Доц. Марчев: Месец без претоварване след преболедуване на COVID

Обездвижването и наднорменото тегло причиняват нарушен имунитет
25 ное 2020 14:12, Петя Славова
12
Доц. Марчев: Месец без претоварване след преболедуване на COVID
Снимка: БГНЕС

Едни и същи неща причиняват нарушен имунитет и хипертония - обездвижване, наднормено тегло, нездравословно хранене и недоспиване. Високото кръвно е белег, че хората водят нездравословен начин на живот. Това заяви пред БНТ доц. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР.

В условията на изолация доц. Марчев посъветва хората да спортуват, дори у дома - поне 35-40 минути физически натоварвания всеки ден.

Още по темата

Тези, които спят под 6 ч. по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания. Защитните сили се синтезират по време на сън, допълни доц. Марчев.

Сред препоръките за здраво сърце са, човек да има контакт с близките си хора -  колкото повече близки контакти има един човек, толкова по-дълго живее. Да се избягват  негативните новини и коментари, да се консумират повече варива, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, ядки и риба.

Сърдечно болните с COVID-19 трябва да се приготвят психически да се борят с инфекцията в рамките на 2 седмици, да не се страхуват от температурата до 38 градуса например, защото тя стимулира защитните сили на организма.

Месец и половина след преболедуването на COVID-19 хората не трябва да се претоварват, каза още доц. Сотир Марчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-здрави са били концлагеристите в нацистките лагери:1. Работа, работа, работа. 2. Лечебно гладуване, 3. Разходки на чист въздух.4. Неизбежни срещи с приятели.
11
3
 
6
 
! Отговори
Станимир преди 3 години
Доценте, вече 1/2 месец лежа в къщи тръшнат от COVID-19 !Единственото на което разчитам са лекарствата които пия имолитвите ми отправени към Всевишния !Това което говорите за тези 35-40 минутни упражнения са пълни глупости,за болни хора !
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До онзи ден разправяхте, че тези които спортуват имат по-голям риск от развитие на пневмония! Сега нарушен бил имунитета...Като нямате представа поне замълчете!
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи с други думи, за да сте здрави, правете точно обратното на това, което ви казват от НОЩ?Избягвайте негативните новини, събирайте се често с близки и приятели, движете се повече, спортувайте...Аз така го разбирам!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо като отидеш при лекаря и му кажеш,че една седмица поддържаш висока температура и той види на снимката,че не ти е останало нито здраво сърце, нито бял дроб, те питат защо идваш толкова късно.Защо във ВМА приеха Корнела почти без симптоми.Колко учебника по медицина имаЕдин за политици и полицаи и един за простолюдието??
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как с 39 гр да си оптимист.Природата го е измислила.Изпитваш тревога и търсиш помощ.Изпаднеш ли в летаргия- нямаш шанс.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като е толкова безстрашен, да отвори отделението си и за цивилни.Да видим тогава кон боб яде ли.
5
0
 
0
 
! Отговори
Ами тъй де! преди 3 години
Не стига че ги "излекуваха" - въпреки че всички казват че лекарство нямало (мистерия някаква трябва да е!) ами и да не се включат мощно да спасят 'държавата на ББ'?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубави неща казва, ама вие не го слуште. Например за това:"Да се избягват негативните новини и коментари"
3
1
 
7
 
! Отговори
Az преди 3 години
И аз така го усещам възстановяването. Бавничко става, поне месец.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изкарвайте мързеливците от болниците и да работят за изплащането на дълговете на държавата.Всеки преболедувал е имунизиран и трябва да работи за изплащане на парите на работодателите. Те най-много страдат и трябва да им се помогне.
1
2
 
7
 
! Отговори
Братлето преди 3 години
Бойко каза който е преболедувал да РАБОТИ ама ЯКО бачкане за отработване на данъци и държавни заеми.