Очакват ни строги мерки, но ще спре ли у нас скокът от заразени?

Нямаме пълна картина на заболеваемостта, защото се правят малко тестове
24 ное 2020 10:33, Петя Славова
203
Очакват ни строги мерки, но ще спре ли у нас скокът от заразени?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нов рекорд починали от коронавирус е регистриран у нас. "Претоварването на болниците покрай коронавируса  е феномен по целия свят. Той беше видим през пролетта в големи градове като Ню Йорк, Лондон. В момента, в който се препълнят всички болници, се блокират каналите за всички други спешни случаи – тежки травми от катастрофи, инсулти, онкологични заболявания", заяви пред Нова тв Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата

По думите му още е рано да се каже дали България ще оглави класацията по смъртност в Европа. "На 20-ти бяхме първи", посочи той. "За съжаление стигнахме нивата от 4 хиляди заразени и вероятно тези антирекорди ще продължат".

"С новите мерки вероятно ще се достигне до някакво плато, след което случаите вероятно ще започнат да спадат. Но с препълването на болниците въпросът е къде е границата на капацитета? Ние нямаме пълната картина на заболеваемостта с оглед на антигенните тестове, които не се регистрират никъде", посочи експертът и припомни, че за нас границата на заразени бе от 1000 души на ден, а вечес лекота подминахме 4000. "Очевидно става дума за повече. Антигенни тестове не се регистрират. Вероятно видимата ситуация е като излязат днес данните на НСИ за общата смъртност", обясни експертът и допълни, че се правят хипотези за 4 седмици средно.

По думите му, в чужбина има по-пълна карантина, защото се правят много повече тестове. "Хората у нас си правят антигенни тестове, за да не влязат в системата на РЗИ и имаме ясна предпоставка, че няма съвсем пълна картина".

В повечето области има ръст на заразените. "София в сравнение с останалите области беше в пъти с по-малка смъртност на 100 хиляди заразени" , уточни Безлов и съобщи, че най-много хора умират в Смолян и Търговище като вероятната причина за това може да е застаряло население в района и труден достъп до болниците. По думите му, сега ще видим къде болниците реално могат да се справят, въпреки че в момента нещата са екстремални и дори да има много добре функционираща болница, ако тя е залята от пациенти, пак може да не се справи.

"Със сигурност ще сме с по-лоши резултати от богатите страни", категоричен бе Безлов. "Не знам дали ще избегнем полевите легла за съжаление. Всички коментираха, че преди 3-4 седмици трябваше да се случи, но дали изобщо може да се случи. Проблемът е, че правителството не иска да въведе мерки, заради протести. Опозицията не иска локдаун. Имаме изключително разделение на обществото"., каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
7
 
! Отговори
Втанас Аелмазов преди 3 години
Необходими са най-строги мерки, пълен локдаун до май 2075г., затваряне на страната, КПП-та и връщане на смъ.ртното наказание срещу хипохондриците !!!!!!!!!!!!! Не може заради безотговоността на едни, други хора да носят скафандри666!!!!!!!!!!!!!Хипохондриците трябва да бъдат обявени извън закона и отстрелването им поощрявано с финансови бонуси от БЛРС. Примерно по 20 лева за чифт уши. Но ловците трябва да ходят с маски, за да не могат хипохондриците да ги различават. Щото иначе ще се скрият.
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето така стигнахме дотук: докато властта ни успокояваше как всичко било под контрол, животът всекидневно ни поднасяше покъртителни примери за хаос и смърт. Сега най-сетне се наканиха да затегнат мерките. Но вече е късно.
93
0
 
13
 
! Отговори
Кънчо преди 3 години
Защо всичко живо подвизаващо се, като експерти удобно пропускат да споменат, когато дават Швеция за пример, че там още от началото е забранено събирането на повече от 50 човека на едно място, а преди месец го намалиха до 8 максимум. Също така пропускат в сравненията си да споменат за здравната, образователната системи, гъстотата на населението, начини за придвижване и социалният статус на по-голямата част от населението им. Все важни неща, които са невъзможни за прилагане у нас.
92
4
 
