За починалия млад мъж в Бургас: Проблем с организацията!

РЗИ започва проверки, ще се провери и Белодробната болница
23 ное 2020 09:38,
42
За починалия млад мъж в Бургас: Проблем с организацията!
Снимка: БГНЕС

Проблемът е в организацията. Това заяви пред БНТ бившият шеф на "Пирогов" д-р Спас Спасков за случая с починалия млад мъж в Бургас, който бе разкарван между болниците в града. Това се оказа фатално за Калин Карапачов.

"Много по-голямо право трябваше да се даде на директорите на болниците да разгърнат допълнителни легла, а не да се чакат решения на щаба, решения на министерството. Самата система е добрe подредена, а правим опити да я заобикаляме. Не всички управленци на по-ниско равнище са готови за децентрализация", каза още той.

Още по темата

От РЗИ-Бургас са започнали проверка по случая с починалия млад мъж, размотаван в болниците в морския град. Проверка е започнала и в Белодробната болница в Бургас. Размотаването започнало от сряда миналата седмица. Оказва се, че в Бургас има 5 линейки, всичките за ковид пациенти, и ако трябва да обслужат друг сигнал, първо трябва да се дезинфекцират и после да отидат на адреса.

Припомняме, че 36-годишният Калин Карапачов почина след дълго разкарване между няколко болници. Бил с диагноза двустранна пневмония, но след смъртта му се оказал и с коронавирус. Мъжът не е получил спешна лекарска помощ, защото първоначално тестът му за коронавирус бил отрицателен.

Майката на починалия заяви, че синът е бил болен на домашно лечение, изглеждал е добре, приемал е лекарства, назначени от личния лекар. "В понеделник са сменили терапията, а във вторник не се е почувствал добре и вечерта е получил затруднено дишане. При личната лекарка той е бил посинял", каза още тя.

От болницата Бургас заявиха, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас, заедно с реаниматор и реанимационна линейка, са направили всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница. Днес щабът в Бургас ще проведе заседание за да реши кои болници ще бъдат обособени т.нар. "чисти от COVID" болници.

Според Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, през следващите дни и седмици това няма да е единствения случай, на който ще сме свидетели. "Основният проблем не е от вчера - системата е построена по начин, който е недружелюбен към пациента, а за да се изпълни личната пътека или да се спази закона. Не е направено достатъчно пациента да бъде диагностициран навреме", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари