Ще имат ли пари пенсионерите и в криза ли са пенсионните фондове?

Според Атанас Петров, хората трябва да са спокойни
24 ное 2020 15:32, Петя Славова
13
Ще имат ли пари пенсионерите и в криза ли са пенсионните фондове?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Станя ясно, че втора пенсия от частните фондове ще се изплаща пожизнено, разсрочено или накуп в зависимост от това колко пари е събрал човек в партидата си.

Предложението за промени, които уреждат това и по които се спори от години са публикувани за обществено обсъждане от социалното министерство. Приемането им е належащо, тъй като през 2021 г. ще се появят първите пенсионери с право на втора пенсия. Тя ще е пожизнена само ако събраната сума стига за месечно плащане в размер не по-малко от 15% от минималната пенсия за страната. За догодина това означава 45 лева.

Първите пенсионери ще могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ до юни догодина. Така вместо две пенсии ще получат една, но пък тя няма да е намалена заради това, че част от осигуровките са отивали в частен фонд.

Още по темата

За следващите пенсионери този срок е различен спрямо годината, в която ще се пенсионират. от 2038 г. нататък прехвърлянето ще може да се прави най-късно пет години преди пенсионирането.

"Възможността хората да се прехвърлят към НОИ съществува от 2015 г. Ако го направят, тогава държавната пенсия няма да бъде намалявана. Това, което бих посъветвал хората, е да вземат решение сами на основата на информация. Да проверят в НОИ каква ще е пенсията им с намаление и без него. Да отидат в универсалния си пенсионен фонд и да проверят каква ще е втората пенсия, която получават. Да направят съпоставка и да вземат правилното за тях решение", посъветва Атанас Петров, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Проблемът, който съществува все още, е начинът, по който се изчислява коефициентът на редукцията.
"Има предложение да се промени начинът на изчисление на индивидуалния коефициент. Тогава първите пенсионери, които ще получат пенсиите си догодина, ще бъдат с намаление от порядъка на 9%", обясни още пред bTV Петров. Той призова хората да са спокойни за парите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може Бойко да прави магии, но определено ще има криза :) Няма как при застаряващо население да няма криза, мямаме ФЕД че да печатаме долари :))) Още си чакаме самолетите, живи здрави ще ги видим 2024 г. :)))
11
1
 
0
 
! Отговори
швейцарец преди 3 години
Кой я измисли тази глупост със швейцарско правило за пенсиите ? Пенсиониране на 60 години навършени мъже и жени със 30 години трудов стаж за пълна пенсия !!!!!! Това е истината, всичко останало са глупости на търкалета по швейцарска рецепта.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има немалка част от пенсионерите само в България които СА НА ДВОЙНА ЯСЛА-ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ ЕДНОВРЕМЕННО ВЕЧЕ ПЕТА ГОДИНА-В МВР И МО И г-н БОРИСОВ го знае това,но какво от това!!!
9
2
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
И по какво усмотрение ще ми вземат 15% от мижавата държавна пенсийка. Това рекет от страна на държавата. Не, че съм фен на чатните, но е така
8
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Не може да се изравни минималната пенсия с тази който хората имт по 40г.тр.стаж.Какво налагаше увеличение на максималната точно сега????
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава къде им е стимулът на частните фондове да ти докарват каквато и да е доходност, след като всеки на който му се стори малко, ще я прехвърля и НОИ ще доплаща с пари от данъците?.
6
0
 
13
 
! Отговори
един от останалите преди 3 години
Всяка държава в Европа мина през фалити на пенсионни фондове, застрахователни дружества и банки. У нас от 1991 г. всяка година има нещо сринало се. Щом постоянно обясняват от пенсионните фондове колко са добре, значи догодина ще има изненада. До изборите у нас темата е ясна - Covid-19. От Европа дават пари за този вирус ( икономически или медицински - всеки има право на мнение ) и като премине ще има доста интересни икономически намествания. Весели празници и бъдете все по-живи!
5
4
 
14
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
Докато тия са на власт и подобните им,докато има толкова много богатеещи партии,сдружения и фондации,докато има такава голяма корупция и безотговорност - нормални пенсии няма да има!!!
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия с ЧПФ си живеят живота. Държавата им осигурява 100 % бизнеса/па те се отсрамват/, води им нескончаеми тълпи роби за доене . Па те заплати, екскурзии ,къщи ,хотели. Дано да са се подготвили за евакуация в един момент.
3
1
 
23
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
От двата стълба ще остане средния!
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най ме е страх когато дам парите си на някой(УПФ)и той започне да ме "успокоява" че ще ми ги върне!
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двайсет години събираха пари и не бяха в криза. След една година ще се наложи да почнат да плащат и рязко започна да ги удря кризата... много успешен бизнес модел, хахахаха. Ония с чекмеджетата да гледа и да се учи!