Автобуси и таксита на протест срещу "споделеното пътуване"

Парламентът не успя да преодолее ветото на президента
23 ное 2020 10:26,
65
Автобуси и таксита на протест срещу "споделеното пътуване"
Снимка: БГНЕС

Автобусни и таксиметрови превозвачи готвят протест заради нелегалните превози или така нареченото "споделено пътуване". Причината за недоволството е, че парламентът не успя да преодолее ветото на президента на заложените законови промени.

Очаква се в протеста да се включат фирми от цялата страна.

Още по темата

Според приетата промяна в Наказателния кодекс се създаде текст, който гласи, че извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, ще се наказва с от 2 до 5 години затвор и отнемане на превозното средство. Ако деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е от 5 до 10 години затвор, глобата от 5000 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Според Радев от текстовете не става ясно как ще бъде правено разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение. Той смята, че така се оставя прекалено широко поле за преценка от страна на правоприлагащите органи.

При дебата депутатите от БСП застанаха на страната на Радев, а от ГЕРБ посочиха, че мотивите му са общи и оскъдни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
31
 
! Отговори
Мислещ преди 3 години
Значи ако един приятел ме помоли да го закарам до другото село, като ми плати горивото, тогава какво е това? Нерегламентиран превоз, или споделено пътуване? И какво, за тази моя постъпка, аз съм наказуем, за да може бакшишите или мутрите да печелят? Аре бегай у лево. Вече съвсем ни взехте за балами. Намалете цените, и тогава може да си говорим. Май все повече си пролича демокрацията, законите да защитавам мутрите, вместо хората. ОСТАВКА.
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези само ги подкокоросват агентите на бившата ДС!В цял свят споделеното пътуване е нещо нормално и естествено.Навремето обаче, когато бях в Киев, тогава през 1988 г. Украйна беше още част от СССР, ме учуди много как като махнеш на първата кола която видиш и тя спира, качва те, и те кара където поискаш срещу заплащане (дребни суми), все едно е такси!Та това само в Съветския Съюз го видях. Съмнявам се да го има в Германия например.Но явно България е част от Съветския Съюз...
12
5
 
7
 
! Отговори
А преди 3 години
До Частен доктор пенсияНещо за споделеното плащане на образованието ти от първи клас до завършването?Нали тези с пенсиите са плащали!
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истина"Нужния данък" за стопанската си дейност не си платил. Да те светна само. Нито задължителните в случая застраховки на пътниците. Значи не моа некой да има чекмеджета с евро и кюлчета злато, но ти можеш да прибираш пари без да плащаш данъци, осигуривки, застрахови и т.н. Български народен тълковен речник: "Корупция" е далавера в която не можеш да участваш.
10
2
 
8
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 3 години
Поправката си беше правно малоумие. Щеше да падне и в КС ама обръчите на ГЕРБ (такситата) и на ДПС (автобусите) това не ги бърка.
9
1
 
24
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
За да предпочета споделено пътуване или нерегламентиран превоз очевидно има причини. Било финансови, логистични и т.н. Там е заровено кучето. Че аз и нерегламентирано си купувам домати от бабите около пътя. Нерегламентирано си купувам сирене и кашкавал от бай Юмер от едно близко село. Очевидно има причина.
8
1
 
14
 
! Отговори
Частен доктор пенсия преди 3 години
Опа, опа! Внимателно, че ще се създаде прецедент и ще се обатачим в закони и поправки. Защото в момента СОЛИДАРНО плащаме здравните разходи на хора, които не познаваме и не сме виждали. Солидарно плащаме пенсии на също такива хора. Е това ако не е споделено плащане - здраве му кажи!
7
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не забранява споделеното пътуване! Ама радевопоклонниците пищите без да сте наясно за какво. "Споделено пътуване" с бусове от Централна автогара за Холандия, Германия и т.н. в определени часове, без застраховки, без да плащат данъци и осигуровки, с водачи дето можели да издържат 48 часа без спиране??!! Кака ви звучи? Да не говорим за ттарикатите дето с личните си автомобили минават и обират пътниците пред редовните линии. И ги слагат един върху друг. Да не говорим за колани и други "екстри
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има огромна разлика между споделено пътуване и нерагламентиран превоз.
5
0
 
27
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
Това на превозвачите и автобусните е глупост разбира се. И със закон и без закон споделеното пътуване ще си го има. Не виждам Нито един съд, който би осъдил човек, че е закарал някой си от София до Бургас и са си поделили парите за гориво. Солидарност му се вика и ако не греша присъства в Конституцията по някакъв повод, която е над останалите закончета.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ми това е правото на избор в демокрацията . Какво искат разни бакшиши и лакоми частници ?
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А да се забранят личните превозни средства не искат ли тия нагли б0клyци?
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ххахаха малумници и шишовете и политиците
1
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kolkoto ste preboriat s protesti nezakonnata prostitucia na bsp - bkp i dps