Автобуси и таксита на протест срещу "споделеното пътуване"

Парламентът не успя да преодолее ветото на президента
23 ное 2020 10:26,
65
Автобуси и таксита на протест срещу "споделеното пътуване"
Снимка: БГНЕС

Автобусни и таксиметрови превозвачи готвят протест заради нелегалните превози или така нареченото "споделено пътуване". Причината за недоволството е, че парламентът не успя да преодолее ветото на президента на заложените законови промени.

Очаква се в протеста да се включат фирми от цялата страна.

Още по темата

Според приетата промяна в Наказателния кодекс се създаде текст, който гласи, че извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, ще се наказва с от 2 до 5 години затвор и отнемане на превозното средство. Ако деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е от 5 до 10 години затвор, глобата от 5000 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Според Радев от текстовете не става ясно как ще бъде правено разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение. Той смята, че така се оставя прекалено широко поле за преценка от страна на правоприлагащите органи.

При дебата депутатите от БСП застанаха на страната на Радев, а от ГЕРБ посочиха, че мотивите му са общи и оскъдни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
29
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Тези хора са луди не разбират че при споделено пътуване въздухът коайто дишаме ще стане по-чист. и техниката ще се ползва по-рационално .И искат за да си напълнят гушите да се тровим в пушеци.
33
0
 
28
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
До си протестират.Тази страна не се управлява от файтонджии.Таксите са съврменните файтони
32
0
 
38
 
! Отговори
Anonimus преди 3 години
Колите се продават с четири места,ката почнат да ги правят с по едно място ще се возим по един.
31
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е за бизнеса да запазим на нашите хора, глоби големи и затвор 5 год. Но за убийство на пътя 3 год , може и нищо. Поредно нахалство, хората имат право да пътуват както си искат.
30
0
 
37
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Таааака значи някакви си там мишкуняци искат да ми забранят как да си ползвам колата. Еми ще качвам който си поискам, когато си поискам и колкото си поискам. Колата съм я купи с пари, които сам съм изкарал платил съм данъци и поддръжка. Свиквайте хората съвсем естествено е да споделят такива неща и няма сила на света която да ги накара да не го правят.
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С какви глупости се занимават: В бъдеще автобуси няма да има, а и такситата ще претърпят промени.
28
1
 
30
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
По малка присъда ще получиш ако изнасилиш бабичка,а не я превозиш до близкото село..Герберастни уродляци неприклопени...
27
0
 
25
 
! Отговори
селтак преди 3 години
А си мисля ,че като хванат някои при споделено пътуване е най-добре да се разстрелват на място !!! Всичко това идва от ДПС. защото те държат 90% от бизнеса с автобуси !
26
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Хей приятелю, кажи коя е тази половин България?Я изброй поне 5 села (не махали от 3 къщи) където няма превоз, хайде да ти видим географията! Няма да напишеш, нали!Или искаш за всеки пенсионер, автобус, и той да върти през половин час?
25
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 3 години
Айде стига рекет от мутрите-таксиджии и маршрутки на приближени до властта.Най-сладко е да си седиш на топло в купето,въртиш волана и прибираш шапка пари за 5 км.Като нямат образование и способности за друга професия,да хващат мотиките и към село.Ако и това не могат-да отиват по казаните.
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В половин България вече няма никакъв обществен превоз. Има села, откъснати от света. Единствения начин, ако нямаш кола, да стигнеш да друго място е частен превоз. Цената на тези "услуги" е изнудваческа за стандарта на живеещите на село пенсионери...Всичко се разпада. Ние констатираме. И съзерцаваме изчезването си.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Празните автобуси са добре дошли. Това е пирон в ковчега на дъпъсъ.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става дума за нелегален превоз на хора.почти всяко село има човек който срещу заплащане вози до града.По-големият проблем са бусовете ,особенно тези с гастербайтери.
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Автобусите останах на трупчета покрай пандемията, и сега са изгладняли, и се чудят как да съдерат последната кожа на българина. Ако няма хляб за вас, намелете щата, освободете хора. Ако някой каже, ама толкова безработни. Ами промяна, да ходят на село да копаят. Днес има сняг, печелят от ски, утре вече няма зима, държавата ли трябва да им плаща, затова че няма сняг?
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безсмислени са споровете. Ако искам ще кача дама на стоп и ако ме спрат ще кажа, че ми е гадже. И какво ще стане, ходи доказвай че не ми е. Този проектозакон си е изначално maloymen.
19
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук, в Англия, не само че не е забранено, но ,го насърчават! Сайтове, апликации... Да бяха протестирали с другите българи за нормален живот!
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: МислещАми така е, особено ако в селото няма никакъв превоз, както често се случва.Имам къща на село в която никой не живее.Там рейс минава един път на ден, а често пропуска.И ако искам да отида там без кола какво правим?Някой ще ми каже - ми не ходи, като не става.Е как да не отида в собствения си имот?За щастие имам кола. Но не всеки е така добре оборудван нали?
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РусенецЪХайде научи данъчните закони. От бабата доматите на пътя не са облагаем доход. За тях не се изисква касов апарат и не се плащат данъци. Те, както и моите родители са го произвели за собствено ползване. Което им е в повече, включвам и нас го изкарват на пазара. Аман от "професори по всичко". За сиренето на бай Юмер да не ти излезе малко скъпичко, като чувам от родителите си другите какви хигиенни изисквания НЕ спазват. Не перат тензуха, наливат в ползвани пласмасови бутилки и т.н.
16
4
 
2
 
! Отговори
Частен доктор до 15 преди 3 години
Имам ефирно подозрение, че не схванахте тезата в коментара ми очевидно свързана с тематиката на статията. Може би ако опитате отново ... може би по бавничко и не толкова първосигнално.
15
1
 
28
 
! Отговори
Forever преди 3 години
Няма какво да протестират, всеки има свободен избор да се качи и вози където си поиска. Никой не може да ме накара насила да плащам цената за превоз която те са решили, и да използвам мръсният им миришещ автобус.