Очакват ни строги мерки, но ще спре ли у нас скокът от заразени?

Нямаме пълна картина на заболеваемостта, защото се правят малко тестове
24 ное 2020 10:33, Петя Славова
203
Очакват ни строги мерки, но ще спре ли у нас скокът от заразени?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нов рекорд починали от коронавирус е регистриран у нас. "Претоварването на болниците покрай коронавируса  е феномен по целия свят. Той беше видим през пролетта в големи градове като Ню Йорк, Лондон. В момента, в който се препълнят всички болници, се блокират каналите за всички други спешни случаи – тежки травми от катастрофи, инсулти, онкологични заболявания", заяви пред Нова тв Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата

По думите му още е рано да се каже дали България ще оглави класацията по смъртност в Европа. "На 20-ти бяхме първи", посочи той. "За съжаление стигнахме нивата от 4 хиляди заразени и вероятно тези антирекорди ще продължат".

"С новите мерки вероятно ще се достигне до някакво плато, след което случаите вероятно ще започнат да спадат. Но с препълването на болниците въпросът е къде е границата на капацитета? Ние нямаме пълната картина на заболеваемостта с оглед на антигенните тестове, които не се регистрират никъде", посочи експертът и припомни, че за нас границата на заразени бе от 1000 души на ден, а вечес лекота подминахме 4000. "Очевидно става дума за повече. Антигенни тестове не се регистрират. Вероятно видимата ситуация е като излязат днес данните на НСИ за общата смъртност", обясни експертът и допълни, че се правят хипотези за 4 седмици средно.

По думите му, в чужбина има по-пълна карантина, защото се правят много повече тестове. "Хората у нас си правят антигенни тестове, за да не влязат в системата на РЗИ и имаме ясна предпоставка, че няма съвсем пълна картина".

В повечето области има ръст на заразените. "София в сравнение с останалите области беше в пъти с по-малка смъртност на 100 хиляди заразени" , уточни Безлов и съобщи, че най-много хора умират в Смолян и Търговище като вероятната причина за това може да е застаряло население в района и труден достъп до болниците. По думите му, сега ще видим къде болниците реално могат да се справят, въпреки че в момента нещата са екстремални и дори да има много добре функционираща болница, ако тя е залята от пациенти, пак може да не се справи.

"Със сигурност ще сме с по-лоши резултати от богатите страни", категоричен бе Безлов. "Не знам дали ще избегнем полевите легла за съжаление. Всички коментираха, че преди 3-4 седмици трябваше да се случи, но дали изобщо може да се случи. Проблемът е, че правителството не иска да въведе мерки, заради протести. Опозицията не иска локдаун. Имаме изключително разделение на обществото"., каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И управление и опозиция са без значение, при липса на домашно възпитание.Каква бутаница има още по магазините, не е за вярване.Двама души са на опашка, но втория е залепен за гърба на първия.Г л у п а в и хора.
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да спре ,,скокът от заразени,, понеже дебелите носят маските си под носа, за да разнасят вируси.Да носиш маска под носа, все едно да си обуеш ***, но да си покажеш отгоре члена .
173
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управлението си е управление, но от коментарите лъха безнадеждна п р о с т о т и я.Всеки важен, всеки компетентен.Понеже лекарите съобщиха ,че са затруднени и всеки комплексар започна да се произнася по въпроса.Всеки ден по един килограм глупави коментари на тема статистика.Т ъ п о т о ни племе вече е на първо място по смъртност, понеже от алчност през лятото гледаше,че в болниците няма ,, тежки,, случаи и виеха като хиени,че лекарите ,, скучаели,,.На ви тежки случаи сега. На ви смъртност.
172
0
 
