НС и другите МАФИОТСКИ СТРУКТУРИ,вие сте НИКОИ!!!!.."Каквото мутрягите заповедат"...Това е!
46
1
 
20
 
! Отговори
Потърпевша преди 3 години
Като клиент никой не може да ме задължи с какво да пътувам.Години наред ползвах само услугите на регламентираните превозвачи. При едно от последните си такива пътувания с "регламенторан превозвач", се заразих с коронавирус, тъй като очевидно не се спазваха абсолютно никакви противоепидемиологични мерки. Никава хигиена и дезинфекция, никаква дистанция, половината пътници без маски(-не можели да ги карат да слагат маски). Хора със симптоми вътре. Познайте какво ми струваше това пътуване
45
0
 
14
 
! Отговори
младен преди 3 години
На такси се на качвам - протестирам срещу тях. Дори и да ходя на парти, не пия и седя трезвен ама си карам моята кола или път пеша/ градски транспорт, ама на такси се не качвам.
44
0
 
5
 
! Отговори
младен преди 3 години
До ДДРОнегНаправо за затвор сте според бакшишите :)
43
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споделено пътуване е когато отивам на работа да взема някой и да го закарам и него. Но не заради пари а ей така от добро отношение. Така и така пътувам. Всичко останало е користно. За пари, за печалба. Като ще е така да плаща данък. Като се обогатяваш плащай данък. Като укриваш, аиде в пандиза. Отделно е че в България всички са користни.
42
1
 
2
 
! Отговори
Капитализъм преди 3 години
и демокрация.Какво ви пречат.Аз споделям споделеното пътуване.На къра има работа ако не ви се работи далаверата.
41
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такаааа... Я да видим сега могъщият български закон колко е справедлив:- вариш домашна ракия - 1 до 6 г. и 20 000 до 100 000 лв глоба;- возиш се споделено с двама трима души в колата си и си делите бензина - 10 г. и 15 000 лв глоба.Рецидивист с 30 присъди, крал, изнасилвал и убивал баби по селата по особено мъчителен начин - на свобода.Кво праим?
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е 3-4 приятели да отидем с 1 кола до морето или няколко колеги с 1 едно кола до работа. Друго е нерагламентираните "таксита" и микробуси, които минават малко преди обществения транспорт и му обират клиентите на същата цена, но без застраховки и т.н. Или транспорт Германия - България, ако ви се случи нещо - катострофирате, закъсате, никой не носи отговорност и не можете да го съдите, докато официалнния превозвач - можете.
39
0
 
21
 
! Отговори
За незнаещите преди 3 години
Аз пак не разбрах, ако гаджето ме качи в колата да ме води на море, ша го глобят ли?
38
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо бяха срещу Uber, сега срещу споделеното пътуване, обаче ако искаш да ги ползваш, била им кратка дестинацията и ти казвали да търсиш друг.Всичките бакшиши заслужавате да ви отнемат лицензите и да върнат Uber обратно.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ко? Не?Точно! Да не говорим че към всяка ГО може да се сключи 'злополука на места' и тогава никой не може да ни пипне!
36
0
 
31
 
! Отговори
Да питам преди 3 години
С приятели ще ходим на риболов. Та всеки такси ли да си поръча, или да пътуваме с някой от нашите автомобили, като заедно поемем разходите?Маршрута няма да издавам, за да не ни направят засада и арестуват!
35
1
 
31
 
! Отговори
Ко? Не? преди 3 години
Значи, подскачат ми, че возя трима души от Русе до София срещу 20 лева на човек. Ама чакайте бе, возете ги вие на тази цена? И ги откарвайте до точен адрес! Ама какво? Нямал съм застраховка ли? Че ГО какво ми е? Да не е данък ?! Ама акциз не съм плащал ?! Айде бе! А горивото без акциз ли е? Данък на колата не плащам ли? Аре у лево! Русе-София е 20 лева на човек при мен! С осигурено безплатно кафе и безалкохолни!