От майка до президент на Беларус: Как се промени животът на Светлана Тихановская?

Не мога да се успокоя, постоянно съм под стрес, признава тя
26 ное 2020 20:38, Нели Христова
159
От майка до президент на Беларус: Как се промени животът на Светлана Тихановская?
Снимка: БГНЕС

"Преди 9 месеца бях обикновена майка и съпруга. Нищо специално. Нищо интересно. Нищо не показваше, че всичко ще се промени много скоро. Името ми е Светлана Тихановская и народа на Беларус ме счита за избрана за президентския пост и лидер на демократичен Беларус."

Още по темата

Името на Светлана Тихановская се прочува по целия свят само за ден. Не само Беларус, но и Европа е на мнение, че тя е победила дългогодишния диктатор Александър Лукашенко на изборите през лятото. Чрез измама, той все пак остана на поста, а Тихановская бе принудена да напусне страната и да продължи борбата си далеч от дома.

"Всеки ден трябва да взимам ужасно трудни решения. Решения, които ще приближат момента на нашата победа", казва Светлана. В продължение на два дни екип на BBC проследява работата й заедно екипа й. По време на една от срещите им, Тихановская показва клип на един от протестиращите в Беларус, който е брутално пребит от тайната полиция.

"Чувствам се ужасно днес. Мисля, че той ще умре", признава Светлана. Тя попада в тази позиция случайно, след като заема мястото на съпруга си, който също се кандидатира за президент, но бе арестуван и пратен в затвора.

"Направих това в знак на любов към съпруга си. Мислех, че просто ще се изсмеят и няма да ме регистрират. Казвах си: "Ще бъде забавно. Ти си жена, никой няма да гласува за теб, никой няма да те следва. Но ето ме сега тук", споделя тя.

През последните месеци Тихановская се среща с много световни лидери, които също виждат в нея новия президент на Беларус. Тези срещи са и опит от страна на Светлана да ги накара да я подкрепят в битката й. "Срещнах се с хора, които никога не съм си и представяла, че ще видя. Това, което ме изненада, бе, че не се чувствах притеснена относно тези срещи. Осъзнавам, че времето ми е ограничено и няма място за паника. Имам да им кажа важни неща, важни неща за моята родина, защото знам, че те имат властта да повлияят на ситуацията", разказва Светлана.

Малко по-късно тя разбира, че 31-годишният Роман Бандеренка, който беше пребит от полицията в Беларус, е починал. Срещата й с премиерът на Латвия става още по-наложителна. "Трябва да настояваме лидерите на ЕС да ни помогнат повече, защото властите в Беларус упражняват насилие", категорична е тя. Вечерта в Рига е организирано бдение в памет на Роман.

"Радвам се, че живея в това историческо време и съм част от него. Но когато мисля за престъпленията, които извършва този режим, не мога да се наслаждавам на това. Винаги съм под стрес. Не мога да се успокоя. Не мога просто да отида на кино или да поплувам в басейн. Сякаш наказвам себе си, защото хората страдат", споделя Тихановская.

Тъгата е завладяла и цял Беларус, където хората протестират вече повече от 100 дни.