9
 
! Отговори
доктор Околийски преди 3 години
Тонката е болен. Не го четете, за да не прихванете гербовирус и деменцио олигархус тролос тулупус!
91
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко Тиквата е аскет с голям маркуч!
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мн ясно че ще намалеят това е единствения начин на намалиш кривата със постепено заразяване за да могат болниците да поемат хората а не те да умират пред лечебните заведения както се вижда последните дни
89
2
 
8
 
! Отговори
Херо преди 3 години
Носете маски като супергероите Супермен, Супергърл, Спайдермен, Батман и Годзила и ще станете като тях супергерои!!
88
1
 
6
 
! Отговори
До Тонката преди 3 години
Песоглавец ти няма ли да мирясаш веки?
87
4
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания господин Борисов, адмирациии. Необходимин са най-строги мерки, пълен локдаун и стей хоум до май месец 2025 година, затваряне на страната , КПП-та и телуни огради с ток, връщане на смъ.ртното наказание в държавата срещу нарушителите на нашата партия !!!!!!!!!!!!! Не може заради безотговоността на едни, други хора да измират !!!!!!!!!!!!!
86
4
 
7
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Някои хора вярват, че няма коронавирус, а други са убедени, че ЦСКА е преименувания ЛИТЕКС!
85
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не сте посмяли да затворите всичко... какво правим с домашните любимци и животните като сега им се слагат ваксини? Затворите ли библиотеките и книжарниците интелигенцията изтрещя, а тя знае как се сваля власт, не като тия тъпани на площада. И какво правите с бизнесът където по принцип няма наплив? Да не мислите че в един фризьорски салон се събират 200 човека, или в центрове където клиентите са само по 1? А в малките железарии и в магазините за храна на животинки?
84
4
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
фигуранта баси въпреки машето беше кой е избегал бръъ *** глупа бегаме от тука или го е срам?:):):)
83
1
 
5
 
! Отговори
СТИГА С ТОЯ ВИРУС.. преди 3 години
ПОКАЖЕТЕ ФИЛМА НА КАРБОВСКИ:"КАК ЛЕТЕЦА КЕЦА.."НАРОДА ИМА НУЖДА ОТ РАЗВЛЕЧЕНИЯ...!
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тонка, имате явна патологична фиксация в президента. Който и да е, и президент включително, би имал влияние, ако преди това има почва за неговите възгледи. Да му приписвате влияние без отношение към българската действителност, е недопустима заблуда за човек, който се занимава с политика.
81
6
 
6
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Необходимин са най-строги мерки, пълен локдаун до май месец, затваряне на страната , КПП-та и връщане на смъ.ртното наказание в държавата срещу нарушителите !!!!!!!!!!!!! Не може заради безотговоността на едни, други хора да измират !!!!!!!!!!!!!
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Важното е, че се взе решение за локдаун."Не, решение още не е гласувано. Като слушам Бойко, няма и да се вземе в този вид. Случаите ни почнаха да влизат в плато и без локдаун. 2/3 от познатите ми го изкараха. Изкара го и моето семейство. Нито един от нас не е в статистиката на РЗИ, въпреки че сме с ПСР-и. Реалния брой случаи е 10-20 пъти по-голям.
79
7
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Според вас Жорката Свиленски дали се гордее,че е баджанак с Фигуранта по линия Деса или го е срам?:):):)
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По повод ваксините по една централна телевизия даваха репортаж, в който учени казаха, че практиката върху доброволци показвала по-голяма ефективност при по-малки дози. Което значи, че ако поемаме по малко по малко дни наред полека може да придобием антитела. Както става и когато човек живее в селска среда за разлика от изнежени от дезинфекция и лекарства чисти граждани.
77
2
 
1
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
Мики маус
76
8
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Фигуранта носи 2 брачни халки:):):)Гинка Кесякова и на Жорката Свиленски първата жена :):):)