1
 
! Отговори
Откровено мнение преди 3 години
,,В чужбина...се прави карантина...,,А у нас карантина се налага, защото народът ни е изключително пр о ст и на х а л ен.Сложили едни мръсни маски на брадичката си и хукнали по магазините. Дистанцията не ги занимава изобщо.Ако някой има нужда от помощ , не ме помагат , а му гледат сеира и щракат с телефона си.А медиите-златен скункс за всички без изключение. В този тежък период изпъкнаха с пр о ст оти я та си.Факт
171
1
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
За да се замаже положението с некомпетенти, корумпирани и алчни за пари шефове на болници и на здравният министър, сега ще изкарат хората виновни и ще досъсипят иконимиката. Гнусни ***!
170
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втората перука се подиграва с народа, но ние помним
169
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Официално обявените положителни pcr тестове са 125 000, при бързите антигенни тестове положителните са над 60 000. Тоест РЕАЛНО през 2 милиона от нас вече е преминал вирусът. Тази седмица преваляме билото и започва спадът. Както навсякъде в Европа, впрочем - със или без локдаун, все тая. Обаче да се блокира държавата безсмислено "след дъжд - качулка" означава, че има някакъв друг смисъл и цел на тези, които го правят.
168
3
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Твърде висока ще е цената ако оставят малките деца вкъщи. Особено първокласниците, не е обосновано да се плаща с психиката, първите и най-важни семена на грамотността. От 5 клас нагоре е приемливо като алтернатива в трудната ситуация, но за малките напълно не!
167
9
 
1
 
! Отговори
до непопулярното преди 3 години
Случаите на заразените спаднаха, защото спряха някои ученици.Сега пак ги връщат. Убийци! Защо ги връщат, като от понеделник пак ги спират?Именно за да има повече заразени и да се вземат повече ?. Тук-таме някоя суха съчка ще изпука - голяма работа!
166
7
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Кви строги мерки кви 5лв. Един здраво мислещ човек знае че всичко с тази корона вирус е един голям цирк. Всичко е с цел фалити на дрвбен и среден бизнес и целия свя т да станат роби на големите компании да жачкат колкото да преживяват
165
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При въвеждане на строги мерки ефекта се наблюдава след около 2 седмици, поради това че тези които се заразяват в този момент или малко преди него проявяват симптомислед около 7-10 дни. Не може да се очакват и никъде по света няма мигновенни резултати.Това не става с магическа пръчица.
164
4
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Сега излязоха данните в сайта на НСИ за починалите през втората седмица на ноември 2020 година (9-15 ноември) - общо починалите през седмицата са 3852 човека, а в предишните пет години (2015-2019) починалите през тази седмица са средно 2096,6 човека. Сега са с 84% повече, почти двойно повече.
163
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ах как я харесвам тази хубава българска дума локдаун.
162
12
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Кво ревете? Ами да си бяхте носили маските. Сега малко стоене в къщи и глад ще ви понаучат да спазвате мерките. И ако това не ви вразуми - още мерки.
161
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговорът на този въпрос е в пряка връзка с мистериозното изчезване на ВСИЧКИ други болести и причинената до тази година смърт(между които водещи бяха сърдечносъдовите и ракът).Къде изчезнаха всички тези болни(и от много други заболявания)?!Заболяванията изчезнаха,но умиращите хора не са и точно поради тази причина те(и всички други),ще продължат да умират от УНИВЕРСАЛНИЯТ ПРИЧИНИТЕЛ НА УВРЕЖДАНИЯ НА ВСИЧКИ ОРГАНИ И СМЪРТ,КОВИД-109?!ЩЕ ПРОДЪЛЖИ И УНИВЕРСАЛНОТО ПСИХЯСВАНЕ НА ЧОВЕКОПЛАНКТОНА!
160
1
 
10
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Нищо не спада, просто на хората не им се дават пари за пср и искат да си обикалят свободно без карантина. Около мен всичко живо болни, ходи си на работа, пазари си. Половината са положителни с антигенни тестове
159
1
 
8
 
! Отговори
bihtishen преди 3 години
До Непопулярно мнениеНе е много важно колко са заразените, а колко са хората в болница или с необходимост от болнично лечение. Няма лекари просто.
158
5
 
17
 
! Отговори
Найденов преди 3 години
Нали пробвамхме тоя номер. Бяхме затворени три месеца, не ходихме на работа, заплати- 20% намаление, а някъде и нищо не са получавали. Вирусът изчезна ли? Спря ли разпространението му! НЕ!!!! Пак ли да ппробваме тоя експеримент? Ама сега сметките за парно и ток са в пъти повече. Колко от нас ще издържат? Да не говорим, че всеки има поне един голям кредит!
157
1
 
9
 
! Отговори
решението преди 3 години
До и те такаи в коя страна помогна локдауна ?
156
2
 
2
 
! Отговори
Хекимин преди 3 години
Хекимините по соца и хекимините днес не се различаваме. Все сме галеници на властта. Но днес просто сме много алчни. Алчни и ревливи. Ревем от алчност. Искаме още и още, и още. И ще искаме още. Да живей пандемията.