"Всички тези хора, които отиват да протестират всяка неделя,знаейки, че може да не се приберат - те са истинските герои. Мечтата ми е всичко това скоро да приключи и всички в Беларус да се чувстваме така, както хората в щастливите държави", казва Светлана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ни бутате в очите тази индустрия.НЕ ИСКАТ ХОРАТА КОМУНИЗЪМ! Това е .И с индустрия и без, искат да са свободни.То не е само до лапачката.Ама комуниста товеа не може да го разбере.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36"Нямам търпение Русия да осъществи Голямата Разходка 2.0 към Германия и Франция".....Знаеш ли, все повече се хващам на тая мисъл ЧЕ ИСКАМ СЪЩОТО!!!! Така ми се ще братушките да им натрият носовете на тия ***-де...и, че ще давам курбан всяка година на тази дата!!! Жалко, че ингилизите излязоха от ес-чето, а то руското знаме досега само над Лондон не се е веело, но пък тия ще се изпокрият като мишки в замъците си!
44
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-трудно от всичко е да се свали комунистически режим. Дори фашистки режим е по-лесно да се свали.Поклон пред жената. Тук беше по-лесно - режимът на Живков падне под натиска на Горбачов.После *** пак ни натиснаха и глава не можем да вдигнем от тях много години.До преди месец в ръководството на БСП още се позвизаваха хрантутниците около Живков.Не че сега много са се променили нещата.
43
1
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Какъв президент на Бларус е тая платена слуга на Запада, бе ?!Някаква измислена посредственичка назначена за опозиция на един доказан държавник като Лукашенко.Единственият, който НЕ затвори народа си заради Ковид пЛандемията !Ако не дай Боже тази *** по някакъв начин се докопа да влостта в Беларус, ще видите как от подредената бяла държава за нула време ще стане разграден и разграбен катун.Тоя филм вече сме го гледали в България, гледаме го в Украйна и дано не го гледаме в Беларус.
42
1
 
16
 
! Отговори
запознат преди 3 години
До Анонимен 37,Да бе, вярваш ли си изобщо! Влез и поразгледай малко снимки от Беларус! Това е държава без планини, без излаз на море, без полезни изкопаеми, със суров климат, но с индустрия, за разлика от България например! Та с всичките горепосочени неблагоприятани обстоятелства, Беларус съумява на поддържа не по-лош стандарт на живот за жителите си, от съответния в България, да не кажа по-добър. Всичко това се дължи на факта, че в Беларус има развита индустрия, за разлика от България.
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сорсоидна работа. Майките не трябва да стават президенти, а да готвят.
40
0
 
7
 
! Отговори
До Дежавю преди 3 години
Някой Пернишки сектант яко се е възпалил с тези минуси! Д
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хи-хи-хи-хи-хи.................какъв "президент", какви пет лева??? Я изпратете тая при гуайдо!!!!!! Да са си двамцата на утешение!
38
1
 
16
 
! Отговори
Чакаме преди 3 години
Беларуска пролет, червено-зелена революция и други прелести от администрацията на Байдън и лично ЦРУ.
37
17
 
3
 
! Отговори
Дежавю преди 3 години
В ЕU Bulgaria Pernik е същото като в Belarus изтезания,медицински опити с хора и смърт - нема да се плашите живота е суров и .....!
36
2
 
20
 
! Отговори
Lyon Fr преди 3 години
Президент? Тя беше кандидат-президент. Между двете има сериозна разлика!На изборите разбирам разликата да беше малка, че да се говори за евентуални машинации, но резултатът е повече от категоричен!
35
1
 
27
 
! Отговори
Йово преди 3 години
Не разбрах кога Тихонкова е станала президент?
34
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Лукашенко не е гласувала и майка му, честно казано. Е, разни плебеи, роби цял живот, нямат избор, освен да гласуват за него, но това са не повече от 1% от населението на Беларус. Останалите гласове ясно за кого са. Само им вижте страхливата полиция. Такива роби, че ги е страх гък да кажат, че да не вземе диктаторът да им избие жените и децата. Абе, тъжна картинка е в Беларус, ама малко остава на Лукашенко.
33
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам търпение Русия да осъществи Голямата Разходка 2.0 към Германия и Франция, че тези от Вавилон са се побъркали в последно време и трябва да се озаптят с тояга по мутрите.
32
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин загуби и Беларус, още не го осъзнава защото куклата му Лукашенко е в Минск, но когато Лукашенко му се примоли за убежище ще трябва да се примири с реалността.
31
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се съюзят с Навални и да разгромят диктаторите Путин и Лукашенко.
30
5
 
10
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Путин няма да даде Беларус
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29Ти се моли Путин да не се спъне и да натисне бутона, че ще търсиш Байдън в 13-та плътност.
28
13
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Драги ми смехурко, бягай да бачкаш за 2000лв. в склада и не коментирай материя, от която не разбираш! Лaйнoтo тук си само ти, ***.
27
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз до колкото знам Лукашенко е все още Президент на Беларус,а тази най-много може да му е секлецарка.