От майка до президент на Беларус: Как се промени животът на Светлана Тихановская?

Не мога да се успокоя, постоянно съм под стрес, признава тя
26 ное 2020 20:38, Нели Христова
159
От майка до президент на Беларус: Как се промени животът на Светлана Тихановская?
Снимка: БГНЕС

"Преди 9 месеца бях обикновена майка и съпруга. Нищо специално. Нищо интересно. Нищо не показваше, че всичко ще се промени много скоро. Името ми е Светлана Тихановская и народа на Беларус ме счита за избрана за президентския пост и лидер на демократичен Беларус."

Още по темата

Името на Светлана Тихановская се прочува по целия свят само за ден. Не само Беларус, но и Европа е на мнение, че тя е победила дългогодишния диктатор Александър Лукашенко на изборите през лятото. Чрез измама, той все пак остана на поста, а Тихановская бе принудена да напусне страната и да продължи борбата си далеч от дома.

"Всеки ден трябва да взимам ужасно трудни решения. Решения, които ще приближат момента на нашата победа", казва Светлана. В продължение на два дни екип на BBC проследява работата й заедно екипа й. По време на една от срещите им, Тихановская показва клип на един от протестиращите в Беларус, който е брутално пребит от тайната полиция.

"Чувствам се ужасно днес. Мисля, че той ще умре", признава Светлана. Тя попада в тази позиция случайно, след като заема мястото на съпруга си, който също се кандидатира за президент, но бе арестуван и пратен в затвора.

"Направих това в знак на любов към съпруга си. Мислех, че просто ще се изсмеят и няма да ме регистрират. Казвах си: "Ще бъде забавно. Ти си жена, никой няма да гласува за теб, никой няма да те следва. Но ето ме сега тук", споделя тя.

През последните месеци Тихановская се среща с много световни лидери, които също виждат в нея новия президент на Беларус. Тези срещи са и опит от страна на Светлана да ги накара да я подкрепят в битката й. "Срещнах се с хора, които никога не съм си и представяла, че ще видя. Това, което ме изненада, бе, че не се чувствах притеснена относно тези срещи. Осъзнавам, че времето ми е ограничено и няма място за паника. Имам да им кажа важни неща, важни неща за моята родина, защото знам, че те имат властта да повлияят на ситуацията", разказва Светлана.

Малко по-късно тя разбира, че 31-годишният Роман Бандеренка, който беше пребит от полицията в Беларус, е починал. Срещата й с премиерът на Латвия става още по-наложителна. "Трябва да настояваме лидерите на ЕС да ни помогнат повече, защото властите в Беларус упражняват насилие", категорична е тя. Вечерта в Рига е организирано бдение в памет на Роман.

"Радвам се, че живея в това историческо време и съм част от него. Но когато мисля за престъпленията, които извършва този режим, не мога да се наслаждавам на това. Винаги съм под стрес. Не мога да се успокоя. Не мога просто да отида на кино или да поплувам в басейн. Сякаш наказвам себе си, защото хората страдат", споделя Тихановская.

Тъгата е завладяла и цял Беларус, където хората протестират вече повече от 100 дни.

"Всички тези хора, които отиват да протестират всяка неделя,знаейки, че може да не се приберат - те са истинските герои. Мечтата ми е всичко това скоро да приключи и всички в Беларус да се чувстваме така, както хората в щастливите държави", казва Светлана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно вече изборите са не кой избира народа ,а кой обявят по медиите ,че е спечелил
5
2
 
31
 
! Отговори
Стига бе! преди 3 години
Сложете я на лавицата до Скрипалите и Навални и карайте нататък!
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз мога да кажа, че съм император на света, но така ли е де факто?Моля подвеждайте хората с такива заглавия.
3
2
 
22
 
! Отговори
76068 преди 3 години
Обикновена домакиня си е тази жена. Естествено е да усеща неудобствата на политиката, управлението, въобще властта. Само в приказката пепеляшка се омъжва за принца. в живота жените се делят на дами и слугини. тази е от вторите. И ние си имаме слугини в управлението, които не се радват на уважение дори на съпартийците си. Издигнати са били по нЕкои съображения.
2
2
 
37
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
А аз съм президент на България! Живота на тази Тиквеноска се промени като седи затворена в своя замък в Полша и харчи парите на Евросъюза. С две думи Хари нашите пари за да чете предварително написани тексове, текстове написани от ЦРУ и агенти на Сорос.Ще изгние в полския си затвор.Тиквонска, царицата с тиквена корона!
1
3
 
43
 
! Отговори
PR или реклама? преди 3 години
президент??Май и се иска ама за сега не оправдава желанията на спонсорите...